16:43 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 81
Βρείτε μας

Ένας συνταξιούχος φωτογράφος, ζει σχεδόν μόνιμα στο Καστελλόριζο αφού το επισκέπτεται συνεχώς, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μιλάει για τις εντυπώσεις του και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Λίγο μετά την αυγή, συναντήσαμε στο λιμάνι του Καστελλόριζου έναν Ιταλό φωτογράφο, τον Ρομπέρτο Μεάτσα. Με τη φωτογραφική μηχανή ανα χείρας συλλέγει τις στιγμές του νησιού. Επισκέπτεται το ακριτικό νησί πολύ συχνά και για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Φέτος βρίσκεται στο νησί από τις 25 Αυγούστου.

«Προσωπικά μου αρέσει να το επισκέπτομαι μετά τις 15 Σεπτέμβρη έως τον Ιούνιο. Οι άνθρωποι είναι πολύ φιλόξενοι εδώ» εξηγεί στο Sputnik.

Έχει απαθανατίσει εκατοντάδες στιγμές καθημερινότητας στο Καστελλόριζο τα τελευταία χρόνια, τις οποίες κρατάει στη συλλογή του.

Πλέον 75άρης και συνταξιούχος με μεγάλη κόρη, την οποία δεν χρειάζεται να φροντίσει όπως λέει, σκέφτεται ότι ενδέχεται να παραμείνει στο νησί όλο τον χειμώνα αν η κατάσταση με την πανδημία δεν του επιτρέψει να γυρίσει πίσω στην Ιταλία.

«Ημουν εδώ το 1974 και δεν υπήρχε τουρισμός. Όταν όμως ένας Ιταλός σκηνοθέτης γύρισε ένα φιλμ εδώ, το Μεντιτερανέο, που κέρδισε το Όσκαρ, το νησί τότε έγινε διάσημο. Με τόσους Ιταλούς στο Καστελλόριζο, η κύρια γλώσσα είναι Ιταλική εδώ» αναφέρει μεταξύ άλλων έχοντας χιουμοριστική διάθεση.

Αναφέρει δε ότι δεν φοβάται την τουρκική προκλητικότητα και ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν θα βρεθούν σε σύρραξη.

«Όλα είναι προπαγάνδα. Τίποτα δεν είναι πραγματικό. Είναι σαν τα παιδιά στο σχολείο. Σε 20 λεπτά είσαι στο Κας, απέναντι στην Τουρκία. Εδώ οι άνθρωποι έχουν καλές σχέσεις με τους απέναντι».

Επιπλέον πιστεύει ότι με την πτώση της τουρκικής λίρας, οι Έλληνες -και γενικότερα οι Ευρωπαίοι- θα επωφεληθούν μετά τη συνάντηση με τους απέναντι. «Οι τιμές έχουν πέσει όπως και η τουρκική λίρα, οπότε θα μπορούν να αγοράσουν πολύ περισσότερα όσοι επισκεφτούν την Τουρκία» μας λέει.

Δεν θα ξεχάσει ποτέ το 2015 τη χρονιά του πρώτου προσφυγικού κύματος. Σύμφωνα με τα όσα μας είπε ήταν από τις πιο συγκλονιστικές εικόνες που έχει δει στο Καστελλόριζο.

«Πάνω από 1.000 πρόσφυγες έφτασαν στο νησί από Συρία και Ιράκ μέσω Τουρκίας. Κοιμόντουσαν παντού στο νησί. Κάποιοι προσπάθησαν να τους εκμεταλλευτούν αλλά η πλειονότητα τους βοήθησε. Την επόμενη χρονιά ήρθαν μόλις 100-150 πρόσφυγες».

«Πάντως το ακριτικό αυτό μέρος του Αιγαίου δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, ειδικά στη Ρωσία. Πρέπει να γραφτούν περισσότερα για αυτό» μας είπε μεταξύ άλλων.

Διαβάστε όλα τα άρθρα από την αποστολή του Sputnik στο Καστελλόριζο

Tags:
Καστελόριζο, Αποστολή του Sputnik στο Καστελλόριζο, Καστελλόριζο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK