14:40 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 90
Βρείτε μας

Βολές κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε ο Μάικ Πομπέο από τη Σούδα με αναφορές στην Ορθοδοξία. Το χρονικό της ξαφνικής «αγάπης» του Αμερικανού υπουργού για τα εκκλησιαστικά. 

Ενώ η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, στην Ελλάδα έτυχε ευρείας προβολής, λιγότερη δημοσιότητα δόθηκε στη δήλωσή του περί «επιβλαβών ενεργειών επιρροής» της Ρωσίας και «προσπάθειας» για δήθεν «ένταξη της Ορθόδοξης Εκκλησίας» σε αυτό.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανέφερε ότι συμφώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό για στενότερη συνεργασία και στο θέμα της Ρωσίας.

«Ο πρωθυπουργός και εγώ συμφωνήσαμε να διερευνήσουμε δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που θέτει η Ρωσία μέσω επιβλαβών ενεργειών επιρροής, όπως η διάδοση παραπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία και η προσπάθειά της να εντάξει στα σχέδιά της την Ορθόδοξη Εκκλησία» δήλωσε ο κ. Πομπέο.

Αν ανατρέξει κανείς σε δηλώσεις Αμερικανών υψηλόβαθμων αξιωματούχων κατά τις επισκέψεις τους στην Ελλάδα, δύσκολα θα βρει δήλωση που να αναφέρεται στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός στην ομιλία του, δεν έκανε καμία απολύτως αναφορά στη Ρωσία και στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

«Θέλω να πιστεύω ότι με τη σιωπή του δείχνει ότι απέφυγε να πάρει θέση σε ένα κρίσιμο εκκλησιαστικό θέμα, όπως είναι η διαμάχη που έχει ξεσπάσει στην Ορθοδοξία» επισήμανε στο Sputnik ο Μάριος Μπέγζος, πρώην κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής και καθηγητής Συγκριτικής Φιλοσοφίας της Θρησκείας.

«Απ' ό,τι έχει φανεί, η κυβέρνηση δεν αναμειγνύεται στα εκκλησιαστικά. Είναι σημαντική η επιθυμία μη εμπλοκής των πολιτικών στα ζητήματα της Εκκλησίας, σε αντίθεση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ και την άκομψη παρέμβασή του στα ζητήματα της Ορθοδοξίας» προσθέτει ο καθηγητής, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Πομπέο.

Οργανωμένο γεωπολιτικό σχέδιο βλέπει από την πλευρά του ο Δημήτρης Πατέλης, αναπληρωτής καθηγητής φιλοσοφίας στο Πολυτεχνείο Κρήτης, διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας και μέλος της Διεθνούς Ερευνητικής Ομάδας «Η Λογική της Ιστορίας»:

«Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, έχει δείξει δείγματα γραφής από παλιότερα. Δεν κάνει κάτι καινούριο. Συνεχίζει να οδεύει με τις τακτικές που λειτουργούσε στη CIA. Εργαλειοποιεί προς όφελος των ΗΠΑ και το θρησκευτικό ζήτημα ώστε να προάγει την τακτική του "διαίρει και βασίλευε". Καθότι η Ρωσική Εκκλησία και πολιτεία ταυτίζονται ως ένα μεγάλο βαθμό, οι υπόλοιπες δηλώσεις του περί "ρωσικής αποσταθεροποίησης" δείχνουν ακριβώς πού αποσκοπεί με σταθερά βήματα που καλλιεργούνται εδώ και πολλά χρόνια». 

Οι πρώτες δηλώσεις του Πομπέο για την Ορθοδοξία χρονολογούνται τον Οκτώβριο του 2018, πριν τη διακοπή Κοινωνίας μεταξύ Πατριαρχείου Μόσχας και Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, οπότε και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ παραδέχθηκε ότι ενθαρρύνει την ουκρανική αυτοκεφαλία.

«Η ανοχή, η αυτοσυγκράτηση και η κατανόηση είναι το κλειδί για να διασφαλιστεί ότι άτομα με διαφορετικές θρησκευτικές σχέσεις μπορούν να ζήσουν και να ευημερήσουν μαζί ειρηνικά» είχε δηλώσει τότε ο Πομπέο. «Προτρέπουμε την Εκκλησία και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να προωθήσουν ενεργά αυτές τις αξίες σε σχέση με την κίνηση προς την ίδρυση μιας αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας».

Τις άριστες σχέσεις του με τον Πομπέο αποκάλυψε σε συνέντευξή του ο επικεφαλής της σχισματικής ορθόδοξης εκκλησίας της Ουκρανίας, μητροπολίτης Επιφάνιος, στις αρχές του 2020, λίγο μετά τη συνάντησή τους.

«Έχουμε ήδη μία ιστορία με τον Πομπέο. Τον Οκτώβριο του 2019 όταν πήγα στις ΗΠΑ συναντήθηκα με τον Πομπέο και τώρα είχαμε μία νέα συνάντηση στο Κίεβο. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και επιβεβαιώνεται ότι οι ΗΠΑ δηλώνουν υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη την Ουκρανία και ιδιαίτερα στην Κριμαία και στα κατεχόμενα μέρη του Ντονμπάς. Βλέπουμε όχι μία παραβίαση αλλά έχουν πλήρως εκτοπίσει την Εκκλησία της Ουκρανίας από αυτά τα μέρη. Η Ευρώπη και η Αμερική μπορούν να επηρεάσουν αυτές τις διαδικασίες μέσω των κυρώσεων» είχε αναφέρει ο Επιφάνιος.

Την ίδια περίοδο ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Κωνσταντίνος Βλάσης, είχε συναντηθεί με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στο Ετήσιο Πρωϊνό Εθνικής Προσευχής στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Βλάσης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, τονίζοντάς του την ανάγκη να υπάρξει η απαραίτητη πίεση που θα διασφαλίσει τον σεβασμό των δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στην εργαλειοποίηση του θρησκευτικού ζητήματος εντάσσεται και η εργαλειοποίηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο Αμερικανός διπλωμάτης χρησιμοποιεί την ορθοδοξία ως βραχίονα πολιτικής» εξηγεί ο κ. Πατέλης.

Tags:
ορθόδοξη εκκλησία, αυτοκεφαλία, ΗΠΑ, Ελλάδα, αυτοκέφαλο, Ορθοδοξία, διπλωματία, Μάικ Πομπέο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK