20:45 01 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
Κορονοϊός (2116)
0 20
Βρείτε μας

Φόβος κατοίκων και επιστημόνων γίνεται ένα ενδεχόμενο κρούσμα κορονοϊού στα μέρη μεγάλης συγκέντρωσης προσφύγων. Τι συμβαίνει σε Λέσβο και Χίο.

Πανικό προκαλεί σε ειδικούς και σε κατοίκους των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου το ενδεχόμενο να ξεσπάσει κρούσμα του νέου κορονοϊού ανάμεσα στους μετανάστες. Οι κάκιστες συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στα hotspots, δείχνουν ότι μια υγειονομική κρίση ενδέχεται να βρίσκεται προ των πυλών.

«Δεν θα μπορούσε να αποτραπεί μια επιδημία ανάμεσα στους μετανάστες», επισημαίνει στο Sputnik ο Δημήτρης Πατέστος, επικεφαλής του κλιμακίου των Γιατρών του Κόσμου στη Λέσβο.

Όπως καταγγέλλει, οι συνθήκες υγιεινής είναι τόσο κακές, καθώς οι μετανάστες κάνουν την ανάγκη τους σε χωράφια.

«Με τέτοιες συνθήκες, το θέμα δεν είναι μόνο ο κορονοϊός. Σίγουρα είναι σημαντικό θέμα ότι έχεις μια επιδημία ενός ιού, που έχει συνέπειες που δεν περιγράφονται. Αλλά το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Δεν υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλείδες που θα σε βοηθούσαν να εντοπίσεις το περιστατικό και να το αποτρέψεις. Άρα, δεν είναι μόνο ο κορονοϊός, αλλά και άλλες ασθένειες, όπως η γρίπη και η φυματίωση. Και οι κάτοικοι ανησυχούν για αυτό».

Παράλληλα, τονίζει ότι δύσκολα μπορεί να ληφθούν μέτρα μέσα στα hotspots και ειδικά στην υπεράριθμη εγκατάσταση της Μόριας.

«Στην ελληνική κοινωνία μπορείς να κάνεις κάποιες μικρές κινήσεις. Κλείσιμο σχολείων, σινεμά. Μέσα στο καμπ, τι είναι αυτό που μπορείς να κάνεις για να σταματήσεις την εξάπλωση; Απολύτως τίποτα. Έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας στο ότι δεν θα τύχει να συμβεί κάτι».

Ο ΕΟΔΥ, πάντως, αναφέρει ρητά, πως όλες οι νέες αφίξεις στα νησιά θα πρέπει να ελέγχονται από κλιμάκιό του.

Εξετάσεις για πιθανό κρούσμα κορονοϊού ξεκίνησαν το πρωί της Πέμπτης, στο λιμάνι της Μυτιλήνης σε πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εκεί συγκεντρωμένοι.

Την υψηλή νοσηρότητα λόγω των κακών συνθηκών, επιβεβαιώνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Παράλληλα, ο Δ. Πατέστος, αναφέρει ότι γίνονται προσπάθειες για να τηρηθούν τα βασικά όσον αφορά τις συνθήκες υγιεινής των νεοαφιχθέντων.

«Για τους 500 που μένουν στο λιμάνι, οι τοπικές αρχές έψαχναν τουαλέτες. Όπως προσπαθούν να μεριμνήσουν και για το μπάνιο αυτών των ανθρώπων, τηρώντας κάποιες βασικές συνθήκες υγιεινής».

Στη Χίο, οι κάτοικοι κρατούν κλειστό τον δρόμο στους μετανάστες προς την εγκατάσταση της ΒΙΑΛ εδώ και πέντε μέρες. Αιτία ο κορονοϊός.

«Φοβόμαστε πιθανό κρούσμα κορονοϊού και μια πιθανή εξάπλωση στους πολίτες του νησιού», λέει στο Sputnik o πρόεδρος της τοπικής κοινότητας του Χαλκειούς, Βασίλης Βίγκας, που κατοικεί δίπλα στο hotspot.

«Οι κάτοικοι βλέπουν τις χείριστες συνθήκες υγεινής και είναι λογικό να φοβούνται», τονίζει, μεταξύ άλλων.

Θέμα:
Κορονοϊός (2116)
Tags:
μεταναστευτικό, κοροναϊός, κορονοϊός, Χίος, Λέσβος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK