05:24 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός Ελλάδα (2994)
0 10
Βρείτε μας

Διαφορετικός θα είναι ο φετινός εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των αυστηρών μέτρων που έχουν τεθεί σε ισχύ για την αντιμετώπιση της διασποράς της πανδημίας.

Διαφορετικός θα είναι ο φετινός εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των αυστηρών μέτρων που έχουν τεθεί σε ισχύ για την αντιμετώπιση της διασποράς της πανδημίας. Οι πιστοί θα κληθούν να τηρήσουν πιστά τα μέτρα προστασίας κατά τα προσκυνήματά τους για να τιμήσουν την Κοίμηση της Θεοτόκου.

Φέτος θα εκλείψουν οι λιτανείες της εικόνας της Παναγίας και οι απανταχού προσκυνητές θα αρκεστούν μόνο να μαρτυρήσουν την πίστη τους στο πρόσωπο Της.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προεξάρχει σήμερα της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στη γενέτειρά του, την Ίμβρο, η οποία θα τελεστεί με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ενώ ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας Ιερώνυμος χοροστατεί από τις 07:30 του Όρθρου και της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στον Ι.Ν. της Θεοτόκου Χρυσοσπηλαιωτίσσης, (Αιόλου 60). 

Δεκαπενταύγουστος στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα

Σήμερα θα τελεστή Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα, καθώς δόθηκε άδεια από τις υγειονομικές αρχές της Τουρκίας.

Οι μητροπολίτες Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, Σηλυβρίας Μάξιμος και Ζάμπιας Ιωάννης, ιεράρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας θα τελέσουν τη λειτουργία. Ωστόσο, δεν θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις, στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία του Κλήρου και των προσκυνητών.

Το ιστορικό μοναστήρι άνοιξε έπειτα από πέντε χρόνια εργασιών αναστήλωσης, ενώ πέρυσι τον Μάιο είχε ανοίξει μόνο ένα μέρος της Παναγίας Σουμελά, καθώς δεν είχαν καθαριστεί και στηριχθεί με ειδικό συρματόπλεγμα όλοι οι βράχοι, έκτασης 16.000 τ.μ., που το «απειλούσαν». Η ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά και η Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα αποτελούν τα πλέον επισκέψιμα μνημεία στον Πόντο. 

Εορτασμός στην Ι.Μ. Παναγίας Σουμελά, στο Βέρμιο

Η Ι.Μ. Παναγίας Σουμελά βρίσκεται στις πλαγιές του Βερμίου, κοντά στο χωριό Καστανιά.

Το  προσκύνημα εκεί είναι πανελλήνιας ακτινοβολίας και παγκόσμιας φήμης, όπου πλήθος πιστών συρρέει για να γονατίσει στην εικόνα Της κάθε χρόνο.

Η Παναγία της Σουμελά είναι σύμβολο της ποντιακής πίστης και κάθε χρόνο υπάρχει πανελλήνιο προσκύνημα στην εικόνα της Παναγιάς, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, τον σταυρό του αυτοκράτορα Εμμανουήλ Κομνηνού και το ιερό ευαγγέλιο του πατρός Χριστοφόρου.

Χωρίς λιτανεία στην Παναγία της Τήνου

Ο φετινός εορτασμός στην Τήνο δεν θα περιλαμβάνει λιτανεία, λόγω των μέτρων για την πανδημία. 

Στο νησί, όπου γίνεται το μεγαλύτερο προσκύνημα, ο εορτασμός της Παναγίας καθιερώθηκε με Βασιλικό Διάταγμα του 1836 να είναι οκταήμερος και να διαρκεί έως τα «εννιάμερα της Θεοτόκου», στις 23 Αυγούστου, όταν σε ατμόσφαιρα συγκίνησης ψάλλονται ύμνοι και εγκώμια, μπροστά στον επιτάφιο και την εικόνα.

Σήμερα τελείται Αρχιερατική Λειτουργία, στον ναό της Μεγαλόχαρης, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Σύρου, και Τήνου Δωροθέου. Ακολουθεί επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων στο σημείο που τορπιλίστηκε το «Έλλη», στις 15 Αυγούστου 1940.

Η Παναγία της Εκατονταπυλιανής στην Πάρο

Στην Πάρο γιορτάζει η Παναγία της Εκατονταπυλιανής. Ο ναός της, για τον οποίο υπάρχουν δύο ονομασίες, «Καταπολιανή» και «Εκατονταπυλιανή», βρίσκεται στην πρωτεύουσα του νησιού, Παροικιά.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η Κατοπολιανή έχει ενενήντα εννέα φανερές πόρτες, ενώ η εκατοστή είναι κλειστή και δεν φαίνεται. Η πόρτα αυτή θα φανεί και θα ανοίξει όταν οι Έλληνες πάρουν την Πόλη. Άλλοι θρύλοι αναφέρονται στην Αγία Ελένη που, στον δρόμο για τους Άγιους Τόπους προκειμένου να βρει τον Τίμιο Σταυρό, έφτασε στην Πάρο και προσευχήθηκε σε έναν μικρό ναό που βρισκόταν στη θέση της Εκατονταπυλιανής. Κατά την προσευχή της έκανε τάμα ότι αν βρει τον Τίμιο Σταυρό θα χτίσει στη θέση αυτή έναν μεγάλο ναό. Η προσευχή της εισακούστηκε. Βρήκε τον Τίμιο Σταυρό και, πραγματοποιώντας το τάμα της, ανήγειρε τον μεγαλόπρεπο ναό της Εκατονταπυλιανής, ο οποίος, όμως, στο μεγαλύτερο μέρος του καταστράφηκε, πιθανότατα από πυρκαγιά, και ανακατασκευάστηκε επί Ιουστινιανού, στα μέσα του 6ου αι. Φημολογείται, επίσης, ότι το τάμα της Αγίας Ελένης ολοκλήρωσε ο γιος της Άγιος Κωνσταντίνος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου, καθώς η ίδια δεν πρόλαβε.

Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (2994)
Tags:
Πάρος, Τήνος, μέτρα προστασίας, Μέτρα, κορονοϊός, Παναγία Σουμελά, Δεκαπενταύγουστος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK