ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οι τοπικές αρχές φέρεται να έχουν προτείνει τη δημιουργία κλειστής δομής φιλοξενίας στο νησί Τοκμάκια, το οποίο βρίσκεται μία ανάσα από τη Λέσβο.

Ζυμώσεις λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ώρες, όσον αφορά την τοποθεσία κατασκευής της νέας - κλειστού τύπου - δομής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο, λίγες ημέρες πριν την εκπνοή του μορατόριουμ της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας «stonisi.gr», στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει «πέσει – εκ μέρους των τοπικών αρχών – η λύση της νήσου Τοκμάκια, η οποία βρίσκεται απόσταση «αναπνοής» από τη Λέσβο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη δεν απορρίπτουν τη συγκεκριμένη αντιπρόταση, την οποία εξετάζουν «πολύ σοβαρά».

Πρόκειται πάντως, για ένα νησί, ιδιαίτερου κάλλους, το οποίο γίνεται τόπος έλξης αρκετών παραθεριστικών σκαφών, κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών. Γι’ αυτόν τον λόγο, μάλιστα, από τους ντόπιους χαρακτηρίζεται ως «εξωτικό».  

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική κυβερνητική απόφαση έκανε λόγο για δημιουργία κλειστής δομής στην τοποθεσία Καράβα – Καβακλή Μανταμάδου.

Το νησί Τοκμάκια στη Λέσβο
© Φωτογραφία : Google
Το νησί Τοκμάκια στη Λέσβο

Ωστόσο, οι αντιδράσεις των κατοίκων και των τοπικών αρχών ήταν έντονες, με τον Περιφερειάρχη Βόρειου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, να εκφράζει την κάθετη αντίθεση του.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μορατόριουμ μίας εβδομάδας, ώστε οι τοπικές αρχές να υποβάλλουν εναλλακτικές προτάσεις για τον χώρο δημιουργίας των νέων δομών.

Οι περιοχές επίταξης

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή Καράβα – Καβακλή Μανταμάδου στη Λέσβο συγκαταλέγεται στις τρεις περιοχές του ανατολικού Αιγαίου, τις οποίες η κυβέρνηση επίταξε για την κατασκευή κλειστού τύπου δομών φιλοξενίας.

  • Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.
  • Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.
  • Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου. 

Νέες δομές θα κατασκευαστούν και στα νησιά Λέρο - Κω, δίπλα σε υφιστάμενες εκτάσεις, οι οποίες ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο:

  • Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.
  • Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.
Tags:
Βόρειο Αιγαίο, πρόσφυγες, πρόσφυγας, μετανάστευση, μετανάστες, μετανάστης, μεταναστευτικό, Λέσβος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK