17:23 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Λήψη σύντομου url
Αγία Σοφία (225)
0 0 0
Βρείτε μας

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι η Θεία Λειτουργία καθώς και οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, στον Πόντο, δεν θα πραγματοποιηθούν.

Δεν θα πραγματοποιηθούν η Θεία Λειτουργία καθώς και οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η ακύρωση έρχεται στο πλαίσιο της προστασίας του κλήρου και των πιστών από την πανδημία του κορονοϊού.

«Διά τοῦ παρόντος ἀνακοινοῦται ὅτι, λόγῳ τῆς συνεχιζομένης πανδημίας τοῦ νέου κορωνοϊοῦ, δέν ἐπετράπη ὑπό τῶν ἁρμοδίων Τουρκικῶν Ἀρχῶν ἡ τέλεσις τῆς Θείας Λειτουργίας ἐν τῇ Ἱερᾷ Μονῇ Παναγίας Σουμελᾶ Τραπεζοῦντος, τήν 15ην προσεχοῦς μηνός Αὐγούστου. Τοῦτο φέρον εἰς γνῶσιν τῶν ἐνδιαφερομένων τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον, ἐπικαλεῖται ἐπ᾿ αὐτούς καί ἐπί πάντας τήν χάριν καί τήν ἄμαχον προστασίαν τῆς Παναγίας τῆς Σουμελιώτισσας. Τη 28η Ιουλίου 2020 - Εκ της Μεγάλης Πρωτοσυγκελλίας» αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Με αυτό τον τρόπο το Οικουμενικό Πατριαρχείο διαψεύδει τον Τούρκο Πρόεδρο που ανακοίνωσε πως τον Δεκαπενταύγουστο θα μπορεί να πραγματοποιηθεί κανονικά η Θεία Λειτουργία στη Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα.

«Στις 15 Αυγούστου, οι Ορθόδοξοι πολίτες θα μπορούν να συμμετάσχουν στη λειτουργία, η οποία είχε διακοπεί κατά τη διάρκεια των εργασιών αναστήλωσης» τόνισε ο κ. Ερντογάν.

Επικοινωνία Βαρθολομαίου - Ερντογάν

Λίγο νωρίτερα, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την επαναλειτουργία της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, σύμφωνα με το Anadolu.

​Μάλιστα, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο, για την αποκατάσταση της Παναγίας Σουμελά, καθώς και για το άνοιγμα του μοναστηριού.

Υπενθυμίζεται πως η Ιερά Μονή είχε κλείσει προσωρινά το 2015, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες στήριξης, καθώς είναι χτισμένη σε βράχο, σε ύψος 1.200 μέτρων.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Ερντογάν σήμερα σε ομιλία του, δεν παρέλειψε να απαντήσει στην κριτική που δέχεται με αφορμή τόσο τα εγκαίνια για την ολοκλήρωση των εργασιών αναστήλωσης στην ιστορική μονή όσο και για τη λειτουργία από σήμερα της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας ως τζαμιού.

Άλλωστε, πριν από τρεις ημέρες, πραγματοποιήθηκε στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης η πρώτη μουσουλμανική προσευχή έπειτα από 86 χρόνια, μετά την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ να δώσει το πράσινο φως να μετατραπεί σε τζαμί.

Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας συνέδεσε την αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας με τη νομιμοποίηση από την Κωνσταντινούπολη της αντικανονικής, σχισματικής εκκλησίας στην Ουκρανία. 

«Σημειώνουμε με ιδιαίτερη θλίψη ότι ο Ορθόδοξος κόσμος σήμερα αντιμετωπίζει ένα τέτοιο γεγονός κατακερματισμένος, ως άμεση συνέπεια της νομιμοποίησης του σχίσματος στην Ουκρανία που αποδυνάμωσε την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις νέες πνευματικές απειλές και τις πολιτιστικές προκλήσεις» αναφέρεται.

Η Ιερά Σύνοδος σημείωσε ότι «την εποχή της αυξανόμενης χριστιανοφοβίας» η ενότητα είναι «πιο αναγκαία από ποτέ».

«Καλούμε τις τοπικές εκκλησίες μαζί, στο πνεύμα της ειρήνης και της αγάπης του Χριστού, να ψάξουν διέξοδο από την κρίση» καταλήγει.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρώτος αναπληρωτής Πρόεδρος της επικοινωνίας της Συνόδου, Αλεξάντερ Σιπκόφ, είχε δηλώσει ότι η ευθύνη για την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας «εναπόκειται στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, που δημιούργησε διαίρεση στον Ορθόδοξο κόσμο».

«Η παράδοση του ψευτο-τόμου στους σχισματικούς της Ουκρανίας» οδήγησε, σύμφωνα με τον ίδιο, σε προβλήματα μεταξύ των Ορθόδοξων εκκλησιών, αποδυνάμωσε τον κόσμο της Ορθοδοξίας γενικά «και ο Ερντογάν το εκμεταλλεύτηκε».
Θέμα:
Αγία Σοφία (225)
Tags:
Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εκτός Ρωσίας (ROCOR), Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, Κύριλλος, Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (Πατριαρχείο Μόσχας), Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, ουκρανική εκκλησία, Ουκρανία, Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Βαρθολομαίος, πανδημία, κορονοϊός, Θεία Λειτουργία, Παναγία Σουμελά, Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK