17:02 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας

Η υφαλμύρωση των νερών της λίμνης Ισμαρίδας στη Ροδόπη, καθώς μετατρέπεται σε λιμνοθάλασσα, αποτελεί ένα στοιχείο εξαφάνισης των ψαριών της που ζούσαν σε γλυκά νερά. Το πρόσφατο επεισόδιο με τον θάνατο χιλιάδων ψαριών, πιθανότατα λόγω έλλειψης οξυγόνου, είναι ένα ακόμη σημάδι των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το οικοσύστημα της λίμνης.

Το δυσάρεστο θέαμα με τα νεκρά ψάρια που σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες στη λίμνη Ισμαρίδα και στον ποταμό Κομψάτο στην περιοχή της Ροδόπης δεν συνέβη για πρώτη φορά. Η λίμνη αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο και ανήκει στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Σύμφωνα με τον ξεναγό περιβάλλοντος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου, Βιστωνίδας και Ισμαρίδας, κ. Βασίλη Τερζή, αναμένονται τα αποτελέσματα που πραγματοποιούν οι αρμόδιες υπηρεσίες για τα αίτια της μαζικής θανάτωσης χιλιάδων ψαριών στη λίμνη Ισμαρίδα και στον ποταμό Κομψάτο, ωστόσο μιλώντας στο Sputnik εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο θάνατός τους επήλθε εξαιτίας της έλλειψης οξυγόνου.

«Πιθανολογούμε ότι έγινε το ίδιο που είχε συμβεί πριν κάποια χρόνια κι ότι τα ψάρια πέθαναν εξαιτίας της έλλειψης οξυγόνου λόγω της μεγάλης ποσότητας ψαριών αλλά και της υψηλής θερμοκρασίας στο νερό. Αλλά αυτό θα δούμε μόνο αν γίνει δειγματοληψία και γίνει επιστημονική τεκμηρίωση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τερζής.

Τα τελευταία χρόνια η έλλειψη νερών, σύμφωνα με τον ίδιο, προκαλούν παρόμοια φαινόμενα σε αρκετές λίμνες και ποταμούς.

«Δεν βρέχει και τα ποτάμια κατεβάζουν λίγο νερό έτσι οι λίμνες που είναι γεμάτες ψάρια αποκτούν πρόβλημα» εξήγησε.

Η Ισμαρίδα μετατρέπεται σε λιμνοθάλασσα

Η λίμνη Ισμαρίδα είχε ένα πλούσιο οικοσύστημα. Τα τελευταία χρόνια όμως η λίμνη χάνει τα ψάρια της εξαιτίας της υφαλμύρωσης των νερών της η οποία, όπως είπε ο κ. Τερζής, προκλήθηκε λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και των ανθρώπινων παρεμβάσεων με αποτέλεσμα η λίμνη να επικοινωνεί με τη θάλασσα και να μετατρέπεται σε λιμνοθάλασσα.

«Η λίμνη ήταν πλούσια σε ζωή όταν το νερό της ήταν γλυκό. Τα τελευταία χρόνια έχει αλμυρίσει το νερό της, γιατί επικοινωνεί με τη θάλασσα κι έτσι έχουν χαθεί τα ψάρια του γλυκού νερού κι έχουν αυξηθεί τα ψάρια της θάλασσας τα οποία κυρίως είναι κέφαλοι. Αυτό έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα όσον αφορά το οικοσύστημα, γιατί ήταν μια λίμνη γλυκού νερού και προστατεύονταν τα ψάρια της και πλέον μετατρέπεται σιγά- σιγά λόγω των κλιματικών συνθηκών και των ανθρώπινων παρεμβάσεων σε λιμνοθάλασσα» τόνισε επίσης.

Επισήμανε δε, ότι η μετατροπή της λίμνης σε λιμνοθάλασσα πρέπει να σταματήσει μέσω διαχειριστικών σχεδίων και κυρίως να σταματήσει η ενοικίασή της για αλιευτική χρήση σε ιδιώτες για να «μπορέσει ξανά να μετατραπεί σε λίμνη γλυκού νερού». 

Ταυτόχρονα με τη λίμνη Ισμαρίδα, σε άλλη περιοχή, στον ποταμό Κομψάτο εμφανίστηκαν επίσης νεκρά χιλιάδες ψάρια.

Οι υπάλληλοι του φορέα, όπως επισήμανε ο κ. Τερζής, πήραν δείγματα τα οποία στάλθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες. Η εκτίμηση και για αυτό είναι ότι ο θάνατος προήλθε από έλλειψη οξυγόνου όταν χιλιάδες ψάρια βρέθηκαν σε σημεία του ποταμού που έχει μικρή ποσότητα νερού.

«Πιθανολογούμε ότι συνέβη αυτό που συμβαίνει στα ποτάμια όταν δεν έχουν συνεχόμενη παροχή νερού και εγκλωβίζονται πολλά ψάρια σε μικρές περιοχές, τις λεγόμενες λεκάνες, σε βαθιά σημεία της κοίτης και λόγω έλλειψης οξυγόνου πέθαναν» κατέληξε ο κ. Τερζής.

Tags:
περιβάλλον, λίμνη, νεκρά, ψάρια, Περιφέρεια
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK