18:34 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 44
Βρείτε μας

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, με επιστολή του ζητά την πιστή εφαρμογή των μέτρων προστασίας στον εορτασμό για τα Θεοφάνεια.

Με επιστολή του προς τους Μητροπολίτες ενόψει του αυριανού εορτασμού των Θεοφανείων, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ζητά την τήρηση των μέτρων προστασίας εντός των ναών, με συγκεκριμένο αριθμό πιστών, ενώ διαμηνύει πως ο αγιασμός των υδάτων δεν θα τελεστεί σε ανοιχτό χώρο και ο ίδιος δεν θα παραστεί σε οποιοδήποτε θαλάσσιο χώρο.

Αναλυτικά, επικαλούμενος τις σχετικές αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ο Ιερώνυμος ζητά από τους Μητροπολίτες την «αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών κατά την αυριανή Εορτή των Θεοφανείων».

«Κατά την Εορτή των Θεοφανείων ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός των Ιερών Ναών και δεν θα πραγματοποιηθούν Λιτανείες, πομπές ή και τελετές ευλογίας των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, ο κ. Ιερώνυμος αποφάσισε «να μην κάνει χρήση της σχετικής εξουσιοδοτήσεως, την οποία έλαβε από την Ιερά Σύνοδο» και να μη μεταβεί σε οποιοδήποτε θαλάσσιο χώρο.

«Η Εκκλησία της Ελλάδος, έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι του Θεού και των ανθρώπων, όπως έπραξε από την αρχή της πανδημίας συμπορεύεται με την Πολιτεία στον αγώνα για την προστασία της δημόσιας υγείας, δίνει το θετικό παράδειγμα τήρησης των υγειονομικών μέτρων και παραμένει αρωγός στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η Ελληνική Πολιτεία ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την πανδημία στην ζωή των ανθρώπων του Τόπου μας. Είναι απαραίτητη, όσο ποτέ άλλοτε, ιδίως σ’ αυτές τις κρίσιμες για την Πατρίδα μας στιγμές, η διαρκής, ανοικτή και ειλικρινής συνεργασία και επικοινωνία Εκκλησίας και Πολιτείας και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Η επικοινωνία Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου μόνο καλούς καρπούς για το Έθνος μπορεί να φέρει» αναφέρει η επιστολή του Μακαριώτατου Προέδρου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Τετ α τετ Μητσοτάκη - Ιερώνυμου

Νωρίτερα σήμερα άλλωστε, στο τετ α τετ που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στην ορκωμοσία της πρώτης ομάδας των νέων μελών της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας.

Επίσης, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, τόνισε την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων και των υγειονομικών κανόνων από όλους και επισήμανε ότι η Εκκλησία οφείλει, όπως έκανε μέχρι σήμερα, να δίνει το θετικό παράδειγμα και να είναι αρωγός στον κοινό αγώνα.

Ποια είναι τα μέτρα

Με βάση τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, το Σάββατο (02/01), την ημέρα των Θεοφανείων δεν θα τελεστεί Αγιασμός των υδάτων, ενώ κλειστές θα παραμείνουν και οι εκκλησίες.

Όπως προβλέπεται στη σχετική υπουργική απόφαση, η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών ή κάθε είδους θρησκευτικής τελετής επιτρέπεται να γίνεται αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό/ούς λειτουργό/ούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό, χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.

Ο σχεδιασμός ΕΛ.ΑΣ. για τα Θεοφάνεια

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του Sputnik, έχουν γίνει πρώτες επαφές αστυνομικών με ιερείς εκκλησιών με αφορμή την αυριανή μέρα, ενώ αρκετοί είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με τις αστυνομικές δυνάμεις, αλλά υπάρχουν και πολλοί που αναμένουν τι θα πει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

Το δόγμα της αστυνομίας για τα Θεοφάνεια θα είναι «ήπια αστυνόμευση», με περιπολίες γύρω από τους ναούς.

Ειδικότερα, στην αρχή θα γίνονται παραινέσεις για αποφυγή του συνωστισμού, αλλά εάν αυτό δεν γίνεται σεβαστό, θα κόβονται πρόστιμα.

Από την ΕΛ.ΑΣ. εκφράζεται η ελπίδα να γίνουν επαφές με την ηγεσία της εκκλησίας μέσα στις επόμενες ώρες ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση.

Αξίζει να σημειωθεί πως απόψε το βράδυ θα γίνει μεγάλη σύσκεψη στο αρχηγείο της ΕΛΑΣ για να οριστικοποιηθούν τα μέτρα.

 

Tags:
μέτρα προστασίας, νέα μέτρα, Μέτρα, COVID-19, κορονοϊός, Κυβέρνηση, Διαρκής Ιερά Σύνοδος, Ιερά Σύνοδος, εκκλησίες, Εκκλησία, Θεοφάνεια
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK