13:03 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (1004)
0 01
Βρείτε μας

Το ενδεχόμενο επιβολής του lockdown στην Αττική φαίνεται πως απομακρύνεται εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς προκρίνεται η «αυτοπροστασία» και η ατομική ευθύνη ως προς τη μείωση της διασποράς.

Η επιδημία του κορονοϊού βρίσκεται σε έξαρση στον Νομό Αττικής και παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες έχουν σημάνει πορτοκαλί συναγερμό, όλα δείχνουν πως το lockdown δείχνει να απομακρύνεται ύστερα και από το τηλεοπτικό διάγγελμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, την Πέμπτη (24/09).

Μητσοτάκης: Το δίλημμα είναι «αυτοπροστασία ή καραντίνα», μπορούμε χωρίς lockdown

Τηλεοπτικό μήνυμα προς τους Έλληνες πολίτες εν μέσω της έξαρσης των κρουσμάτων της νόσου COVID-19 στη χώρα μας, απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την Πέμπτη (24/09), υπογραμμίζοντας πως το δίλημμα είναι «αυτοπροστασία ή καραντίνα». 

«Σας απευθύνομαι και πάλι σε μια κρίσιμη καμπή της πανδημίας του κορονοϊού, έχουμε περάσει εφτά δύσκολους μήνες» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως ο ιός είναι εδώ, είναι παρόν, δεν έχει σταματήσει να είναι ανάμεσά μας και είναι πιο φονικός από τη γρίπη», ενώ η υγειονομική κρίση ξαναφουντώνει σε όλο τον κόσμο.

Έπειτα, ο πρωθυπουργός έθεσε το δίλημμα που είναι «αυτοπροστασία ή καραντίνα» προκειμένου να αποφευχθεί το lockdown στην Αττική.

«Στόχος μας, οι μικρές ατομικές παραχωρήσεις να αποτρέψουν τη μία και μεγάλη υποχώρηση της υγείας και της οικονομίας μας. Τι δεν θέλουμε να δούμε; Μία επιθετική αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων. Μπορούμε να το πετύχουμε χωρίς οριζόντιους περιορισμούς, αυτό που αποκαλούμε "lockdown"; Φυσικά και μπορούμε. Από εμάς εξαρτάται. Και έχουμε τη δύναμη και τη γνώση να το πετύχουμε» υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε ο Μητσοτάκης, τα καθολικά μέτρα ήταν αποτελεσματικά στην πρώτη φάση της πανδημίας, όμως μεσοπρόθεσμα, φέρνουν τραγικές επιπτώσεις στην οικονομία και μεγάλες αδικίες στην κοινωνία.

«Lockdown σημαίνει κλειστές επιχειρήσεις και ανεργία. Λιγότερα δημόσια έσοδα και μεγάλη ύφεση. Κυρίως, όμως, lockdown σημαίνει κοινωνική μεροληψία. Γιατί η ακίνητη οικονομία κινητοποιεί ανισότητες. Όπως και τα κλειστά σχολεία φέρνουν μόνο κλειστά μυαλά. Άλλωστε, κάθε οριζόντιος περιορισμός είναι άδικος. Γιατί εξισώνει διαφορετικά βάρη επάνω στις πλάτες όλων. Ας αποφύγουμε, λοιπόν, μία δεύτερη τέτοια εμπειρία» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το δίλημμα είναι αυτοπροστασία ή καραντίνα και «γνωρίζοντας τις συνέπειες της δεύτερης έχουμε καθήκον να επιλέξουμε την πρώτη. Χωρίς πολλά λόγια, αλλά με λίγες πράξεις, δοκιμασμένες και αποτελεσματικές: Αποστάσεις. Ατομική υγιεινή και, κυρίως, μάσκα μέχρι να βρεθεί η θεραπεία και το εμβόλιο».

Παρασκευής: Το lockdown είναι μία πρακτική πάντα διαθέσιμη, αλλά ως ύστατο μέτρο

Ως «έσχατο μέτρο» χαρακτήρισε το lockdown στην Αττική ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής. 

Συγκεκριμένα, ο λοιμωξιολόγος ανέφερε, την Πέμπτη (24/09), στην ΕΡΤ το εξής:

«Από τα μέσα Αυγούστου, ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν λίγο πάνω από τα 200 περίπου. Τις τελευταίες ημέρες είναι υψηλότερος, αλλά αφορά κυρίως κρούσματα που σχετίζονται με εισροές, οπότε τα αξιολογούμε διαφορετικά. Αν έχουμε έναν υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων και σταθεροποιηθεί, τότε πάλι μιλάμε για σταθεροποιητική τάση, αλλά σε υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων. Για να έχουμε αυξητική τάση, θα πρέπει να έχουμε συνεχόμενα αυξανόμενο αριθμό μέρα με την ημέρα».

Ο ίδιος, ακόμα, πρόσθεσε πως θα μπορούσαν να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα πριν από το lockdown, σημειώνοντας:

«Οριζόντια μέτρα, όπως η χρήση της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, ενδεχομένως ο περιορισμός της κυκλοφορίας σε άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες -για παράδειγμα αυτοί που είναι άνω των 65-, περιορισμός του ωραρίου ή κλείσιμο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε περιοχές που παρουσιάζουν έξαρση, εκτεταμένοι διαγνωστικοί έλεγχοι σε δήμους που έχουν πιο μεγάλο πρόβλημα».

Βατόπουλος: Στο χέρι μας να μην γίνει lockdown

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Aλκιβιάδης Βατόπουλος, συνέστησε στους πολίτες να κυκλοφορούν μόνο όταν είναι απαραίτητο, να προσπαθήσουν να αποφύγουν σημεία όπου υπάρχει συνωστισμός, να φορούν πάντοτε τη μάσκα τους αλλά και να απολυμαίνουν τα χέρια τους. 

Κατόπιν, επεσήμανε πως είναι «στο χέρι μας να μην γίνει lockdown», λέγοντας χαρακτηριστικά, την Πέμπτη (24/09), στο MEGA:

«Είναι στο χέρι μας να το αποτρέψουμε. Δεν είναι μοιραίο και απαραίτητο να γίνει lockdown. Εάν καταφέρουμε να συντονιστούμε, η οργανωμένη πολιτεία και οι πολίτες τότε μπορούμε να το αποτρέψουμε».

Το μοντέλο της Μαδρίτης που εξετάζει η κυβέρνηση

Προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού στην Περιφέρεια Αττικής η κυβέρνηση αναζητά τρόπους σε συνεργασία με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. 

Στόχος των Αρχών είναι, εν πρώτοις, να προστατευτούν από τον ιό οι ευπαθείς ομάδες και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, γι' αυτό εξετάζεται το μοντέλο της Μαδρίτης.

Εάν το μοντέλο αυτό εφαρμοστεί στην Αττική, τότε επιβαρυμένες με ιικό φορτίο περιοχές θα μπουν σε lockdown θέτοντας περιορισμούς στην κυκλοφορία των κατοίκων στις περιοχές αυτές.

Παράλληλα, εξετάζεται η απαγόρευση πρόσβασης σε πάρκα και δημόσιους χώρους, όπως οι πλατείες όπου μπορεί να υπάρξει συνωστισμός.

Σχετικά με τις μετακινήσεις των κατοίκων στις περιοχές με lockdown, μια πιθανή λύση είναι τα sms ή τα έντυπα μετακίνησης τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στο γενικό lockdown.

Επίσης, σύμφωνα με το μοντέλο της Μαδρίτης το ωράριο λειτουργίας των χώρων εστίασης στις περιοχές με τοπικό lockdown θα μπορούσε να είναι περιορισμένο.

Τα μέτρα που είναι σε ισχύ στην Αττική

Από τη Δευτέρα (21/09) έως και τις 4 Οκτωβρίου είναι σε ισχύ αυστηρό πλέγμα μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό στην Αττική προκειμένου να μειωθεί η διασπορά.

Συγκεκριμένα, έχουν ανασταλεί οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους και η προβολή ταινιών στους κλειστούς κινηματογράφους.

Ακόμα, σε ό,τι αφορά στις συναθροίσεις σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους, το όριο ατόμων περιορίζεται σε εννέα, ενώ εξαιρούνται οι χώροι όπου ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως είναι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Επίσης, η τηλεργασία είναι υποχρεωτική σε ποσοστό 40% στην Αττική για τους εργαζομένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όσον αφορά στις δουλειές γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.

Ως προς τον εργασιακό τομέα, έχουν αποφασιστεί τα εξής:

  • Μετακινήσεις από και προς την εργασία για τον δημόσιο τομέα σε τρία «κύματα», στις επτά, στις οκτώ και στις εννέα το πρωί.
  • Σε τέσσερα «κύματα» η προσέλευση και αποχώρηση εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή εντός δίωρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.
  • Σαρωτικοί έλεγχοι και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μετρά στους χώρους εργασίας, όπως είναι η χρήση μάσκας. 
  • Rapid tests σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την απρόσκοπτη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας, όπως είναι τα σχολεία, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα νοσοκομεία.
Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (1004)
Tags:
μέτρα προστασίας, Αττική, lockdown, κορονοϊός, πανδημία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK