05:53 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (1728)
0 0 0
Βρείτε μας

Τα αποτελέσματα των νέων τεστ που έγιναν, χθες και σήμερα, από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην Καστοριά, τη Φλώρινα, την Κοζάνη και τα Γρεβενά δείχνουν μηδενική διασπορά.

Μηδενική είναι η διασπορά της COVID-19 στις φάρμες εκτροφής βιζόν, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των τελευταίων τεστ που έγιναν από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην Καστοριά, τη Φλώρινα, την Κοζάνη και τα Γρεβενά.

Καλά πληροφορημένες πηγές, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρουν ότι όσοι βρέθηκαν θετικοί στον δεύτερο γύρο εξέτασής τους -χθες και σήμερα- είναι εργαζόμενοι στις φάρμες που βρίσκονται ήδη υπό στενή παρακολούθηση από την πρώτη στιγμή, δηλαδή από την περασμένη εβδομάδα, οπότε και εντοπίστηκε η νόσος σε φάρμα στο Καλονέρι Κοζάνης, στην περιοχή του Βοΐου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκτός από τη φάρμα στο Καλονέρι Κοζάνης, όπου τα ζώα είχαν εκτεταμένα συμπτώματα και οδηγήθηκαν σε θανάτωση, μέχρι στιγμής είναι άριστη η κλινική εικόνα όλων των υπόλοιπων ζώων στις άλλες μονάδες.

Σε σύνολο 76 τεστ από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε ιδιοκτήτες και εργαζομένους σε φάρμες των νομών Κοζάνης και Γρεβενών, βρέθηκαν θετικοί δύο εργαζόμενοι σε μονάδα των Γρεβενών, στην οποία εκτρέφονται περίπου 10.000 μάνες μινκ.

Από τον πρώτο γύρο εξετάσεων η μονάδα βρίσκεται σε επιτήρηση και μέχρι τώρα τα μινκ εμφανίζουν άριστη κλινική εικόνα.

Την Πέμπτη σε τεστ υποβλήθηκαν οι ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι σε μονάδες εκτροφής βιζόν σε Καστοριά και Φλώρινα. Σε σύνολο 77 τεστ βρέθηκαν θετικοί δύο εργαζόμενοι σε μονάδα της Καστοριάς, που εκτρέφει 10.000 μάνες μινκ, με την ετήσια έτσι παραγωγή να υπολογίζεται σε 30.000-40.000 ζώα.

Τα βιζόν, ωστόσο, όπως διαβεβαίωσαν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς Απόστολος Τσούκας και ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιο Συνδέσμου Γουνοφόρων Ζώων Αθανάσιος Λάγγας, «δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και η κλινική τους εικόνα είναι άριστη, τουλάχιστον μέχρι στιγμής».

Προς εφαρμογή το νέο σχέδιο αυξημένης επιτήρησης

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα θέσουν άμεσα σε εφαρμογή νέο σχέδιο, για πιο αυστηρή επιτήρηση των μονάδων που εκτρέφουν γουνοφόρα ζώα, στις περιοχές όπου λειτουργούν: σε Κοζάνη, Γρεβενά, Καστοριά και Φλώρινα.

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν ήδη κάνει πιο εντατικούς τους ελέγχους στις φάρμες γ και θα πραγματοποιούν επαναλαμβανόμενα rapid tests στους ιδιοκτήτες και εργάτες σ' αυτές.

Τέλος, ενώ έχουν ήδη δοθεί οδηγίες για λήψη ακόμη πιο αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας στις εκτροφές.

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (1728)
Tags:
Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά, ΕΟΔΥ, βιζόν, μινκ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK