20:17 04 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 17
Βρείτε μας

Κάτοικοι της Καβάλας ανησυχούν για τις επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων στην περιοχή. Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την υποθαλάσσια φυσική αποθήκη αερίου. Σήμερα συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει ζητήσει επίσημη ενημέρωση από τον δήμαρχο.

Αναστάτωση και προβληματισμός επικρατεί στην Καβάλα, μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησαν, την περασμένη εβδομάδα, ο πρόξενος των ΗΠΑ, Γκρέγκορι Φλέγκερ, ένας οικονομικός σύμβουλος της αμερικάνικης πρεσβείας, ο Chip Laitinen και o σύμβουλος του Διευθύνοντα Συμβούλου του Development Finance Corporation (DFC), Caleb Mc Carry.

Οι τρεις Αμερικανοί, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, πραγματοποίησαν συναντήσεις με τον δήμαρχο της Καβάλας, Θεόδωρο Μουριάδη, καθώς και το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας, συζητώντας για επενδύσεις στην περιοχή.

Τι ζητούν οι Αμερικανοί στην Καβάλα;

Σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Χρήστο Ποτόλια, ο οποίος μίλησε στο Sputnik, οι Αμερικανοί, μετά την Αλεξανδρούπολη, θέλουν και την Καβάλα για γεωστρατηγικούς λόγους, τόσο για να εξυπηρετήσουν τα ΝΑΤΟϊκά σχέδια, όσο και για να εκμεταλλευτούν τα ενεργειακά κοιτάσματα.

«Οι Αμερικανοί το έχουν δηλώσει επανειλημμένα, και ο ίδιος ο Πάιατ σε αλλεπάλληλες επισκέψεις που έχει κάνει, κυρίως στην Αλεξανδρούπολη, έχουν πει ότι ενδιαφέρονται για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, τα οποία θεωρούν περιουσιακά στοιχεία για την γεωστρατηγική αναβάθμιση του ΝΑΤΟ και Αμερικανών στη Μαύρη Θάλασσα και στις χώρες των Βαλκανίων και, φυσικά, για να περικυκλώσουν την ανταγωνίστρια Ρωσία. Επιδίδονται λοιπόν σε τέτοιες επισκέψεις, δηλαδή βλέπουν δημάρχους και άλλους», δήλωσε στο Sputnik ο κ. Ποτόλιας.

Σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο Καβάλας, «είναι ξεκάθαρο ότι ενδιαφέρονται για να εγκαταστήσουν το ΝΑΤΟ στην περιοχή», αλλά και για να ελέγχουν εμπορευματικά και ενεργειακά την περιοχή των Βαλκανίων.

«Εδώ ήρθε ο πρόξενος των ΗΠΑ, με έναν οικονομικό του σύμβουλο και έναν εκπρόσωπο Τραπεζών και εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το λιμάνι, αλλά και την φυσική υποθαλάσσια αποθήκη αερίου που υπάρχει στην περιοχή, μετά την άντληση του πετρελαίου. Ενδιαφέρονται, δηλαδή, για ενέργεια και μεταφορές. Είναι διπλό το ενδιαφέρον. Τόσο για την επέκταση των ΝΑΤΟϊκών στην περιοχή, γιατί την Αλεξανδρούπολη είναι γνωστό ότι έχουν νομιμοποιήσει τη βάση που τους έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η σημερινή κυβέρνηση με αυτή την γεωστρατηγική συμφωνία που υπέγραψε. Ήδη, έχουμε αποβάσεις Αμερικάνων στην περιοχή, ασκήσεις και λοιπά. Και ενδιαφέρονται, επίσης, και για την εμπορική δραστηριότητα διαμέσου του λιμανιού για διείσδυση στα Βαλκάνια, για εμπορεύματα και ενέργεια. Όλα αυτά συνηγορούν σε μια τέτοιου τύπου ανάπτυξη, εχθρική για τα λαϊκά στρώματα», τόνισε ο ίδιος.

Σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας και, όπως είπε ο κ. Ποτόλιας, η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει ήδη ζητήσει να ενημερώσει επίσημα ο δήμαρχος το δημοτικό συμβούλιο για τις επαφές που είχε με τους Αμερικανούς.

«Ο δήμαρχος είχε τις συναντήσεις και η οποιαδήποτε ενημέρωση έγινε μέσω του Τύπου. Σήμερα έχουμε δημοτικό συμβούλιο και εμείς, ως "Λαϊκή Συσπείρωση", θέσαμε θέμα, να ενημερώσει το σώμα για αυτές τις συναντήσεις. Να μας πει, επίσης, αν πραγματικά αληθεύει αυτό που είπε, ότι οι Καβαλιώτες θέλουν τις ιδιωτικές επενδύσεις (σ.σ. των Αμερικανών), να μας πει από ποια έρευνα αντλεί αυτή την πληροφορία. Απλά, ο κόσμος θέλει δουλειές. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το ότι οι Αμερικάνοι θέλουν να έρθουν στην περιοχή για το λιμάνι και για την φυσική αποθήκη αερίου. Να μας ενημερώσει λοιπόν από πού το ξέρει αυτό», επισήμανε ο κ. Ποτόλιας και πρόσθεσε:

«Είναι μια αυθαίρετη ερμηνεία, πατούν στην ανάγκη και την ανέχεια του κόσμου που θέλει δουλειές και σου λέει "ό,τι μας προσφέρουν θα το πάρουμε αμάσητο". Εμείς θα προσπαθήσουμε, με τις δυνάμεις που έχουμε, να ενημερώσουμε τον λαό. Αυτοί οι σχεδιασμοί για ανάπτυξη μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, όπου στο παιχνίδι μπαίνουν και οι δημοτικές αρχές, θα προσπαθήσουμε, όσο μπορούμε, να τους εμποδίσουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

H μάχη του 5G: Η Ελλάδα ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ

Τουρκολόγος στο Sputnik: «Οι ΗΠΑ έχουν πάντα σε προτεραιότητα τους Τούρκους έναντι ημών»

Tags:
δημοτικό συμβούλιο, στρατιωτικές βάσεις, Τζέφρι Πάιατ, ΗΠΑ, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK