15:59 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 00
Βρείτε μας

Ανάστατοι είναι κάτοικοι και φορείς σε Βελβεντό και Σέρβια Κοζάνης εξαιτίας της είδησης ότι η γέφυρα Πολυφύτου που αποτελεί κομμάτι της εθνικής οδού Κοζάνης- Λάρισας, παρουσιάζει προβλήματα στατικότητας. Η Τροχαία έχει επιβάλει χαμηλό όριο ταχύτητας και συγκεκριμένο βάρος για τα διερχόμενα οχήματα. Τι λένε στο Sputnik οι δήμαρχοι.

Άρχισε η εφαρμογή ειδικών μέτρων χρήσης στη γέφυρα Πολυφύτου Κοζάνης μετά τη διαπίστωση που έκανε ειδικός πολιτικός μηχανικός ότι παρουσιάζει ζητήματα στατικότητας.

Η Υψηλή Γέφυρα Σερβίων, όπως είναι η επίσημη ονομασία της, διατρέχει την τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου και αποτελεί μέρος της εθνικής οδού Κοζάνης- Λάρισας. Σε οπτική αυτοψία που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες από τον ειδικό καθηγητή γεφυροποιίας Στέργιο Μητούλη παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονία, Γιώργο Κασαπίδη, διαπιστώθηκαν - σύμφωνα με τον καθηγητή - μετακινήσεις του καταστρώματος της γέφυρας.

Μετά από αυτή τη διαπίστωση, η κυκλοφορία στη γέφυρα έχει περιορισμούς όπως:

  • Το όριο ταχύτητας που δεν πρέπει να ξεπερνά τα 40 χιλιόμετρα
  • Το μέγιστο βάρος των διερχόμενων οχημάτων δεν ξεπερνά τους 50 τόνους

Κάτοικοι και φορείς των περιοχών, Σερβίων και Βελβεντού, είναι ανάστατοι από τις εξελίξεις και ζητούν επίσημη ενημέρωση από την Περιφέρεια. Συγκεκριμένα, ζητούν να μάθουν ποια είναι τα προβλήματα στη γέφυρα, ενώ τονίζουν ότι δεν έχουν δει μελέτες που να πιστοποιούν το πρόβλημα. Παράλληλα, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, καθώς, όπως λένε, πληροφορήθηκαν το ζήτημα από τα μέσα ενημέρωσης.

«Υπάρχει αναταραχή κι αίσθημα ανασφάλειας στον κόσμο που ρωτά αν πρέπει ή όχι να περνά από την γέφυρα. Εμείς ως δήμος δεν έχουμε καμία εμπεριστατωμένη ενημέρωση από την Περιφέρεια, δεν μας κάλεσαν να μας ενημερώσουν και ξέρουμε αυτά που διαβάσαμε από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας», είπε στο Sputnik ο δήμαρχος Βελβεντού, Εμμανουήλ Στεργίου.

Πρόσθεσε δε ότι προχτές έγινε Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου, όπως έμαθε, συζητήθηκε το θέμα, «αλλά ουδείς έχει προσδιορίσει τον βαθμό επικινδυνότητας της γέφυρας».

«Εμείς θέλουμε επίσημη ενημέρωση από την Περιφέρεια. Τα μέτρα άρχισαν ήδη να εφαρμόζονται στη γέφυρα και το πρωί είδα ουρά φορτηγών και περνούσαν τα φορτηγά ένα-ένα. Θα βρεθεί η περιοχή μας σε απομόνωση. Από αυτή τη γέφυρα περνά όλη η Δυτική Μακεδονία, φορτηγά από Αλβανία και φτάνουν στη Θεσσαλία, στη Λάρισα και αλλού», τόνισε ο κ. Στεργίου.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Βελβεντού, εδώ και λίγα χρόνια η γέφυρα «εμφανίζει μια καμπυλότητα στους σιδηροδοκούς και φαίνεται ότι έχει κάποια καθίζηση. Το αν είναι πρόβλημα πραγματικό ή αν χρήζει μιας τοπικής αποκατάστασης, δεν το ξέρω».

«Πρέπει να γίνουν μελέτες. Εδώ έγινε μια αυτοψία από καλό μηχανικό, αλλά μόνο με αυτοψία δεν γίνεται», κατέληξε ο κ. Στεργίου.

Καμία ενημέρωση δεν έχει μέχρι στιγμής λέει και ο δήμαρχος Σερβίων, Χρήστος Ελευθερίου, και, όπως ανέφερε στο Sputnik, περιμένει συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, κ. Κασαπίδη.

«Έχω ζητήσει επαφή με τον Περιφερειάρχη και ακόμα δεν έχει τηρήσει την υπόσχεση. Δεν έχω δει χαρτιά για την οποιαδήποτε επικινδυνότητα και νομίζω κάθε τι το οποίο έχει να κάνει με τη γέφυρα μόνο κακό κάνει στην περιοχή. Ο Δήμος Σερβίων δεν έχει ουδεμία ενημέρωση για το οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρχει πάνω στη γέφυρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ελευθερίου.

Η γέφυρα και η εναλλακτική διαδρομή

Η γέφυρα έχει μήκος 1.372 μέτρα και άρχισε να κατασκευάζεται το 1972, ενώ εγκαινιάστηκε το 1976, όταν δημιουργήθηκε η τεχνητή λίμνη Πολυφύτου στον ποταμό Αλιάκμονα. Η δεύτερη γέφυρα που έγινε εξαιτίας της λίμνης, είναι η γέφυρα του Ρυμνίου, που βρίσκεται νοτιοδυτικά έχει μήκος 615 μέτρα και μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική διαδρομή.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Βελβεντού, για τους κατοίκους εναλλακτική διαδρομή μπορεί να αποτελέσει και ο δρόμος του φράγματος ο οποίος όμως, σήμερα, δεν είναι και στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσσαλονίκη: Ανοίγει ξανά η Σχολή Ξεναγών μετά από 10 χρόνια

Τα ξεχασμένα βυζαντινά λουτρά του Λαγκαδά

Tags:
Τροχαία, γέφυρα, Κοζάνη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK