18:47 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Κυκλώνας Ιανός (114)
0 10
Βρείτε μας

Άμεσες αποζημιώσεις και γενναίο πακέτο στήριξης για να σταθεί ο νομός ξανά στα πόδια του απαίτησαν οι συγκεντρωμένοι στην Καρδίτσα που μετρούν τις πληγές που άνοιξε ο «Ιανός».

Εκατοντάδες πολίτες στην Καρδίτσα συμμετείχαν στο συλλαλητήριο που οργανώθηκε και ζήτησαν να κάνει η κυβέρνηση πράξη άμεσα τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για άμεσες αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς και εκτέλεση όλων των αναγκαίων αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων και έργων αποκατάστασης των υποδομών που καταστράφηκαν από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό»

Τη διαμαρτυρία οργάνωσε ο ΕΟΑΣΚ και ο Εμπορικός Σύλλογος.

Στο ψήφισμα του συλλαλητηρίου για τους πληγέντες του Νομού Καρδίτσας αναφέρεται, μεταξύ άλλων, η απαίτηση:

  • Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των ζημιών και να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές, κατεστραμμένων κατοικιών, οικοσυσκευών, υπόγεια – βοηθητικοί χώροι και εξοπλισμού, αυτοκινήτων, καταστημάτων, καλλιεργειών, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου (μελισσοσμήνη κ.ά.), μηχανολογικού εξοπλισμού στο 100% χωρίς όρους, προϋποθέσεις και δάνεια.
  • Έκτακτη οικονομική ενίσχυση στο ύψος των αναγκών, για την άμεση λειτουργία των επιχειρήσεων και καταστημάτων.
  • Να δοθεί μηνιαίο επίδομα στο ύψος του χαμένου εισοδήματος μέχρι ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες που έχουν τέτοιες απώλειες. Τέτοιοι είναι οι καταστηματάρχες, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που  δεν λειτουργούν, οι αγρότες με χωράφια που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι-μελισσοκόμοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο.
  • Να αναλάβουν οι αρμόδιοι φορείς την απομάκρυνση της λάσπης και άλλων υλικών από όλα τα σπίτια, τα μαγαζιά και  τα χωράφια. Δεν μπορεί να γίνει αυτό με ευθύνη των κατοίκων, ούτε να καλυφθούν τα έξοδα από το επίδομα που έχει εξαγγελθεί και δεν φτάνει ούτε για τις πιο άμεσες ανάγκες. Προϋπόθεση είναι ΤΩΡΑ να γίνουν προσλήψεις στις έτσι κι αλλιώς υποστελεχωμένες υπηρεσίες για να μπορέσουν να ανταποκριθούν.
  • Να ολοκληρωθούν άμεσα όλα τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο, όχι με προσωρινά μπαλώματα. Να παρθούν μέτρα για την άμεση αποκατάσταση της υδροδότησης και της ποιότητας του νερού στις περιοχές που έχουν ακόμα πρόβλημα. Να γίνουν απολυμάνσεις όπου χρειάζεται.

Επίσης:

  • Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά - αποστραγγιστικά - αρδευτικά και αντιδιαβρωτικά έργα για να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής. Για να γίνει αυτό χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας που πρέπει να εκπονηθεί με ευθύνη του κράτους, με γενναία χρηματοδότηση.
  • Να εξασφαλιστεί σε όλους όσοι έχουν ανάγκη, χωρίς εξαιρέσεις, διαμονή και διατροφή για όσο διάστημα χρειαστεί. Ιδιαίτερη μέριμνα χρειάζεται για τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην περιοχή και πολλοί έχουν μείνει λόγω της πλημμύρας, χωρίς μεροκάματο, οι οποίοι να μην εξαιρεθούν από κανένα μέτρο.
  • Διαγραφή τόκων, ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάγωμα των χρεών μέχρι την αποκατάσταση του εισοδήματος όλων των πληγέντων του νομού σε εφορία, δήμο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, κ.λπ. Απαλλαγή από ΕΦΚΑ - ΟΓΑ - ΟΑΕΕ - ΕΝΦΙΑ, ΔΕΥΑ, φόρο εισοδήματος, αλληλεγγύης, ΤΟΕΒ - ΓΟΕΒ και δημοτικά τέλη σε όλους τους πληγέντες.
  • Διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια, αναστολή  πλειστηριασμών, κατασχέσεων και κάθε είδους μέτρου αναγκαστικής είσπραξης στους πληγέντες.
  • Μαζικές προσλήψεις υγειονομικού-νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, στο νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας του νομού. Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας  του νομού που υπολειτουργούν.

Τέλος, να αποκατασταθεί η Δημοτική Πινακοθήκη και να διασωθούν τα έργα τέχνης, γιατί είναι περιουσία του λαού της Καρδίτσας. Ταυτόχρονα να στηριχθούν και να ενισχυθούν οικονομικά οι πολιτιστικοί-μορφωτικοί σύλλογοι που έχουν υποστεί ζημιές, καθώς και οι αθλητικοί ερασιτεχνικοί σύλλογοι και σωματεία του νομού.

Θέμα:
Κυκλώνας Ιανός (114)
Tags:
διαμαρτυρία, συλλαλητήριο, καταστροφές, κυκλώνας Ιανός, Καρδίτσα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK