18:27 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
COVID-19 Ελλάδα (1760)
0 14
Βρείτε μας

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας εκτός από τη Θεσσαλονίκη «χτυπά» και άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας με την αγωνία των δημάρχων να κορυφώνεται περιμένοντας να αποδώσουν τα μέτρα του lockdown και να δουν επιτέλους πτώση των κρουσμάτων.

Αυξημένο αριθμό κρουσμάτων και μεγάλη διασπορά καταγράφουν εδώ και ημέρες αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Στις Σέρρες, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή και η περιοχή μπήκε σε κατάσταση lockdown από τις 3 Νοεμβρίου μαζί με τη Θεσσαλονίκη όταν σε όλη την υπόλοιπη επικράτεια, η καραντίνα εφαρμόστηκε μια εβδομάδα αργότερα.

Ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, μιλώντας στο Sputnik τόνισε ότι η περιοχή είναι επιβαρυμένη και ελπίζει ότι τα μέτρα θα φέρουν τις επόμενες ημέρες κάποια αποτελέσματα. Την Τετάρτη, οι Σέρρες κατέγραψαν 72 θετικά κρούσματα, ενώ τις προηγούμενες ημέρες ο αριθμός κινούνταν στα 100-105, όπως ανέφερε ο κ. Χρυσάφης.

«Η κατάσταση στις Σέρρες είναι επιβαρυμένη, όπως είναι σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Πιστεύω ότι τα μέτρα θα αρχίσουν να φέρνουν αποτέλεσμα την επόμενη εβδομάδα» δήλωσε ο κ. Χρυσάφης.

«Συγκοινωνούντα δοχεία» Σέρρες και Θεσσαλονίκη

Ο δήμαρχος Σερρών αποδίδει την αυξημένη διασπορά στο ότι η πόλη του και η Θεσσαλονίκη είναι σαν «συγκοινωνούντα δοχεία» με εργαζόμενους που μετακινούνται μεταξύ των δύο πόλεων, ενώ επίσης θεωρεί ότι σημαντική αιτία ήταν οι συχνές επισκέψεις Θεσσαλονικέων στα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης της περιοχής.

«Είναι πολύ κοντά η μία πόλη στην άλλη, είναι "συγκοινωνούντα δοχεία". Εργαζόμενοι που μετακινούνται, ενώ το προηγούμενο διάστημα όσο ήταν ανοιχτά τα μπαρ και η εστίαση υπήρχαν πολλοί που έρχονταν στις Σέρρες για τη διασκέδασή τους. Αυτό δημιούργησε όλη αυτή την κατάσταση» εξήγησε.

Όσον αφορά το νοσοκομείο Σερρών και τις δυνατότητες που έχει να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ο κ. Χρυσάφης χαρακτηρίζει «ήρωες» τους γιατρούς και το προσωπικό και επισημαίνει ότι «είναι σε οριακή κατάσταση, αλλά μέχρι στιγμής τα καταφέρνουν».

«Ελπίζουμε από εδώ και πέρα να ομαλοποιηθεί η κατάσταση» καταλήγει ο κ. Χρυσάφης.

Μεγάλη η διασπορά στη Φλώρινα

Στη Φλώρινα, η κατάσταση είναι επίσης δύσκολη με τον δήμαρχο της πόλης, Βασίλη Γιαννάκη, να δηλώνει στο Sputnik ότι «η διασπορά στην περιοχή είναι μεγάλη».

«Η εικόνα στην περιοχή δεν είναι η καλύτερη. Ειδικά τις τελευταίες ημέρες, έχουμε μεγάλη διασπορά. Χτες (σ.σ. την Τετάρτη) ανακοινώθηκαν 59 κρούσματα» είπε ο κ. Γιαννάκης και πρόσθεσε ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα εργαστήρια που πραγματοποιούν τα τεστ.

«Κάποιες φορές καθυστερούν τα αποτελέσματα και μπορεί να δοθούν με καθυστέρηση. Αυτό προσπαθούμε λύσουμε τώρα» τόνισε.

Ο δήμαρχος Φλώρινας αποδίδει την «έκρηξη» των κρουσμάτων και τη διασπορά, στη χαλάρωση του κόσμου, αλλά και στο τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου όταν η πόλη και η υπόλοιπη περιοχή δέχτηκε πάρα πολλούς τουρίστες.

«Τώρα είμαστε 15-20 ημέρες μετά το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου όπου τότε ο δήμος μας και όλη η περιφερειακή ενότητα ήταν στο "πορτοκαλί" γιατί δεν είχαμε κρούσματα και ήρθαν επισκέπτες. Βέβαια φταίει και η χαλαρότητα του κόσμου, μην ρίχνουμε τα βάρη σε άλλους» παρατήρησε ο κ. Γιαννάκης.

Όσον αφορά το νοσοκομείο και τις αντοχές του, ανέφερε ότι «δεν δέχεται ιδιαίτερο βάρος, αλλά έχουμε μόνο κλίνες για COVID-19 και τέσσερα κρεβάτια με αναπνευστήρες και δεν έχουμε ΜΕΘ. Αλλά δεν δέχεται ιδιαίτερη πίεση το νοσοκομείο, η πλειοψηφία των κρουσμάτων είναι με ήπια συμπτώματα».

«Περιμένουμε να αποδώσουν τα μέτρα και να μειωθούν τα κρούσματα. Εδώ βλέπουμε ότι η γειτονική Κοζάνη -όπου το lockdown εφαρμόστηκε πριν από εμάς- έχει υψηλό αριθμό κρουσμάτων» κατέληξε ο κ. Γιαννάκης συμπληρώνοντας ότι οι υπηρεσίες του συνεχίζουν τις απολυμάνσεις σε κτίρια και κοινόχρηστους χώρους.

Σε επαγρύπνηση η Χαλκιδική

Στον Δήμο Αριστοτέλη στη Χαλκιδική, ο δήμαρχος Στέλιος Βαλιάνος βρίσκεται σε επαγρύπνηση και έχει ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΔΥ τη διεξαγωγή τεστ. Όπως είπε στο Sputnik, έθεσε το αίτημα καθώς θεώρησε ότι υπήρχε αναντιστοιχία μεταξύ των αριθμών που ανακοινώνονταν και στις πληροφορίες περί των κρουσμάτων που είχε ο ίδιος από εξεταστήρια και νοσοκομείο.

Οι συνθήκες του lockdown, όμως, δεν επέτρεψαν τη διεξαγωγή δειγματοληπτικών rapid test προκειμένου, όπως είπε ο κ. Βαλιάνος, να μην δημιουργηθεί συνωστισμός.

«Στον δήμο μου, βρισκόμαστε στον κοινό παρονομαστή που βρίσκεται η υπόλοιπη Ελλάδα. Εμείς κρίναμε απαραίτητο να καλέσουμε τον ΕΟΔΥ εδώ προκειμένου να εξετάσει το φαινόμενο τοπικά - υπό την έννοια ότι διαπιστώσαμε πως υπάρχει αναντιστοιχία ως προς αυτά που ανακοίνωνε επίσημα η Αθήνα και τα στοιχεία που συλλέγαμε εμείς από το νοσοκομείο και τα διαγνωστικά κέντρα της περιοχής. Ήρθε κλιμάκιο κι ενώ ζητήσαμε να γίνουν rapid test στον γενικό πληθυσμό, η απάντηση του ΕΟΔΥ -και εύλογα- είναι ότι εν μέσω lockdown δεν μπορεί να γίνει διότι θα δημιουργήσει συνωστισμό» δήλωσε ο κ. Βαλιάνος.

Τελικά, ο ΕΟΔΥ προχωρά τη διεξαγωγή τεστ σε υπαλλήλους όλων των υπηρεσιών του δήμου και των δημόσιων υπηρεσιών και σύμφωνα με τον δήμαρχο θα διενεργηθούν περισσότερα από 300 τεστ.

Σύμφωνα με τον κ. Βαλιάνο, η κατάσταση στο νοσοκομείο Πολύγυρου είναι πάνω από τα όρια.

«Το νοσοκομείο στον Πολύγυρο δεν αντέχει. Έχει 38 κλίνες για νοσηλεία COVID-19, είχε πέντε κλίνες ΜΕΘ κι αυτές γέμισαν πολύ γρήγορα και όπως με ενημέρωσε ο διοικητής του νοσοκομείου, άνοιξε μια παλιά παθολογική κλινική που είχε για να βάζει όσους είναι ύποπτα κρούσματα, δηλαδή δεν είναι επιβεβαιωμένα» κατέληξε ο κ. Βαλιάνος.

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (1760)
Tags:
Φλώρινα, Χαλκιδική, Σέρρες, κρούσματα, κρούσμα, lockdown, Βόρεια Ελλάδα, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK