12:28 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
Απαγόρευση κυκλοφορίας (251)
0 10
Βρείτε μας

Η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος, υπεύθυνη για τα ζώα στον Δήμο Αθηναίων, μίλησε για την κατάσταση με τα αδέσποτα μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας και για τα προσεχή δημοτικά σχέδια.

Πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση με τα αδέσποτα ζώα στην Αθήνα, με τα νέα δεδομένα της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και της απαγόρευσης κυκλοφορίας; Γιατί τώρα είναι η ιδανική στιγμή να υιοθετήσουμε ένα ζώο; Η Σεραφίνα Αβραμίδου, εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος, υπεύθυνη για τα ζώα στον Δήμο Αθηναίων, μίλησε στο Sputnik απαντώντας σε όλα τα ερωτήματά μας και αποκάλυψε ένα νέο δημοτικό σχέδιο, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στις επόμενες εβδομάδες, για την καλύτερη φροντίδα των ζώων: σε διάφορα σημεία της πόλης θα τοποθετηθούν ταΐστρες για αδέσποτα.

Πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση σχετικά με τις εγκαταλείψεις και τις υιοθεσίες ζώων μέσα στην πανδημία;

«Δεν έχουμε παρατηρήσει ιδιαίτερη αύξηση στις εγκαταλείψεις, οπότε δεν θεωρώ ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να αφήνει τα ζώα του πανικοβλημένος από τον φόβο μετάδοσης του κορονοϊού, τουλάχιστον στην Αθήνα. Στο μεταξύ οι υιοθεσίες συνεχίζονται με σταθερούς ρυθμούς».

Γιατί θα συμβουλεύατε κάποιον να προχωρήσει ειδικά τώρα σε υιοθεσία ζώου;

«Το ζώο είναι μια καλή παρέα, ιδίως για κάποιους ανθρώπους που μπορεί αυτή την περίοδο να μην πηγαίνουν ούτε στη δουλειά τους, μένοντας μόνοι στο σπίτι. Επιπλέον, τώρα αρκετοί έχουν περισσότερο χρόνο να αφιερώσουν στο πρώτο διάστημα της προσαρμογής του ζώου στο σπίτι, ώστε να το εκπαιδεύσουν και να μάθουν να συμβιώνουν όλοι μαζί».

Υπάρχει κίνδυνος να γίνουν κάποιες επιπόλαιες υιοθεσίες στην περίοδο της καραντίνας;

«Πράγματι, ίσως κάποιος θέλει ένα ζωάκι μόνο για αυτή την περίοδο, μπορεί ακόμα και να το δει σαν δικαιολογία, για να βγαίνει ο ίδιος έξω βγάζοντας το σκύλο βόλτα. Όμως αυτό που έχω καταλάβει -και από συζητήσεις με συναδέλφους από άλλους δήμους- είναι ότι όσοι πηγαίνουν να υιοθετήσουν ζώο με αυτό το σκεπτικό, κάνουν πίσω βλέποντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες που πρέπει να γίνουν, όπως το συμβόλαιο υιοθεσίας που πρέπει να υπογράψουν και το τσιπάκι. Οι πιο συνειδητοποιημένοι είναι αυτοί που δέχονται να προχωρήσουν με αυτές τις διαδικασίες, οπότε υπάρχει μια δικλείδα ασφαλείας».

Κάποιος που ταΐζει αδέσποτα ποια διαδικασία ακολουθεί στην απαγόρευση κυκλοφορίας;

«Υπάρχουν οι βεβαιώσεις μετακίνησης για τη σίτιση των αδέσποτων ζώων, που επιτρέπουν σε εθελοντές να ταΐζουν ζώα κοντά στο σπίτι τους – δεν υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα μετακίνησης από τον έναν δήμο στον άλλο. Οπότε οι ενδιαφερόμενοι απευθύνονται στον δήμο τους -στο Τμήμα Αστικής Πανίδας αν πρόκειται για τον Δήμο Αθηναίων, στο Τμήμα Περιβάλλοντος ή στο αντίστοιχο τμήμα ανά δήμο- για να τους χορηγηθούν αυτές οι άδειες.

»Αν κάποιος δεν έχει τη δυνατότητα, για οποιονδήποτε λόγο, να συνεχίσει να ταΐζει μια αποικία που φρόντιζε μέχρι τώρα, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας. Τότε είτε βρίσκουμε εθελοντές που θα μπορούσαν να αναλάβουν και τη συγκεκριμένη αποικία (στους οποίους παρέχουμε επιπλέον τροφή) είτε αναλαμβάνει ο Δήμος: Έχουμε έναν υπάλληλο ο οποίος σχεδόν όλη μέρα γυρίζει την Αθήνα με το αυτοκίνητό του βάζοντας φαγητό για αδέσποτα σε σημεία όπου ξέρουμε ότι δεν μπορεί κάποιος άλλος να το κάνει.

»Για να είμαι ειλικρινής, με έχει συγκινήσει το ενδιαφέρον του κόσμου! Υπάρχουν πάρα πολλοί εθελοντές: προσωπικά, μέχρι στιγμής έχω υπογράψει πάνω από 200 βεβαιώσεις. Επειδή είναι πάρα πολλές, αν καθυστερήσω μία μέρα δέχομαι μηνύματα γεμάτα αγωνία όπως “σας παρακαλώ, θα μείνουν τα ζωάκια ατάιστα!”. Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Κάποιοι μού λένε: Μήπως ορισμένοι χρησιμοποιούν τη σίτιση αδέσποτων ως δικαιολογία για να βγουν έξω; Όταν όμως ο άλλος σού δίνει τόσα προσωπικά στοιχεία, ουσιαστικά υπογράφει μια υπεύθυνη δήλωση, για να πάει σε συγκεκριμένες ώρες και δρόμους να ταΐσει τα αδέσποτα, ακόμα και στις έξι το πρωί, δεν νομίζω ότι το κάνει για να βγει βόλτα.

»Πολύ σύντομα μάλιστα, ίσως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα, θα αρχίσουμε να βάζουμε ταΐστρες σε διάφορα σημεία της Αθήνας. Θα ανεφοδιάζονται από τον Δήμο, αλλά στόχος είναι να τοποθετηθούν και σε σημεία όπου υπάρχουν ενεργοί εθελοντές, για να έχουν το νου τους. Μπορεί οι δήμοι να είναι υπεύθυνοι για τα ζώα, και έτσι πρέπει, αλλά κανένας δήμος δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά αν δεν υπάρχουν οι εθελοντές. Αυτοί είναι τα μάτια μας στις γειτονιές».

Πώς μπορεί ο καθένας μας να βοηθήσει τα αδέσποτα

Είτε αναζητάμε ένα ζωάκι για υιοθεσία είτε έχει πέσει στην αντίληψή μας κάποια αποικία όπου τα αδέσποτα έχουν πάψει να ταΐζονται είτε θέλουμε να συνδράμουμε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο ή να αναφέρουμε ένα περιστατικό, μπορούμε να:

  • επικοινωνήσουμε με το Τμήμα Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων τηλεφωνικώς (210 3239201-202) ή μέσω mail (t.astikis.panidas@athens.gr).
  • απευθυνθούμε στην κ. Αβραμίδου στέλνοντας μήνυμα στον λογαριασμό της στο Facebook (Serafina Avramidou).
Θέμα:
Απαγόρευση κυκλοφορίας (251)

Σχετικά:

Ο Κρητικός που αφιέρωσε τη ζωή στα αδέσποτα σκυλιά
Έρευνα αποκαλύπτει: Τα αδέσποτα σκυλιά μπορούν να καταλάβουν την ανθρώπινη γλώσσα του σώματος
Μεγαλώνει το πρόβλημα με τα αδέσποτα στην Ξάνθη: Πέταξαν στον δρόμο 33 κουτάβια - Φωτογραφία
Tags:
ταΐστρα, Σεραφίνα Αβραμίδου, απαγόρευση κυκλοφορίας, ζώα, Αθήνα, αδέσποτα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK