20:43 01 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 11
Βρείτε μας

Ενώ η κατάσταση παραμένει έκρυθμη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, το Spuntik εστιάζει στα νησιά του Βορείου Αιγαίου που έχουν δεχθεί τις περισσότερες ροές. Τι συμβαίνει στη Λέσβο.

Διπλάσιοι - σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο - φαίνεται ότι είναι οι μετανάστες αυτή τη στιγμή στη Λέσβο.

«Γύρω στις 22.000 μετανάστες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Κέντρο υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια αλλά και γύρω απ' αυτό» επιβεβαιώνει στο Sputnik o Ιωάννης Μαστρογιάννης, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας της Μόριας.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΥΤ της Μόριας είναι μία εγκατάσταση, η οποία έχει χωρητικότητα κάτω των 3.000 ατόμων.

Από την πλευρά τους, πηγές του τοπικού λιμενικού σώματος επιβεβαιώνουν τους παραπάνω αριθμούς, καθότι τον περασμένο Σεπτέμβριο οι μετανάστες ανερχόταν γύρω στους 9.000 με 10.000.

Την ίδια ώρα, ο κ. Μαστρογιάννης καταγγέλλει ότι «οι κλοπές και οι καταστροφές των περιουσιών από μετανάστες, συνεχίζονται».

«Όχι» σε νέο καταυλισμό  

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι κάτοικοι είχαν καταγγείλει τη δημιουργία ενός νέου καταυλισμού γύρω από το ΚΥΤ.

Μετά τις ταραχές της προηγούμενης εβδομάδας, νέα ένταση ξέσπασε χθες και σήμερα (σ.σ. Τρίτη και Τετάρτη) στο λιμάνι της Μυτιλήνης, με τη συμμετοχή μεταναστώνπου θέλουν να φύγουν από το νησί.

Ειδικότερα, χθες, πάνω από 2.000 άτομα έφυγαν από το ΚΥΤ στη Μόρια, μετά από ψευδή ενημέρωση ότι τους περιμένει πλοίο για Αθήνα.

Η ενημέρωση φέρεται να προήλθε, μέσω γραπτού μηνύματος στα κινητά τους.

Σήμερα, Τετάρτη, ένταση σημειώθηκε από περίπου 100 άτομα που έφτασαν στο λιμάνι για τον ίδιο λόγο.

Αυτή τη στιγμή, πάνω από 500 άτομα βρίσκονται σε περιφραγμένη εγκατάσταση στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Πρόκειται για μετανάστες – αιτούντες άσυλο που έφτασαν στο νησί, το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Ωστόσο μερίδα κατοίκων του νησιού - στήνοντας μπλόκα - δεν τους επέτρεψε να φτάσουν στο ΚΥΤ Μόριας.

«Δεν υπάρχουν νεοεισερχόμενοι στο ΚΥΤ κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας. Θα κατευθύνονται στο λιμάνι, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Από εκεί θα πηγαίνουν στην ενδοχώρα και στη συνέχεια όπου πρέπει να μεταφερθούν» τονίζει ο κ. Μαστρογιάννης.

«Χθες και σήμερα δεν είχαμε ροές. Μένει να δούμε τις επόμενες μέρες τι θα γίνει» καταλήγει ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας της Μόριας.

Tags:
μεταναστευτικό, παράνομη μετανάστευση, μετανάστευση, ελληνοτουρκικά, Λέσβος, Μυτιλήνη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK