10:34 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
Σύνορα Έβρου (239)
0 11
Βρείτε μας

Μεγάλη είναι η πίεση των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο όπως αναφέρουν συνοριοφύλακες, ενώ ο Δήμαρχος Ορεστιάδας λέει ότι είναι γεμάτα τα κέντρα ταυτοποίησης και κράτησης αλλοδαπών. Για πολεμικό μαραθώνιο με την Τουρκία και κλιμάκωση της πίεσης στον Έβρο κάνει λόγο ο καθηγητής της σχολής Ευελπίδων, Κ. Γρίβας.

Η πίεση που δέχονται τις τελευταίες ημέρες οι ελληνικές δυνάμεις στα σύνορα στον Έβρο λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών είναι μεγάλη.

Το πιστοποιούν οι συνοδιοφύλακες της περιοχής αλλά και το alert που υπάρχει στις ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων, ενώ τα σύνορα αναμένεται να θωρακιστούν και με ηλεκτρονικά μέσα, όπως drones και θερμικές κάμερες, εκτός από τον νέο φράχτη.

Ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων Έβρου, Βαλάντης Γιαλαμάς, μιλώντας στο Sputnik χαρακτήρισε μεγάλη την πίεση που δέχεται όλη η συνοριογραμμή, προσθέτοντας ότι όλο τον Αύγουστο αλλά και τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου οι ροές των μεταναστών είναι αυξημένες.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη σημαντικότητα του ηλεκτρονικού εξοπλισμού, η οποία θα συνδράμει στην αποτελεσματικότητα του έργου τους και στη θωράκιση των συνόρων. Όσον αφορά τους 400 νέους συνοριοφύλακες που στελέχωσαν τις υπηρεσίες στον Έβρο, είπε ότι «ήδη κάνουν την πρακτική τους».

Ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων Έβρου εκτιμά ότι η αύξηση των μεταναστευτικών ροών γίνεται για δύο λόγους:

Ο ένας έχει να κάνει με τη μειωμένη στάθμη του ποταμού Έβρου και ο δεύτερος με την προσπάθεια των μεταναστών και των κυκλωμάτων διακίνησης να προλάβουν τα περάσματα πριν αυτά «σφραγιστούν».

Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών και των συλλήψεων προκάλεσε «ασφυξία» στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) αλλά και στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ) που βρίσκονται στο Φυλάκιο Ορεστιάδας, όπως δήλωσε στο Sputnik ο δήμαρχος της περιοχής, Βασίλης Μαυρίδης.

«Αυτή τη στιγμή και στα δύο κέντρα βρίσκονται περίπου 500 μετανάστες. Είναι υπερπλήρεις. Ωστόσο όπως έχουμε αποφασίσει δεν πρόκειται να δεχτούμε να γίνει νέα δομή στην περιοχή» τόνισε ο δήμαρχος Ορεστιάδας, προσθέτοντας ότι οι ροές έχουν αυξηθεί σημαντικά κάνοντας λόγο για καθημερινά «250-300 μετανάστες που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα».

«Η πίεση στον Έβρο θα κλιμακωθεί»

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Γεωπολιτικής στην στρατιωτική σχολή Ευελπίδων, Κωνσταντίνο Γρίβα, η πίεση στον Έβρο θα κλιμακωθεί. Ο ίδιος τόνισε ότι η Τουρκία και ο Ερντογάν έχουν εξαπολύσει κατά της Ελλάδας ένας είδος ολιστικού πολέμου.

«Ο Ερντογάν ειδικώς αλλά και η Τουρκία γενικότερα έχει εξαπολύσει κατά της Ελλάδος ένα είδος θα έλεγα ολιστικού πολέμου που περιλαμβάνει κι αυτές τις υβριδικές επιχειρήσεις. Δηλαδή μοιάζει πάρα πολύ με το κινεζικό δόγμα των τριών πολέμων που είναι επιθετική και ακραία ερμηνεία του διεθνούς δικαίου υπέρ αυτής -μια εντελώς αυθαίρετη ερμηνεία- που περιλαμβάνει απειλή στρατιωτικής δράσης, ψυχολογικό πόλεμο και υβριδικές επιχειρήσεις. Αυτό κάνει η Τουρκία αυτή τη στιγμή» επισήμανε ο κ. Γρίβας συμπληρώνοντας ότι οι ενέργειες της Τουρκίας γίνονται «με προοπτική να ακρωτηριάσει γεωπολιτικά την Ελλάδα και να της αποκόψει κομμάτια της εθνικής κυριαρχίας».

Στο πλαίσιο αυτό όπως είπε ο κ. Γρίβας η Τουρκία «κάνει ό,τι μπορεί κυριολεκτικά» και εκτιμά ότι «η πίεση στον Έβρο θα κλιμακωθεί ανάλογα με το πώς θα αντιδράσει η ελληνική πλευρά».

Σημείωσε τέλος ότι η Ελλάδα έχει μπει σε έναν πολεμικό μαραθώνιο με την Τουρκία.

«Είναι δεδομένο ότι γενικότερα η πίεση της Τουρκίας θα συνεχιστεί. Επίσης προσπαθεί να εξαντλήσει και τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Δηλαδή όταν βρίσκονται συνεχώς σε επιφυλακή, όταν βρίσκονται σε μια κατάσταση πολύ ακραίας πίεσης, όταν έχουν να αντιμετωπίσουν κι αυτού του είδους τις απειλές που τις εκτρέπει από άλλες δράσεις, προκαλεί εξάντληση. Έχουμε μπει σε ένα είδος πολεμικού μαραθωνίου με την Τουρκία η οποία προσπαθεί να μας εξαντλήσει έτσι ώστε να μας φέρει εκεί που θέλει».

Θέμα:
Σύνορα Έβρου (239)
Tags:
πρόσφυγες, σύνορα, συνοριοφύλακες, μετανάστες, Καστανιές, Έβρος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK