18:53 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 70
Βρείτε μας

Χωρίς πόσιμο νερό ή με διακοπτόμενη υδροδότηση παραμένουν μια σειρά οικισμών στον ορεινό όγκο της Καρδίτσας. Τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο παραμένουν. Οι κάτοικοι διεκδικούν αποζημιώσεις.

Μπορεί να πέρασαν 17 ημέρες από την κακοκαιρία Ιανός που προκάλεσε ισχυρό πλήγμα στην Καρδίτσα, ωστόσο μια σειρά προβλημάτων παραμένουν. Στον ορεινό όγκο του νομού μια σειρά οικισμών στερούνται πόσιμου νερού, έχουν διακοπτόμενη υδροδότηση ή δεν διαθέτουν καθόλου παροχή.

Ενδεικτικά, προβλήματα υπάρχουν:

  • Στον ημιορεινό οικισμό του Αγίου Γεωργίου με περίπου 300 μόνιμους κατοίκους η παροχή του νερού είναι περιορισμένη και μοιράζεται τμηματικά στον πάνω και στον κάτω οικισμό.
  • Στον οικισμό της Ραχούλας, με περίπου τον ίδιο αριθμό κατοίκων η υδροδότηση δεν έχει επανέλθει ενώ όταν γίνει αυτό, η παροχή αναμένεται να διακόπτεται κατά τις νυχτερινές ώρες.
  • Σε έναν πολύ μικρότερο οικισμό, το Κούτσουρο (με μόλις πέντε οικογένειες) δεν υπάρχει καθόλου νερό.

Για τεράστια κινητοποίηση και μεγάλες δυσκολίες κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ (Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Καρδίτσας), Κώστας Παπαλός, μιλώντας στο Sputnik:

«Υπάρχουν προβλήματα στα χωριά του ορεινού όγκου. Γίνεται ένας μεγάλος αγώνας ώστε να προλάβουμε να αποκατασταθούν τα πάντα ως τη χειμερινή περίοδο. Τα παλιά έργα ύδρευσης χρειάζονται μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να αποκατασταθούν. Τα βουνά δεν έχουν σταθεροποιηθεί, έχουν συνέχεια κατακρημνίσεις, ενώ το έδαφος παραμένει σαθρό. Έχει αλλάξει η γεωγραφία της περιοχής. Το μεγάλο πρόβλημα παραμένει ότι έχουν κλείσει οι δρόμοι προς τις ορεινές πηγές. Αυτό δυσκολεύει το έργο των συνεργείων που εργάζονται ασταμάτητα τις τελευταίες 17 ημέρες και σε αντίξοες συνθήκες».

Εκτάκτως όπως αναφέρει, στήθηκε αγωγός 800 μέτρων στο βουνό με παλιές υδρομαστεύσεις για να τροφοδοτήσει μια σειρά χωριών.

Εν τω μεταξύ, μια προεκτίμηση φέρνει τη ζημιά στα 2 εκατομμύρια ευρώ στο δίκτυο ύδρευσης που βρίσκεται στη δικαιοδοσία της ΔΕΥΑΚ. 

«Ελπίζουμε σύντομα να μας καταβληθεί το μισό ποσό» λέει ο ίδιος.

Παράλληλα, απευθύνει σύσταση στους κατοίκους μόνο για οικιακή χρήση και όχι για πόση: 

«Στους κατοίκους του ορεινού όγκου συνιστούμε να κάνουν οικιακή χρήση του νερού αλλά να μην το πίνουν. Αν δεν ελεγχθεί, κρατάμε επιφυλάξεις. Θα εκδώσουμε σχετική ανακοίνωση όταν το νερό περάσει όλους τους απαραίτητους ελέγχους και είναι κατάλληλο προς πόση».

Αντίθετα, όπως αναφέρει ο κ. Παπαλός, στην πόλη της Καρδίτσας το νερό είναι απολύτως ασφαλές και πόσιμο, όπως προκύπτει από τους σχετικούς ελέγχους.

Την ίδια στιγμή σε Μουζάκι και Αργιθέα δεν εμφανίζονται ζητήματα υδροδότησης, όμως τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο παραμένουν.

«Εντοπίζονται πολλές ζημιές στο οδικό δίκτυο, ενώ οι κάτοικοι εξυπηρετούνται με προσωρινές λύσεις. Υπάρχουν σημεία μήκους περίπου 200 - 300 μέτρων σε δρόμους που έχουν καταρρεύσει. Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται ακόμα και νέα χάραξη του δρόμου» τονίζει στο Sputnik ο Δήμαρχος Αργιθέας, Ανδρέας Στεργίου.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, συνολικά 25 γέφυρες έχουν καταρρεύσει σε όλη την περιφερειακή ενότητα. 

Συλλαλητήριο για τις αποζημιώσεις

Συλλαλητήριο διοργάνωσαν νωρίτερα σήμερα η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας με τον Εμπορικό Σύλλογο Καρδίτσας. Βασικό αίτημά τους άμεσες αποζημιώσεις στο 100% για όλους τους πληγέντες από την κακοκαιρία.

Επίσης, επαγγελματίες και στελέχη τις αυτοδιοίκησης ζητούν στήριξη για τους μικροπωλητές λαϊκών αγορών, τους πλανόδιους επαγγελματίες (ιχθυοπώλες, οπωροπώλες, κ.λπ.) και τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές.

«Η Πολιτεία, σε μια κίνηση με θετικό αντίκτυπο, προς ενίσχυση του επιχειρηματικού κόσμου και τον περιορισμό των εν λόγω συνεπειών, προτίθεται να χρηματοδοτήσει με ορισμένο ποσό τις στεγαζόμενες επιχειρήσεις. Όμως, παρ' όλη τη θετική προοπτική του μέτρου πληροφορήθηκα από μερίδα επαγγελματιών, ότι στα κονδύλια αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται οι επαγγελματίες εκείνοι που δεν διαθέτουν στεγαζόμενες επιχειρήσεις, όπως, για παράδειγμα, οι μικροπωλητές λαϊκών αγορών, οι πλανόδιοι επαγγελματίες (ιχθυοπώλες, οπωροπώλες, κ.λπ.) καθώς οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές» αναφέρει στο Sputnik o Γιάννης Κολοβός, δημοτικός σύμβουλος της περιοχής.

«Σε αυτή την ομάδα επαγγελματιών, ο εργασιακός τους χώρος και έδρα της επιχείρησής τους, είναι τα επαγγελματικά τους οχήματα, που λόγω της θεομηνίας καταστράφηκαν ολοσχερώς, και πέραν της ασφαλιστικής αποζημίωσης τους από ιδιωτικούς φορείς, δεν υπάρχει μέριμνα για περαιτέρω στήριξή τους προς αντικατάσταση των οχημάτων τους. Πρόκειται για οχήματα, που πέρα από την αρχική εργοστασιακή τους μορφή, απαιτούν μεγάλα χρηματικά ποσά ώστε να διαμορφωθούν αναλόγως και να εξυπηρετήσουν τους επαγγελματικούς σκοπούς των ιδιοκτητών τους» καταλήγει.

Tags:
κακοκαιρία Ιανός, κακοκαιρία, νερό, υδροδότηση, Καρδίτσα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK