19:37 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (1781)
0 01
Βρείτε μας

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής του Πανεπιστημίου της Λάρισας, Κώστας Γουργουλιάνης, περιέγραψε τις δραματικές εικόνες που διαμορφώνονται στην πόλη λόγω του κορονοϊού.

«Προσπαθούμε να βρούμε αναπνευστήρες, αν χρειαστεί κάποιος να υποστηριχτεί μέχρι να βρεθεί σε ΜΕΘ»: αυτή τη δήλωση έκανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής του Πανεπιστημίου της Λάρισας, Κώστας Γουργουλιάνης, εξηγώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της πόλης.

Σε συνέντευξή του στο MEGA έδωσε μία εικόνα για τις ΜΕΘ, το προσωπικό και τη δύσκολη μάχη που δίνεται καθημερινά κατά της COVID-19.

«Η πιο δύσκολη δουλειά για κάποιον που είναι σε μια ομάδα που αντιμετωπίζει αυτό το κύμα της πανδημίας είναι να εμψυχώσει τους συνεργάτες του. Σήμερα εφημερεύουμε και είμαστε σίγουροι ότι θα ξεσπάσει ξανά το κύμα πανδημίας στο νοσοκομείο. Έχουμε κάνει ό,τι προετοιμασία μπορεί να γίνει. Συνήθως δεχόμαστε 40 ασθενείς κάθε μέρα. Η κλινική συνήθως είχε 25 κρεβάτια, τώρα έχει 40 καινούριες εισαγωγές και όλοι οι γιατροί έχουν μετακινηθεί στο τμήμα κορονοϊού».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η «συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που φτάνει στο νοσοκομείο είναι με κορονοϊό» και όλα τα άλλα περιστατικά «έχουν πάει πολύ πίσω, η παλιά κλινική έχει λίγους ασθενείς». 

Γίνεται προσπάθεια ενίσχυσης του προσωπικού ακόμη και με «νεότερους συναδέλφους από άλλες ειδικότητες», είπε ακόμη.

Ερωτώμενος για το αν υπάρχουν κενές ΜΕΘ, ο κ. Γουργουλιάνης είπε ότι «δεν υπάρχει κρεβάτι. Έχουν γεμίσει όλα. Τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν διακομιδές ασθενών προς Χαλκίδα, Λαμία, Καρδίτσα. Έχω την αίσθηση ότι και εδώ ζούμε κάτι ανάλογο με τη Θεσσαλονίκη. Η εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε μια κορύφωση τις επόμενες ημέρες και σιγά – σιγά ελπίζουμε ότι θα αρχίσουμε να έχουμε μια μείωση».

«Υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς που μετακινήθηκαν. Με αναπνευστήρες προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους, να μην τους αφήσουμε να χαθούν, μέχρι να βρεθεί κρεβάτι ΜΕΘ. Εμείς έχουμε τμήμα λοιμωδών με θαλάμους αρνητικής πίεσης, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μέχρι να βρεθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ. Όλα αυτά τα κάνουμε, και αισθάνομαι σήμερα το πρωί, από τις 9 η ώρα που ξεκίνησε η εφημερία, ότι μπαίνουμε σε μια μάχη και πρέπει να επιστρατεύσουμε αυτά τα όπλα».

 

 

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (1781)
Tags:
νοσοκομείο, ΜΕΘ, κορονοϊός, Λάρισα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK