18:39 01 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας

Την ώρα που στην περιοχή Κλειδί του Δήμου Σιντικής Σερρών κατασκευάζεται η κλειστού τύπου δομής φιλοξενίας μεταναστών, οι αντιδράσεις κατοίκων και φορέων συνεχίζονται. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να αποφασίσουν οι κάτοικοι αν θέλουν και πού να δημιουργηθεί η δομή.

Σε μια έκταση οκτώ στρεμμάτων, μεταξύ Σιδηροκάστρου και Προμαχώνα, στην περιοχή Κλειδί, στήνεται το κλειστού τύπου κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στο Δήμο Σιντικής Σερρών.

Όπως ανέφερε στο Sputnik o δήμαρχος Σιντικής, Φώτης Δομουχτσίδης, η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου δεν αποδέχεται την δημιουργία δομών στην περιοχή, αλλά, λόγω της κατάστασης που επικρατεί, αποφάσισε κατά πλειοψηφία (σ.σ. τέσσερις από τις πέντε παρατάξεις) την υπόδειξη περιοχής για τη δημιουργία του κέντρου.

«Το δημοτικό συμβούλιο κι εγώ είμαστε κατά της οποιαδήποτε δομής μέσα στον Δήμο Σιντικής. Αυτή η απόφαση δεν είναι απόφαση δημιουργίας δομής, αλλά είναι υπόδειξης χώρου των τεσσάρων από τις πέντε δημοτικές παρατάξεις. Δεν συμφωνούμε με τη δημιουργία, απλά υποδείξαμε έναν χώρο», είπε ο δήμαρχος Σιντικής.

Ο χώρος, όπως είπε ο κ. Δομουχτσίδης, «είναι μέσα στα βουνά, επτά χιλιόμετρα μακριά από κατοικημένη περιοχή».

«Είναι σε μια περιοχή που λέγεται Κλειδί και δεν υπάρχει οικισμός σε απόσταση επτά χιλιομέτρων. Το μόνο που υπάρχει είναι ένα εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου. Ο συγκεκριμένος χώρος απέχει επτά χιλιόμετρα από το Σιδηρόκαστρο και επτά χιλιόμετρα από τον Προμαχώνα», εξήγησε ο δήμαρχος.

Οι εργασίες περίφραξης έχουν ήδη ξεκινήσει και αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθούν. Επίσης, στο κέντρο θα στηθούν μεγάλες σκηνές, στις οποίες θα φιλοξενηθούν περίπου 500 άτομα για 30 ημέρες.

«Επειδή έβρεχε δύο ημέρες, σήμερα θα προχωρήσουν στην περίφραξη με συρματοπλέγματα και θα στήσουν τις σκηνές. Είπαν ότι θα φέρουν περίπου 500 μετανάστες κρατούμενους για 30 ημέρες. Αυτή είναι η επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση», κατέληξε ο κ. Δομουχτσίδης.

Αντιδράσεις από κατοίκους και αντιπολίτευση στον δήμο

Οι αντιδράσεις, όμως, των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής είναι σημαντικές, όπως αναφέρει στο Sputnik η κ. Όλγα Φυταγκουρίδου επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Σιντικής.

Μάλιστα, όπως τονίζει, όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης θα ζητήσουν έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να συζητηθεί το θέμα της κατασκευής της δομής και θα προτείνουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στον νομό Σερρών, προκειμένου να αποφασίσει ο κόσμος.

«Τις τελευταίες ημέρες δημιουργήθηκε ένα σοβαρότατο πρόβλημα στο Δήμο Σιντικής, με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ να δημιουργηθεί κλειστή δομή φιλοξενίας μεταναστών, οι οποίοι θα απελαθούν σε 30 ημέρες. Στην αρχή, επιλέχτηκε το στρατόπεδο Βασιλειάδη στη Ροδόπολη, το οποίο είναι εντελώς ακατάλληλο και αυτό το διαπίστωσε ιδίοις όμμασι και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου όταν επισκέφτηκε την Ροδόπολη, την περασμένη Τετάρτη.

Από τη στιγμή που διαπίστωσε ότι δεν προσφέρεται ο συγκεκριμένος χώρος, πληροφορηθήκαμε ότι ο δήμαρχος, χωρίς να ρωτήσει απολύτως κανέναν, έδωσε εναλλακτική λύση στο θέμα, προτείνοντας το στρατόπεδο Καλλέργη στη Βυρώνια. Κανένας από την αντιπολίτευση δεν το γνώριζε αυτό. Και στη Βυρώνια δημιουργήθηκαν αντιδράσεις και τότε πληροφορηθήκαμε από τον κ. Μηταράκη και, συγκεκριμένα, το πληροφορήθηκε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ότι αυτός που πρότεινε τη δημιουργία της δομής στη Βυρώνια ήταν ο ίδιος ο δήμαρχος. Και στη Βυρώνια υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις κι έτσι φτάσαμε στο περασμένο Σάββατο να ψάχνουμε να βρούμε εναγωνίως μια λύση.

Το θέμα ήταν, από τη μια μεριά, ότι είναι το αρματαγωγό με μετανάστες και περιμένουν να αποβιβαστούν. Οι δύο οικισμοί που επιλέχτηκαν και ήταν ακατάλληλοι και οι αντιδράσεις πάρα πολύ μεγάλες και επέλεξε ο δήμαρχος, κατόπιν αναζητήσεως, έναν χώρο που δεν έχει κοντά οικισμό, στο Κλειδί. Όταν ρωτήθηκε από εμάς, αν και εκεί θα υπάρξουν αντιδράσεις, μας διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει απολύτως καμία αντίδραση κι ότι είχε μιλήσει με τους τοπικούς. Θέλω να το τονίσω αυτό. Αν γνωρίζαμε ότι υπάρχουν αντιδράσεις δεν θα είχαμε συναινέσει», υπογράμμισε η κ. Φυταγκουρίδου. προσθέτοντας πως όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης θα ζητήσουν έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

«Οι αντιδράσεις είναι μεγάλες και για το Κλειδί και για αυτό αποφασίσαμε οι τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να ζητήσουμε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με μοναδικό θέμα τη διενέργεια δημοψηφίσματος, για να αποφασίσει ο κόσμος τελικά τι πραγματικά θέλει», κατέληξε η κ. Φυταγκουρίδου.

Tags:
κλειστές δομές, Σέρρες, μεταναστευτικό, πρόσφυγες, μετανάστες
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK