00:32 07 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
0 21
Βρείτε μας

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, υπεραμύνθηκε της απόφασης επίταξης εκτάσεων και κτιρίων στα νησιά του Αιγαίου. Ακυρώθηκε η σύσκεψη της Πέμπτης.

Την ακύρωση της ειδικής σύσκεψης με τους εκπροσώπους των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, η οποία επρόκειτο να λάβει χώρα την Πέμπτη στην Αθήνα, ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Στην ειδική σύσκεψη επρόκειτο να συμμετάσχουν τόσο η Περιφέρεια του Βόρειου Αιγαίου, όσο και οι δήμοι των πέντε νησιών – Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος και Κως.

«Από τη στιγμή που οι εκπρόσωποι δεν προτίθενται να παραστούν, δεν έχει λόγο ύπαρξης η συνάντηση» δήλωσε ο κ. Μηταράκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1».

Την ίδια ώρα, το κυβερνητικό στέλεχος υπεραμύνθηκε της απόφασης επίταξης εκτάσεων και κτιρίων για τη δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.

Παράλληλα, απέρριψε τις κατηγορίες περί «αιφνιδιασμού», ξεκαθαρίζοντας ότι οι σχετικές αποφάσεις είχαν γνωστοποιηθεί εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα. Δεν παρέλειψε δε, να αποδώσει την απόφαση περί επίταξης στην αδυναμία συνεργασίας με τις τοπικές αρχές των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Όσον αφορά τις αιτιάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κ. Μηταράκης διευκρίνισε ότι στα κλειστά κέντρα θα μεταφερθούν 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ επανέλαβε ότι «όποιος είναι παραβατικός, θα μπορούμε να τον κρατήσουμε, ώστε να μην έχουμε περιστατικά παραβατικότητας».

Επιπλέον, επεσήμανε ότι ακόμη 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες είτε θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα, είτε θα επιστραφούν στην Τουρκία.

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι τόσο τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας όσο και οι επιστροφές στη γειτονική χώρα, θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για την έλευση νέων αιτούντων άσυλο από την Τουρκία.

Η απόφαση επίταξης

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την επίμαχη υπουργική απόφαση, η οποία έγινε γνωστή τη Δευτέρα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, οι εκτάσεις που επιτάσσονται είναι οι εξής:

  • Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου
  • Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου
  • Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου
  • Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω
  • Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου

Στις δομές αυτές, όπου θα εφαρμόζονται αυστηροί κανόνες εσωτερικής τάξης, θα διαμένουν:

  • οι νέες αφίξεις, με στόχο τη διευκόλυνση της ταυτοποίησης και της διαδικασίας ασύλου
  • όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά
  • όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής

Έντονες αντιδράσεις

Ωστόσο, οι κάτοικοι των παραπάνω νησιών, από την πρώτη στιγμή, εξέφρασαν την κάθετη αντίθεσή τους στο κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο – όπως υποστηρίζουν – δεν συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των νησιών, η οποία συνιστά και το πραγματικό ζητούμενο.

Στο κλίμα αυτό, το βράδυ της Δευτέρας, οι δήμοι Μυτιλήνης και δυτικής Λέσβου πραγματοποίησαν έκτακτες συνεδριάσεις.

«Η απόφαση αυτή είναι αιφνιδιαστική, την κρίνουν ήδη οι πολίτες και είναι φυσικά απαράδεκτη. Πρότεινα ήδη στον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου σαν πρώτη αντίδραση να μην παραστούμε στη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί με κυβερνητικά στελέχη την ερχόμενη Πέμπτη. Περισσότερα για τις επόμενες ενέργειές μας, μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού μας συμβουλίου» δήλωσε ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος.

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM», απέρριψε το κυβερνητικό σχέδιο και ζήτησε την εφαρμογή των αποφάσεων για το κλείσιμο των υφισταμένων δομών και τη μη δημιουργία νέων.

«Είχα ενημέρωση από τον κ. Μηταράκη, πριν από μία ώρα, μου το προανήγγειλε. Όμως, εγώ δεσμεύομαι από τις αποφάσεις των λαϊκών συνελεύσεων και του Περιφερειακού Συμβουλίου οι οποίες λένε καμία νέα δομή και κλείσιμο των υφισταμένων δομών. Τούτο, είναι πέραν των αποφάσεων που έχουμε και κατά συνέπεια θα πρέπει να συνομιλήσω και με τον κόσμο, με τους συνεργάτες μου και με τις υπόλοιπες παρατάξεις να δούμε πως θα το χειριστούμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μεταναστευτικό: Οργή στα νησιά του Αιγαίου - Μαζικό «όχι» στην επίταξη ακινήτων και εκτάσεων

Tags:
μετανάστες, μετανάστευση, Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, Ανατολικό Αιγαίο, Βόρειο Αιγαίο, Αιγαίο, μεταναστευτικό, Νότης Μηταράκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK