10:46 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
Φωτιά στη Μόρια (105)
0 03
Βρείτε μας

Η φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο και οι περίπου 12.500 μετανάστες και πρόσφυγες που παραμένουν στους δρόμους προκαλεί ερωτηματικά για το αν θα μεταφερθούν από το νησί. Η ΚΕΔΕ έχει αποφασίσει εδώ και ημέρες να «τρέξει» δυναμικά το πρόγραμμα στέγασης αιτούντων άσυλο για να αποσυμφορηθούν τα νησιά.

Η φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας που οδήγησε στους δρόμους της Λέσβου χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες και τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες στο νησί με κατοίκους και φορείς να μην επιθυμούν να στηθεί νέα δομή για τη φιλοξενία τους, γεννά ερωτήματα για το αν θα μεταφερθούν σε ήδη υπάρχουσες δομές στην ηπειρωτική χώρα. Προς το παρόν, όπως έχει γίνει γνωστό, θα φιλοξενηθούν σε πλοία και σε νέες σκηνές που όμως είναι άγνωστο το πού θα στηθούν.

Η απόφαση της κυβέρνησης περί της κατανομής των μεταναστών είναι να αντιστοιχούν αριθμητικά στο 1% της κάθε Περιφέρειας.

Στην Κεντρική Μακεδονία ο πληθυσμός -σύμφωνα με την απογραφή του 2011- είναι περίπου 2 εκατομμύρια άτομα. Σήμερα στην περιοχή -σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας- φιλοξενούνται περίπου 15.500 πρόσφυγες και μετανάστες σε 10 κέντρα φιλοξενίας (Νέα Καβάλα, Λαγκαδίκια, Διαβατά, Αλεξάνδρεια, Βέροια, Κ. Μηλιά, Βαγιοχώρι, Σέρρες, Βόλβη και Κλειδί) αλλά και σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα.

Καθώς έχει ήδη ολοκληρωθεί ένας αριθμός αιτήσεων ασύλου, έχουν δημιουργηθεί κενές θέσεις σε αρκετές δομές αφού οι πρόσφυγες παρέλαβαν τα χαρτιά τους και αποχώρησαν από αυτές.

Δήμαρχοι της περιοχής δεν έχουν καμία ενημέρωση για το εάν θα μεταφερθούν μετανάστες και πρόσφυγες από τη Λέσβο στις περιοχές τους, όπως δήλωσε στο Sputnik o πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Το ίδιο ανέφερε στο Sputnik και ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας στο Sputnik σχετικά με τις εξελίξεις στη Μόρια, τόνισε ότι η λειτουργία τέτοιων κέντρων δεν μπορούν να λειτουργήσουν καθώς και ότι η ΚΕΔΕ έχει πάρει απόφαση να συμμετάσχει πιο δυναμικά στο πρόγραμμα «Εστία» που αφορά τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα.

«Εμείς εδώ και περίπου 15 ημέρες αποφασίσαμε να δούμε την επόμενη ημέρα του "Εστία" που τελειώνει 31 Δεκεμβρίου. Οι περισσότερες ΜΚΟ βγαίνουν εκτός διαχείρισης. Η εταιρεία της ΚΕΔΕ, η ΠΕΤΑ θα κατεβάσει πρόταση για το "Εστία ΙΙ". Σκοπός είναι να εμπλακούμε οι Δήμοι άμεσα σε κάτι το οποίο μας αφορά ούτως ή άλλως και, αν δούμε ότι μπορούμε να το τρέξουμε το πρόγραμμα μαζί με τις αναπτυξιακές εταιρίες των Δήμων, να πάρουμε κι ένα μεγαλύτερο κομμάτι. Γιατί σκοπός δεν είναι πλέον να κάνουμε τέτοια καμπ που είναι δεδομένο ότι δεν μπορούν να δουλέψουν. Σκοπός είναι να βρούμε διαμερίσματα αφού υπάρχουν χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λίγα σε κάθε δήμο για να μείνουν πρόσφυγες, να αποσυμφορηθούν τα νησιά και να μην δημιουργούνται προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες. Αυτό έχουμε στο μυαλό μας ως ΚΕΔΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου.

ΔΟΜ: Μεταφέραμε τα ασυνόδευτα ανήλικα, στέλνουμε σκηνές

Ήδη ολοκληρώθηκε με τρεις έκτακτες πτήσεις η μεταφορά από τη Μυτιλήνη, 406 ασυνόδευτων ανηλίκων, όπως σημείωσε στο Sputnik η εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), Χριστίνα Νικολαΐδου, τα οποία μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς δομές στη Θεσσαλονίκη και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Στο ερώτημα εάν έχει ενημερωθεί ο ΔΟΜ για μεταφορά ενηλίκων μεταναστών και προσφύγων από τη Μυτιλήνη στην ηπειρωτική χώρα η κα Νικολαΐδου ανέφερε ότι δεν έχει καμία τέτοια ενημέρωση μέχρι στιγμής.

«Εμείς ως ΔΟΜ δεν έχουμε ενημέρωση μέχρι στιγμής για μεταφορά άλλου πληθυσμού από τη Λέσβο στην ενδοχώρα. Εμείς είχαμε συνεργασία με τις αρχές για τη μεταφορά και την προσωρινή φιλοξενία των ασυνόδευτων ανηλίκων, από εκεί και πέρα δεν έχουμε ενημέρωση για άλλες μεταφορές. Γνωρίζω ότι σε συνεννόηση με τις αρχές έχουμε ξεκινήσει από χθες τη μεταφορά κάποιων μεγάλων σκηνών στο νησί για την προσωρινή στέγαση κάποιων ανθρώπων εκεί» κατέληξε η κα Νικολαΐδου.

Θέμα:
Φωτιά στη Μόρια (105)
Tags:
μετανάστες, Μυτιλήνη, Λέσβος, ΚΥΤ Μόριας, Μόρια, Δήμαρχοι, ΚΕΔΕ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK