14:00 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
Φωτιά στη Μόρια (99)
0 01
Βρείτε μας

Με τη Λέσβο να κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, τονίζει στο Sputnik πως έφτασε πια η ώρα το ΚΥΤ να αποτελέσει οριστικό παρελθόν, ενώ εκφράζει τον φόβο ότι οι θετικοί στον κορονοϊό μετανάστες, οι οποίοι κυκλοφορούν ελεύθερα, είναι πολύ περισσότεροι από 35.

Ο συναγερμός που έχει σημάνει στην κυβέρνηση μετά την καταστροφή της δομής στη Μόρια τα ξημερώματα από πυρκαγιά, φαίνεται ότι θα δρομολογήσει άμεσα μια σειρά από εξελίξεις γύρω από το πολύχρονο θέμα του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ).

Σημειώνεται ότι νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε διυπουργική σύσκεψη με τη συμμετοχή και του επικεφαλής της ΕΥΠ αλλά και του ΓΕΕΘΑ (γεγονός που καταδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης).

Περιγράφοντας στο Sputnik τη δραματική κατάσταση στο νησί ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, είπε πως αυτή τη στιγμή 12.500 μετανάστες κινούνται ελεύθερα σε δρόμους χωράφια και ελαιώνες. Όπως τόνισε: «Η κατάσταση είναι τραγική. Παράλληλα με τη σύσκεψη στο Μαξίμου κάνουμε κι εμείς εδώ μια ευρεία σύσκεψη για να αποφασιστούν μέτρα και πώς θα διαχειριστούμε το θέμα».

Η σύσκεψη στο νησί γίνεται με τηλεδιάσκεψη δεδομένου ότι ο κ. Μουτζούρης βρίσκεται από χθες το βράδυ σε καραντίνα εξαιτίας του γεγονότος ότι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό - κι άρα μπήκαν σε καραντίνα όλοι όσοι είχαν έρθει σε επαφή μαζί του.

Εν τω μεταξύ, πίσω στη Μόρια, οι αστυνομικοί έχουν κλείσει τις διόδους προς την πόλη, αλλά όπως λέει ο κ. Μουτζούρης: «Δεν σας κρύβω ότι υπάρχει ο φόβος μήπως οι μετανάστες αρχίζουν να πιέζουν για να μπουν μέσα στη Μυτιλήνη. Είναι κάτι που απευχόμαστε».

Όσο για το πώς ξεκίνησε η φωτιά και τα όσα ακούγονται ότι προήλθε από ταραχές που ξέσπασαν μέσα στο ΚΥΤ, ανάμεσα σε θετικούς στην COVID-19 που δεν ήθελαν να μπουν σε καραντίνα κι άλλους που φοβούνταν τη διάδοση του ιού, ο κ. Μουτζούρης το θεωρεί μια πιθανότητα αλλά, όπως τονίζει, το ανακριτικό της Πυροσβεστικής έχει αναλάβει ήδη τη διερεύνηση της υπόθεσης και πρέπει να περιμένουμε μέχρι να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.

Αμετάκλητη πια η ώρα που πρέπει να κλείσει το ΚΥΤ

Ο ίδιος ο περιφερειάρχης πιστεύει πάντως ότι θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις και αποφάσεις γύρω από το θέμα που κλείνει πια πέντε χρόνια στην καθημερινότητα του ακριτικού νησιού.

Για τον ίδιο ωστόσο, το πιο βασικό αυτή τη στιγμή είναι ότι το νησί πρέπει να εκκενωθεί από μετανάστες και πρόσφυγες. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Πρέπει πια να συμβεί αυτό που ζητάμε εδώ και χρόνια, δηλαδή εκκένωση, αφού φυσικά ελεγχθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι για τον κορονοϊό. Αυτή τη στιγμή το νησί είναι εγκλωβισμένο γύρω από αυτούς τους ανθρώπους».

Όσο για το ΚΥΤ, σύμφωνα με τον κ. Μουτζούρη, αυτό δεν είναι πια λειτουργικό, δεδομένου ότι οι καταστροφές εντός του είναι σαρωτικές κι εκτεταμένες. Όπως εξηγεί ο περιφερειάρχης: «Εδώ και καιρό προσπαθούμε να πείσουμε την κυβέρνηση ότι πρέπει να ξεχάσουμε το ΚΥΤ. Αυτό λοιπόν που έπρεπε ήδη να έχουμε κάνει υπό καλύτερες συνθήκες κι όχι με αυτές τις τωρινές, τις έκτακτες, πρέπει να το κάνουμε τώρα. Ακόμα μάλιστα και να διορθωθεί και να επισκευαστεί, δεν είναι κάτι που το θέλουμε εμείς. Εμείς θέλουμε να εκκενωθεί. Αρκετά πλήρωσε η Μόρια και το νησί το μεταναστευτικό».

«Πολλοί περισσότεροι αυτοί που έχουν τον ιό και κυκλοφορούν ελεύθερα»

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, σήμερα επέκειτο η ανακοίνωση κι άλλων αποτελεσμάτων από τους ελέγχους μέσα στο ΚΥΤ. Όπως τονίζει ο ίδιος: «Μαθαίνουμε ότι υπήρξε διάδοση. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι είναι περισσότεροι από 35 αυτοί που έχουν κορονοϊό και κυκλοφορούν, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, έξω, ελεύθερα».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα ο κ. Πέτσας είπε θα υπάρξει άμεση μέριμνα για να στεγαστούν οι χιλιάδες άνθρωποι, με ιδιαίτερη προσοχή για την προστασία των πιο ευάλωτων. Ήδη στο νησί μεταβαίνει ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του Υπουργείου Μετανάστευσης, Μάνος Λογοθέτης, που θα φροντίσει για τις άμεσες ανάγκης στέγασης, αλλά θα απαιτηθεί, όπως είπε, ευρύτερο σχέδιο.

Αποστολή του Sputnik στη Λέσβο - Παρακολουθήστε όλες τις εξελιξεις από το νησί μετά τη φωτιά στον καταυλισμό της Μόριας.

Θέμα:
Φωτιά στη Μόρια (99)
Tags:
καταυλισμός, μετανάστες, πρόσφυγες, Μυτιλήνη, Λέσβος, ΚΥΤ Μόριας, φωτιά, Μόρια
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK