04:10 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 110
Βρείτε μας

Μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι η εκπαιδευτική διαδικασία στο Καστελλόριζο όπως και σε άλλες ακριτικές περιοχές της χώρας. Οι ελλείψεις και τα αιτήματα.

Για να ικανοποιήσει τις ανάγκες και τα αιτήματα των 62 παιδιών που φοιτούν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στο ανατολικότερο κατοικημένο άκρο της χώρας μας, το ελληνικό κράτος θα πρέπει να αναλαμβάνει δράση με αυτόματο τρόπο.

Αυτό υποστηρίζουν αρκετοί κάτοικοι του νησιού που δικαίως θεωρούνται οι φυσικοί συνοριοφύλακες του Αιγαίου ενώ τα παιδιά που θα ζήσουν εκεί, αναμένεται να επωμιστούν αυτόν τον δύσκολο ρόλο.

Ανάμεσά σε αυτούς που πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξει ουσιαστική μέριμνα, είναι η διευθύντρια του Γυμνασίου και Λυκείου του νησιού, Μπέτυ Μουζάκ, που βρίσκεται στο νησί ως εκπαιδευτικός από το 2006.

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει αναγκαστεί να ξεκινήσει τη σχολική χρονιά μόνη της, εν αναμονή των αναπληρωτών συναδέλφων της. Και μπορεί η πλάστιγγα της εκπαίδευσης φέτος να λειτουργεί υπέρ του Καστελλόριζου, ωστόσο τόσο η διευθύντρια όσο και οι γονείς επιθυμούν να μην υπάρξει ξανά χρονιά χωρίς εκπαιδευτικά κενά.

«Το Καστελλόριζο δεν είχε καθηγητές καθότι σταμάτησαν οι προσλήψεις. Δόθηκαν κάποια κίνητρα σε αναπληρωτές ώστε να έχουν διπλάσια μόρια, με την παραμονή τους εδώ. Πολλές φορές ξεκινούσα το σχολείο μόνη μου και μετά έρχονταν οι αναπληρωτές. Υπήρχαν παιδιά που έδιναν πανελλήνιες και οι αναπληρωτές έρχονταν τον Νοέμβριο, ακόμα και με το νέο έτος. Φέτος σταθήκαμε τυχεροί που έχουμε όλες τις ειδικότητες από 1η Σεπτεμβρίου» επισημαίνει μεταξύ άλλων στο Sputnik.  

Την ίδια στιγμή, εξηγεί ότι δεν υπάρχει η υποδομή για παιδιά με ειδικά ταλέντα, όπως η μουσική και ο αθλητισμός. Υπάρχουν παιδιά που θέλουν να φοιτήσουν στη Γυμναστική Ακαδημία και σε άλλες αντίστοιχες σχολές, αλλά δεν έχουν χώρο να προπονηθούν για τα αθλήματα.

«Δεν είναι εύκολη η ζωή για τα παιδιά στο νησί. Είναι δύσκολο να κοινωνικοποιηθούν» τονίζει, μεταφέροντάς μας το παρακάτω περιστατικό: 

«"Μαμά, μπορώ να ζητήσω έναν φίλο από τον Άγιο Βασίλη;" είπε ένα παιδί στη μητέρα του. Έχω παιδιά που κάνω παρέα, αλλά όχι έναν φίλο».

Παρά το γεγονός ότι το νησί έχει αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα στον τομέα της εκπαίδευσης και αλλού, υπογραμμίζει ότι ήταν συνειδητή της επιλογή να επιστρέψει στο Καστελλόριζο, στον τόπο καταγωγής της. Ενώ μεγάλωσε και έζησε μεγάλο διάστημα της ζωής της στην Αθήνα, άφησε την εκπαιδευτική καριέρα σε ένα ιδιωτικό σχολείο της πρωτεύουσας ώστε να πραγματοποιήσει ένα «όνειρο ζωής» όπως λέει.

Αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα απαντά:

«Εμείς θα έχουμε ένα μεγαλύτερο σφίξιμο στην καρδιά αν ακούσουμε ότι έγινε κάποιο επεισόδιο. Είμαστε συνηθισμένοι, αλλά από τότε που ο Ερντογάν αυξάνει την προκλητικότητά του πάντα υπάρχει ανησυχία. Μας έχει λείψει όμως λόγω κορονοϊού η επικοινωνία με τους απέναντι. Έχουμε καλές σχέσεις με τους Τούρκους. Προσωπικά όμως δεν πηγαίνω απέναντι λόγω στενοχώριας. Στεναχωριέμαι μεταξύ άλλων που διαφημίζουν τα δικά μας αρχαία σαν να είναι τουρκικά, ενώ δεν είναι». 

Τι γίνεται στο δημοτικό σχολείο του νησιού

Αν και η σχολική χρονιά 2019-2020 είχε ξεκινήσει χωρίς εκπαιδευτικό στο Καστελλόριζο, οι αρμόδιοι φαίνεται ότι «πήραν το μάθημά τους». 

Στα σχολεία του Καστελλορίζου
© Sputnik / Lambros Zaharis
Στα σχολεία του Καστελλορίζου

Τέσσερις δασκάλες βρίσκονται φέτος στο δημοτικό σχολείο του Καστελλόριζου και ουσιαστικά το διαχειρίζονται. Στο νησί ήρθαν ως αναπληρώτριες από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Όλες συμφωνούν ότι υπάρχουν δυσκολίες στο νησί σε επίπεδο διαβίωσης, όπως αναφορικά με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά ως στόχο έχουν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό ώστε να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους και στην εκπαιδευτική διαδικασία. Όπως μας εξηγούν εργάζονται παραπάνω ώρες από το ωράριό τους ώστε να εξασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. Όλες συμφωνούν ότι το νησί είναι πανέμορφο.

«Η σχολική χρονιά στο Καστελλόριζο έχει ξεκινήσει δυναμικά. Είμαστε τέσσερις νέες δασκάλες με όρεξη και μεράκι να κάνουμε ότι μπορούμε για το σχολείο. Είμαστε εδώ για να προσφέρουμε το καλύτερο, παρά τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος σε ένα ακριτικό νησί» αναφέρει η Κατερίνα.

«Είναι πολλές οι δυσκολίες της ζωής στο νησί, αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε με τα μέσα που διαθέτουμε ώστε να είναι όσο πιο δημιουργική γίνεται η εκπαιδευτική διαδικασία» συμπληρώνει η Δόμνα

«Το άπλετο μεράκι και η απύθμενη επιθυμία μας να εργαστούμε παράγοντας ουσιαστικό εκπαιδευτικό έργο είναι αρκετά για να υπερκεράσουν κάθε εμπόδιο στο διάβα μας» προσθέτει η Γεωργία

«Η σχολική χρονιά κυλάει με ομαλούς ρυθμούς. Θα είναι για μένα μια εμπειρία ζωής» τονίζει από την πλευρά της η Ιωάννα.

Διαβάστε όλα τα άρθρα από την αποστολή του Sputnik στο Καστελλόριζο

Tags:
Αποστολή του Sputnik στο Καστελλόριζο, εκπαίδευση, Καστελλόριζο, Καστελόριζο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK