09:49 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
Φωτιά στη Μόρια (105)
0 10
Βρείτε μας

Πόσο μόνιμο θα είναι το νέο ΚΥΤ που στήνεται στο πεδίο βολής; Μπορεί να γίνει μία νέα Μόρια;  Στα παραπάνω ερωτήματα απάντησαν στο Sputnik ο δήμαρχος της Μυτιλήνης κι ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.

O προσωρινός καταυλισμός που στήνεται από χθες στο πεδίο βολής, δίπλα από το Καρά Τεπέ ξεκινάει υποτίθεται εξ αρχής με την ταυτότητα να είναι «προσωρινός». Η δυναμική του θα μπορούσε να φτάσει τους 18.000 ανθρώπους αλλά σε αυτή τη φάση θα φιλοξενήσει περίπου 5.000 με 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες σε σκηνές οι οποίες χωρούν έξι άτομα η κάθε μία. Οι άνθρωποι που θα φιλοξενηθούν εντός τους θα περνούν πρώτα από έλεγχο και τεστ για Covid-19.

Την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγοι αυτοί που υπενθυμίζουν ότι κι η Μόρια με προσωρινή αποστολή δημιουργήθηκε και τελικά έφτασε τα πέντε χρόνια ζωής κι έπρεπε να καεί για να περάσει οριστικά στην ιστορία.

Σχολιάζοντας το θέμα στο Sputnik, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, μας είπε χαρακτηριστικά: «Είμαι χαρούμενος, βλέπω τα πράγματα να εξελίσσονται μετά από καιρό, με έναν τραγικό τρόπο μεν, αλλά αλλάζουν προς το καλύτερο για τους Μυτιληνιούς. Η κυβέρνηση μάς λέει ότι το ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ είναι λύση πρόχειρη και θέλουμε να το πιστέψουμε». 

Ερωτηθείς τι θα συμβεί αν η κατάσταση αρχίζει να παίρνει σταδιακά έναν πιο μόνιμο χαρακτήρα, όπως συνέβη και με την Μόρια, ο ίδιος μας είπε ότι αυτή τη φορά, οι νέοι τοπικοί άρχοντες του νησιού (εννοώντας κατ’ αρχάς τον ίδιο αλλά και τον δήμαρχο Στρατή Κύτελη) είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να μονιμοποιηθεί ο καταυλισμός, όπως συνέβη το 2015.

«Διστακτική η κυβέρνηση να πάρει αποφάσεις»

Την παραπάνω φράση επιβεβαίωσε στο Sputnik και ο δήμαρχος της Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, ο οποίος μας δήλωσε: «Στο Καρά Τεπέ ο καταυλισμός είναι πρόχειρος, μας το διαβεβαίωσε η κυβέρνηση κι ο κος Σχοινάς. 

Άλλωστε, για λόγους κοινωνικούς -μιας και ο καταυλισμός βρίσκεται στον αστικό ιστό- υγειονομικούς αλλά και πολιτικούς (σ.σ ο καταυλισμός γειτνιάζει με εθνική υπηρεσία υψηλής σημασίας) αυτός ο καταυλισμός που βλέπετε έχει μάξιμουμ σημείο ζωής ένα μήνα. Δεν αντέχει για παραπέρα.

Το υγειονομικό ζήτημα με τον κορονοϊό, άλλωστε, παραμένει υπαρκτό κι είναι ένα ζητούμενο προς επίλυση και στον νέο καταυλισμό.

Αν θέλει κανείς να μας πιέσει για παραπέρα, δεν θα το επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να συμβεί.

Το τι θα γίνει είναι ακόμα ρευστό- το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει όλοι οι Δήμοι να αναλάβουν μερίδιο κι ευθύνη, και αυτό δεν αφήνει έξω και τον έτερο δήμο της Λέσβου (σ.σ δήμαρχος της Δυτικής Λέσβου είναι ο Ταξιάρχης Βέρρος ο οποίος ήρθε σε έντονη αντιπαράθεση πέρυσι το χειμώνα με τον κο Κύτελη για το θέμα της δημιουργίας κλειστής δομής στην Καράβα).

Το κλείσιμο της Μόριας είναι μόνο θετική εξέλιξη. Από την άλλη, η κυβέρνηση δείχνει μια διστακτικότητα στο να πάρει αυτή τη στιγμή αποφάσεις. Αναμένουμε λοιπόν τις εξελίξεις».

 

Αποστολή του Sputnik στη Λέσβο: Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις από το νησί μετά τη φωτιά στον καταυλισμό της Μόριας.

Θέμα:
Φωτιά στη Μόρια (105)
Tags:
ΚΥΤ Μόριας, μετανάστες, πρόσφυγες, Κώστας Μουτζούρης, Μυτιλήνη, Καρά Τεπέ, Λέσβος, Μόρια
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK