12:44 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Την Κοίμηση της Θεοτόκου εορτάζει σήμερα η Χριστιανοσύνη, μια εορτή από τις σημαντικότερες της χριστιανικής πίστης, με ιδιαίτερη σημασία.

Η εκκλησία και οι πιστοί εορτάζουν σήμερα, 15 Αυγούστου μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης, που δεν είναι άλλη από την Κοίμηση της Θεοτόκου ή όπως συνήθως λέμε τον Δεκαπενταύγουστο. Μια γιορτή, τόσο σημαντική που έχει θεσπιστεί και ως αργία.

Η ιστορία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου μέσα από τη χριστιανική παράδοση

Κατά τις τελευταίες στιγμές της επίγειας ζωής του, ο Ιησούς σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, είπε στον μαθητή του Ιωάννη τον Ευαγγελιστή πως πλέον η Παναγία θα ήταν η μητέρα του. Έτσι, ο Ιωάννης, φιλοξένησε την Παναγία στο σπίτι του, στο οποίο έμενε μαζί με τον αδελφό του, τον Ιάκωβο και την πραγματική του μητέρα, τη Σαλώμη, η οποία ήταν και συγγενής της Παναγίας.

Μετά από καιρό και όταν πια ήρθε ο καιρός που τελείωνε η ζωή της Θεοτόκου, όπως αναφέρει η χριστιανική παράδοση, ο Αρχάγγελος Γαβριήλ εμφανίστηκε στην Παναγία, για να την ενημερώσει πως σε τρεις ημέρες θα άφηνε τα επίγεια.

Η Παναγία, αντί για θλίψη, εξέφρασε χαρά γιατί θα βρισκόταν επιτέλους με τον Υιό της, τον Ιησού και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς το όρος των Ελαίων, μέρος στο οποίο ο Ιησούς συνήθιζε να προσεύχεται. Μετά την προσευχή της, επέστρεψε στο σπίτι, ενημερώνοντας τον Ιωάννη και τους υπόλοιπους για τα νέα και την κοίμησή της μετά από τις τρεις ημέρες.

Όταν έφτασε η τρίτη ημέρα και λίγο πριν την κοίμησή της, η παράδοση αναφέρει πως οι Απόστολοι δεν βρισκόντουσαν στα Ιεροσόλυμα, αφού είχαν ξεκινήσει να γυρνούν τον κόσμο, διαδίδοντας τη χριστιανική πίστη και το Λόγο του Θεού. Με ένα θαύμα όμως, όλοι μεταφέρθηκαν από τα μέρη όπου βρίσκονταν, κοντά στη Θεοτόκο, δίπλα από το κρεβάτι της, ενώ εκτός από τους μαθητές του Κυρίου, στο πλευρό της Παναγίας βρέθηκαν και ο Αρεοπαγίτης Διονύσιος, ο Άγιος Ιερόθεος διδάσκαλο του Διονυσίου, ο Απόστολος Τιμόθεος και οι υπόλοιποι Ιεράρχες.

Η Παναγία τελικά εκοιμήθη και στη συνέχεια το Σώμα της μεταφέρθηκε και τοποθετήθηκε στο μνήμα της Γεσθημανή, με ψαλμούς και ύμνους. Κατά τη διάρκεια της κηδείας της ωστόσο, όπως αναφέρει η παράδοση, ο Απόστολος Θωμάς δεν βρέθηκε στην τελετή και για αυτό, ζήτησε να ανοίξουν τον τάφο, για να καταφέρει και εκείνος να προσκυνήσει.

Ικανοποιώντας το αίτημα του Θωμά λοιπόν, μετά από τρεις ημέρες ανοίχτηκε ο τάφος της Παναγίας και όλοι με έκπληξη διαπίστωσαν πως η Θεοτόκος είχε αναστηθεί και ανελήφθη στα ουράνια.

Ως μητέρα του Κυρίου Ιησού Χριστού λοιπόν, οι πιστοί γεμάτοι ευγνωμοσύνη προς τη γυναίκα που έφερε στον κόσμο τον Υιό του Θεού, αναφωνούν «Χαίρε, ώ Μήτερ τής ζωής».

 

Tags:
Δεκαπενταύγουστος, παναγία, Ιησούς Χριστός, χριστιανισμός, Εκκλησία, γιορτή, θρησκευτική γιορτή, εορτή
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK