11:15 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 50
Βρείτε μας

Μπορεί τα τουρκικά πλοία να βρίσκονται κοντά στο Καστελλόριζο, ωστόσο η ζωή των κατοίκων συνεχίζεται. Πώς είναι η καθημερινότητά τους και οι σχέσεις τους με τους γείτονες.

Η προσγείωση στο ανατολικότερο κατοικημένο άκρο της χώρας γίνεται με ένα μικρό ελικοφόρο μόλις 40 θέσεων. Κάτοικοι και τοπικές αρχές φιλοδοξούν ότι στο μέλλον το ιστορικό αεροδρόμιο που υποδέχθηκε από τουρίστες μέχρι πρωθυπουργούς, θα μεγαλώσει ώστε να μπορεί να δέχεται μεγαλύτερα αεροπλάνα και περισσότερο κόσμο, προς όφελος της τοπικής ανάπτυξης.

Ο κατηφορικός δρόμος από το αεροδρόμιο οδηγεί στη χώρα του νησιού μέσα σε 10 περίπου λεπτά.

Καθώς ο ήλιος ανατέλλει στο Καστελλόριζο, οι κάτοικοι ξεκινούν τη μέρα τους πηγαίνοντας στα καφενεία του νησιού γύρω στις 7:30 το πρωί. Πρόκειται κυρίως για συνταξιούχους αλλά και για όσους ξεκινούν τις δουλειές τους εκείνη την ώρα. Οι λιγοστοί ψαράδες έχουν ξυπνήσει νωρίτερα και βρίσκονται ήδη εν πλω.

Ορατή από το λιμάνι του νησιού η παρουσία της φρεγάτας του ελληνικού πολεμικού ναυτικού στο νησί που επιχειρεί να στείλει το μήνυμα επαγρύπνησης από ελληνικής πλευράς.

Σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται τα τουρκικά παράλια, ενώ σε κάποια σημεία εναλλάσσεται η κάλυψη κινητής τηλεφωνίας ελληνικών και τουρκικών δικτύων, ειδικότερα στον ορεινό όγκο του νησιού.

Μπορεί υπό το φως της ημέρας να μη γίνονται αντιληπτές οι ακτές για αυτόν που δεν τις γνωρίζει, όμως τα νυχτερινά φώτα του Κας, της τουρκικής πόλης της απέναντι όχθης, είναι έτοιμα να αγκαλιάσουν το Καστελλόριζο.

«Οι προγονοί μου είχαν ένα σπίτι εδώ στο νησί και ένα απέναντι στα τουρκικά παράλια, ώστε να προσέχουν τις επιχειρήσεις τους. Όλα αυτά τα έχουμε χάσει σήμερα. Οι απαιτήσεις των Τούρκων είναι υπερβολικές. Δημιουργούν ψυχολογικά προβλήματα στους Έλληνες. Πρέπει να μας αποζημιώσουν για όλα αυτά. Κάποιοι έχουν μάθει να ζουν μια ζωή με τον φόβο που πλέον είναι κάτι φυσικό για αυτούς. Πρέπει να σταματήσει κάποια στιγμή αυτό» αναφέρει στο Sputnik ο Ευάγγελος Μαύρος, κάτοικος του νησιού.

Αρκετοί κάτοικοι πάντως έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν φοβούνται την τουρκική προκλητικότητα.

Ορόσημο για την οικονομία το διμερές εμπόριο

Όμως, την ίδια στιγμή, ορόσημο στην οικονομική ζωή του νησιού είναι οι εμπορικές σχέσεις με τους Τούρκους που ήταν πολύ σημαντικές για το νησί έως την έλευση της πανδημίας, σύμφωνα με τα όσα πληροφορηθήκαμε από τους κατοίκους.

Κατά την τρέχουσα χρονική συγκυρία, όλοι οι θαλάσσιοι δρόμοι έχουν κλείσει λόγω των υγειονομικών περιορισμών. Λαχανικά, φρούτα και άλλα προϊόντα έρχονταν από την Τουρκία με καράβι, όπως και αντίστοιχα ελληνικά πήγαιναν στο Κας, δίνοντας ροή στο διμερές εμπόριο. Αρκετοί έκαναν τα ψώνια τους απέναντι και εδώ, αναφέρει μεταξύ άλλων, ο Βασίλης Χονδρός, ιδιοκτήτης εστιατορίου, που μας δείχνει το σημείο του λιμανιού όπου θα έδενε το τουρκικό εμπορικό πλοίο, για να ξεφορτώσει.

Τουρισμός, αλιεία και εμπόριο αποτελούν τους βασικούς κλάδους με τους οποίους ασχολούνται όσοι ζουν στο Καστελλόριζο, ακόμα και οι νεότεροι, αλλά όλοι έχουν επηρεαστεί από την πανδημία.

Λίγο πιο πέρα από εκείνο το σημείο, ο ξενοδόχος και ψαράς Αντώνης Πατινιώτης θα μας οδηγήσει με τη βάρκα του στα ανοιχτά και θα μας δείξει τις ελληνικές βραχονησίδες. «Για αυτά εδώ τα νησιά γίνονται όλα και ειδικά για τη Στρογγύλη. Η τουρκική προκλητικότητα είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι και έτοιμοι. Δεν έχουμε πρόβλημα με τον τουρκικό λαό αλλά με την ηγεσία του. Οι πολιτικοί τα κάνουν όλα. Το νησί μας είναι ελληνικό. Ζούμε και έχουμε επενδύσει εδώ αν και έχουν περάσει από εδώ Άγγλοι, Γάλλοι και άλλοι» επισημαίνει μεταξύ άλλων στο Sputnik o Αντώνης Πατινιώτης.

Καστελλόριζο
© Sputnik / lambros zaharis
Καστελλόριζο

Μεγάλο πλήγμα για το νησί χαρακτηρίζεται από κατοίκους και τοπικές αρχές η πανδημία που ψαλίδισε τον τουρισμό. Οι τοπικές αρχές υπολογίζουν ότι το 2019, 26.000 Τούρκοι πέρασαν από το νησί ως επισκέπτες μόνο κατά τη θερινή περίοδο, ενώ παράλληλα καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου ήρθαν πάνω από 60.000 Αυστραλοί, οι οποίοι είναι ομογενείς και οι πρόγονοί τους έχουν ρίζες στους κατοίκους του Καστελλόριζου. 

«Περίπου στο 80% τα έσοδα του νησιού οφείλονται από τον τουρισμό. Οι πληρότητες του νησιού βρίσκονταν στο 20%, ενώ οι εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις όξυναν την κατάσταση» αναφέρει στο Sputnik ο αντιδήμαρχος του νησιού Στράτος Αμύγδαλος.

«Ακόμα φοβούνται να έρθουν οι τουρίστες. Στόχος μας να ανατραπεί αυτό. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους απέναντι. Είμαστε πάντα όμως σε επαγρύπνηση. Πριν τον κορονοϊό γινόταν ακόμα και κοινό ετήσιο φεστιβάλ μαγειρικής, ενώ υπήρχε διαγωνισμός για το ποιος θα κολυμπήσει πιο γρήγορα από το Καστελλόριζο στην Τουρκία» προσθέτει. 

Καστελλόριζο
© Sputnik / lambros zaharis
Καστελλόριζο

Η εστίαση του νησιού υποφέρει επίσης για τον ίδιο λόγο καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων παρουσίασε μείωση της τάξεως του -80%. 

Το καλοκαίρι, ενώ εκδόθηκε η πρώτη NAVTEX από την τουρκική πλευρά φέρεται να υπήρξαν αερομαχίες ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών. Άλλες μαρτυρίες αναφέρουν ότι απλώς πέταξαν ελληνικά ή τουρκικά αεροσκάφη. Σε αυτό που συγκλίνουν όλοι όμως είναι ο εκκωφαντικός ήχος από τον ουρανό που προκάλεσε τρόμο σε κατοίκους και τουρίστες.

«Κάποιο αεροπλάνο έσπασε το φράγμα του ήχου. Ακούστηκε ένας κρότος πολύ δυνατά. Τότε ναι, υπήρξε φόβος. Κάτι πρωτόγνωρο για εμάς που εγκατασταθήκαμε πρόσφατα στο νησί» τονίζει στο Spuntik η μαία του νησιού, Θεανώ Τσίπη-Μεσογίτη.

Πάνω από 150 τουρίστες έφυγαν την ίδια μέρα. Ωστόσο, οι λιγοστοί παραθεριστές του νησιού αυτή την εποχή δεν φοβούνται και, απολαμβάνουν την ηρεμία όπως μας λένε:

«Γαληνεύει η ψυχή σου εδώ. Η απόλυτη ηρεμία και η χαλάρωση. Το γνωρίζουμε από κοντά το νησί και τους εκπληκτικούς ανθρώπους του» λένε στην κάμερα του Sputnik.

Ο δύσκολος χειμώνας

Γενικά στο νησί ο χειμώνας παραμένει δύσκολος και οι προβλέψεις δυσοίωνες. Σημαντικές είναι οι ανάγκες του νησιού για πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όπως μας εξήγησαν οι αρμόδιοι. Αρκετοί κάτοικοι αναφέρουν ότι οι υποδομές έχουν πρόβλημα. Το νησί χρειάζεται καλύτερο οδικό δίκτυο, μας λένε.

«Υπάρχουν έργα στο τραπέζι, κάποια υλοποιούνται με κυβερνητικές παρεμβάσεις. Ένα από αυτά είναι το αποχετευτικό σύστημα» σχολιάζει ο αντιδήμαρχος. 

«Σίγουρα οι Τούρκοι προκαλούν, αλλά τα ελληνικά ΜΜΕ διογκώνουν την ένταση. Τις τελευταίες μέρες μας καλούν οι συγγενείς και οι φίλοι μας από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Μας λένε να τα μαζέψουμε και να φύγουμε, από το νησί, αναρωτιούνται αν είμαστε καλά. Η ουσία είναι ότι θέλουμε να ζήσουμε με ειρήνη όχι με πόλεμο με τους γείτονες. Είναι φοβερό ότι τα μέσα ενημέρωσης μας θυμήθηκαν φέτος, το 2020 με αφορμή την τουρκική προκλητικότητα. Την προηγούμενη φορά ήταν με την προσφυγή στα μνημόνια το 2010» αναφέρει στο Sputnik η Μαρία Μαγιάφη, ιδιοκτήτρια παραδοσιακής ταβέρνας.

Θετικό χαρακτηρίζει πάντως από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος το γεγονός ότι το νησί συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών ΜΜΕ. 

Βλέποντας τα τουρκικά παράλια φωτισμένα το βράδυ, μια παρέα κατοίκων μας ζήτησε να μην ξεχάσουμε να γράψουμε το εξής:

«Παρά το μπαράζ της προκλητικότητας, το Καστελλόριζο θα επιβιώσει».

Διαβάστε όλα τα άρθρα από την αποστολή του Sputnik στο Καστελλόριζο

Tags:
Τουρκία, ελληνοτουρκικά, Αποστολή του Sputnik στο Καστελλόριζο, Καστελλόριζο, Καστελόριζο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK