23:42 01 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (1892)
0 01
Βρείτε μας

Μεγάλη πίεση δέχονται τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν με το διαθέσιμο προσωπικό στην πρωτοφανή αυτή κατάσταση λόγω κορονοϊού, με τους ασθενείς να φθάνουν σε αυτά κατά κύματα.

Δραματική έκκληση σε γιατρούς να συνδράμουν στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης, όπου η κατάσταση χαρακτηρίζεται πλέον οριακή, απηύθυνε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στα όριά του, ενώ σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εστίασε στην κρισιμότητα των στιγμών, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Ενδεικτικό μάλιστα της ανάγκης να πάρει μια «ανάσα», αλλά και της απελπιστικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το σύστημα, είναι το γεγονός ότι στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Ιπποκράτειο στήνονται τέντες, ώστε να μην έρχονται σε επαφή τα πιθανά κρούσματα κορονοϊού με τους υπόλοιπους ασθενείς.

Στη «μάχη» για την αποσυμφόρηση των ασθενών από τα δημόσια νοσοκομεία, έχει μπει και το Διαβαλκανικό, καλύπτοντας επικουρικά την εφημερία, την ίδια ώρα που ασθενείς σχηματίζουν ουρές στον προαύλιο χώρο του Ιπποκράτειου νοσοκομείου.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης εμφανίζονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη προσωπικού στα νοσοκομεία, αλλά και για τα ελλιπή μέσα που διαθέτουν ώστε να αντιμετωπίσουν την πρωτοφανή αυτή κατάσταση.

Κραυγή αγωνίας από γιατρό στο «Παπανικολάου»

Ένα βήμα πριν από την κατάρρευση βρίσκεται πάντως το «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης , το οποίο έχει πλημμυρίσει από ασθενείς COVID-19, βάσει των συγκλονιστικών περιγραφών ενός γιατρού αναισθησιολόγου, ο οποίος εργάζεται στο νοσοκομείο.

Ο κ. Δανιήλ Κωνσταντινίδης γράφει χαρακτηριστικά στο Facebook για έναν «υγειονομικό πόλεμο άνευ προηγουμένου, τέτοιου που όμοιο του δεν έχει συναντήσει καμία γενιά που αυτή τη στιγμή κατοικεί στον πλανήτη. Σε ένα πόλεμο, όλοι υπηρετούμε την πατρίδα χωρίς ερωτήσεις, ειρωνείες, αμφισβητήσεις, και "ναι μεν, αλλά". Την υπηρετούμε τηρώντας τα μέτρα, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες και βοηθώντας το σύστημα υγείας, με τις όποιες αναμφισβήτητες και τρανταχτές αδυναμίες του, να παραμείνει όρθιο».
Σε προηγούμενη, δε, ανάρτησή του, αναφέρθηκε στις καθημερινές διασωληνώσεις που γίνονται στο «Παπανικολάου» ακόμα και σε «40χρονους και 50χρονους απόλυτα υγιείς κατά τα άλλα. Η αγωνία που ζωγραφίζεται στα μάτια των περισσοτέρων πριν τους διασωληνώσουμε δεν περιγράφεται εύκολα. Κάποιοι ρωτάνε αν προλαβαίνουν να τηλεφωνήσουν στις οικογένειες τους, να τους πουν ότι πηγαίνουν στην εντατική, σε ένα ταξίδι δηλαδή με άγνωστο προορισμό. Κάποιοι κλαίνε πριν διασωληνωθούν. Ναι, τόσο έντονες και τραγικές είναι εκείνες οι ώρες, και όσο σκληρά και αν ακούγονται αυτά, είναι η πραγματικότητα που ζούμε».
Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (1892)
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK