01:06 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η έκτη ημέρα σήμερα του έτους και σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση εορτάζονται τα Θεοφάνεια ή Θεοφάνια, τιμώντας την Βάπτιση του Ιησού Χριστού.

Την 6η ημέρα του έτους διανύουμε σήμερα, και η Εκκλησία όπως και οι πιστοί γιορτάζουν την εορτή των Θεοφανείων (ή Θεοφανίων), εις ανάμνηση της Βάπτισης του Ιησού από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή στον Ιορδάνη ποταμό.

Η συγκεκριμένη γιορτή εκτός από Θεοφάνεια ονομάζεται επίσης Φώτα, Εορτή των Φώτων ή και Επιφάνια.

Επίσης, κατά τη συγκεκριμένη ημέρα γίνεται και ο Αγιασμός των Υδάτων, αν και φέτος εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, ο Αγιασμός θα πραγματοποιηθεί εντός των ναών.

Η Βάπτιση του Ιησού

Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, ο Ιωάννης ο Πρόδρομος, κήρυττε τον Λόγο του Θεού και το βάπτισμα της μετάνοιας, καλώντας όσους το επιθυμούν να τους βαπτίσει.

Ο Ιησούς, όταν έφτασε στο 30ο έτος της ζωής του συναντήθηκε με τον Ιωάννη, ζητώντας του να τον βαπτίσει στα νερά του Ιορδάνη. Ο Ιωάννης μη μπορώντας να αρνηθεί, τον βάπτισε και από τότε έγινε ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής.

Σύμφωνα δε με την παράδοση, την ώρα που ο Ιωάννης βάπτιζε τον Ιησού, το Άγιο Πνεύμα κατέβηκε με τη μορφή περιστεριού από τους ουρανούς ενώ ακούστηκε και μια φωνή να λέει «Ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός εν ω ευδόκισα».

Το συγκεκριμένο γεγονός όπως αναφέρει και η ιστοσελίδα dogma.gr, έχουν καταγράψει οι τρεις από τους τέσσερις Ευαγγελιστές, ο Ματθαίος Γ’:13-17 ο Μάρκος Α’:9-11, και ο Λουκάς.Γ΄:21,22,  ενώ η συγκεκριμένη ήταν και η μοναδική φορά που εμφανίστηκε στη Γη, η Αγία, ομοούσια και αδιαίρετη Τριάδα και για αυτό τον λόγο το γεγονός αποκαλείται Θεοφάνεια.

Tags:
ορθόδοξη εκκλησία, Εκκλησία, Θεοφάνεια, θρησκευτική γιορτή, γιορτή, εορτή, Ιησούς Χριστός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK