ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 10
Βρείτε μας

Καθώς η κατάσταση παραμένει τεταμένη στα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας στον Έβρο, το Sputnik εστιάζει στα νησιά του Βορείου Αιγαίου που έχουν δεχθεί τους περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες. Τι συμβαίνει στη Χίο.

Κλειστό τον δρόμο στους μετανάστες, προς την εγκατάσταση της ΒΙΑΛ, κρατούν κάτοικοι της Χίου.

Από την Κυριακή, οι κάτοικοι έκλεισαν τον δρόμο σε νέους μετανάστες από τη μετάβασή τους στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ στο νησί.

«Έχουμε κόψει το δρόμο προς τη ΒΙΑΛ στους νέους μετανάστες. Δεν θέλαμε οι νέοι μετανάστες που έρχονται από 1η Μαρτίου να αναμειχθούν με τους ήδη υπάρχοντες. Βασικός λόγος είναι ότι υπάρχει το ενδεχόμενο οι νεοεισερχόμενοι, να είναι φορείς του κορονοϊού. Ωστόσο, τρόφιμα, γιατροί και αστυνομία προσεγγίζουν κανονικά την εγκατάσταση», αναφέρει o πρόεδρος της τοπικής κοινότητας του Χαλκειούς Βασίλης Βίγκας, στο Sputnik που ζει πολύ κοντά στο hotspot.

Περίπου 7.000 άτομα βρίσκονται στη ΒΙΑΛ σήμερα. Η χωρητικότητα της εγκατάστασης ανέρχεται στα 1.100 άτομα.

Στις αρχές Οκτωβρίου, καθώς οι ροές αυξάνονταν, βρίσκονταν στο νησί 3.500 πρόσφυγες και μετανάστες περίπου.

«Πρόκειται για σχεδόν διπλάσιους, σήμερα. Κατοικούν σε άθλιες συνθήκες, στοιβαγμένοι γύρω από σκουπίδια και ακαθαρσίες», σχολιάζει ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας.

Μόλις 300-500 μέτρα από τις κοινότητες, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, φέρονται να έχουν καταπατήσει 110 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι καθοδηγούνται από τις ΜΚΟ.

«Για την υπόθεση αυτή υπάρχουν ερωτηματικά για τον ρόλο των ΜΚΟ. Ποιοι είναι αυτοί που υποδεικνύουν το χώρο "κατασκήνωσης" των μεταναστών; Κάποιοι τους λένε που να πάνε να κατασκηνώσουν».

Οι νεοφερμένοι φιλοξενούνται πλέον σε δημόσια κτίρια μέσα στην πόλη, ειδικά για αυτό τον σκοπό.

«Υπάρχουν μικροεξεγέρσεις ανάμεσα στους μετανάστες. Όλοι θέλουν να φύγουν, κανείς δεν θέλει να μείνει εδώ. Δεν μπορούν να δεχτούν ότι οι καινούριοι που έρχονται θα φύγουν. Βέβαια δεν καταλαβαίνουν ότι όσοι έρχονται σε αυτή τη χρονική περίοδο θα πάνε φυλακή», λέει ο κ. Βίγκας.

Την ίδια στιγμή, αναφέρεται στους κινδύνους που δημιουργεί η υπάρχουσα κατάσταση:

«Οι υπάρχουσες συνθήκες δημιουργούν ζήτημα για τη δημόσια υγεία. Αρκετοί από τους μετανάστες δεν έχουν πρόσβαση σε τουαλέτα. Δεν είναι βιώσιμο ούτε για αυτούς, ούτε για εμάς. Ούτε για εμάς. Όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι φοβόμαστε μήπως έχουμε κάποια επιδημία».

Οι κάτοικοι βρίσκονται σε αναμονή για το αν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς αναμένουν τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.

Tags:
μεταναστευτικό, μετανάστες, Έβρος, Βόρειο Αιγαίο, Χίος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK