Την 6η ημέρα του έτους διανύουμε σήμερα, και η Εκκλησία όπως και οι πιστοί γιορτάζουν την εορτή των Θεοφανείων (ή Θεοφανίων), εις ανάμνηση της Βάπτισης του Ιησού από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή στον Ιορδάνη ποταμό.
Η συγκεκριμένη γιορτή εκτός από Θεοφάνεια ονομάζεται επίσης Φώτα, Εορτή των Φώτων ή και Επιφάνια.
Επίσης, κατά τη συγκεκριμένη ημέρα γίνεται και ο Αγιασμός των Υδάτων, αν και φέτος εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, ο Αγιασμός θα πραγματοποιηθεί εντός των ναών.
Η Βάπτιση του Ιησού
Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, ο Ιωάννης ο Πρόδρομος, κήρυττε τον Λόγο του Θεού και το βάπτισμα της μετάνοιας, καλώντας όσους το επιθυμούν να τους βαπτίσει.
Ο Ιησούς, όταν έφτασε στο 30ο έτος της ζωής του συναντήθηκε με τον Ιωάννη, ζητώντας του να τον βαπτίσει στα νερά του Ιορδάνη. Ο Ιωάννης μη μπορώντας να αρνηθεί, τον βάπτισε και από τότε έγινε ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής.
Σύμφωνα δε με την παράδοση, την ώρα που ο Ιωάννης βάπτιζε τον Ιησού, το Άγιο Πνεύμα κατέβηκε με τη μορφή περιστεριού από τους ουρανούς ενώ ακούστηκε και μια φωνή να λέει «Ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός εν ω ευδόκισα».
Το συγκεκριμένο γεγονός όπως αναφέρει και η ιστοσελίδα dogma.gr, έχουν καταγράψει οι τρεις από τους τέσσερις Ευαγγελιστές, ο Ματθαίος Γ’:13-17 ο Μάρκος Α’:9-11, και ο Λουκάς.Γ΄:21,22, ενώ η συγκεκριμένη ήταν και η μοναδική φορά που εμφανίστηκε στη Γη, η Αγία, ομοούσια και αδιαίρετη Τριάδα και για αυτό τον λόγο το γεγονός αποκαλείται Θεοφάνεια.
Πατώντας το κουμπί "Δημοσίευση", σημαίνει ότι συμφωνείτε με την επεξεργασία των δεδομένων από τον λογαριασμό σας στο Facebook για να μπορέσετε να σχολιάσετε τις ειδήσεις στον ιστότοπό μας χρησιμοποιώντας αυτό τον λογαριασμό. Μπορείτε να βρείτε λεπτομερή περιγραφή της διαδικασίας επεξεργασίας στην Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Μπορείτε να ανακαλέσετε τη συγκατάθεσή σας διαγράφοντας όλα τα σχόλια σας.
Όλα τα σχόλια
Προεπισκόπηση νέων σχολίων (0)
σε απάντηση του(Προεπισκόπηση σχολίουΑπόκρυψη σχολίου)