09:36 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Μεταξύ άλλων ο Δήμος Λέρου υποστηρίζει ότι ο νέος πληθυσμός που σχεδιάζεται να εγκατασταθεί αντιστοιχεί στο 25% του πληθυσμού του νησιού, ενώ δεν έχει προηγηθεί κάποια μελέτη για τις επιπτώσεις.

Την αναστολή και ακύρωση των αποφάσεων για την κατασκευή κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης 2.000 προσφύγων και μεταναστών στον Όρμο Λακκί, ζητά με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Δήμος Λέρου.

Στην προσφυγή του ζητά την ακύρωση της σχετικής υπουργικής απόφασης, στις 22 Μαΐου, για την άδεια χωροθέτησης, κατασκευής και μετεγκατάστασης κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης στον Όρμο Λακκί και τη διακήρυξη κλειστού διαγωνισμού για τον ανάδοχο του έργου καθώς και τη σύμβαση της 15ης Οκτωβρίου για την κατασκευή της δομής προϋπολογισμού 120.853.172 ευρώ. 

Όπως υποστηρίζει, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο πληθυσμός του νησιού ανέρχεται στους 8.000 κατοίκους και στη δομή που προγραμματίζεται να κατασκευαστεί θα εγκατασταθεί νέος πληθυσμός των 2.000 ατόμων, που αντιστοιχεί στο 25% του ήδη υπάρχοντος πληθυσμού του νησιού, επιφέροντας έτσι ουσιαστική αλλοίωση, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια μελέτη ή επιστημονική ανάλυση για τις κοινωνικές, οικονομικές, πολιτιστικές, κ.λπ. συνέπειες που θα επέλθουν από την εγκατάσταση της κοινωνίας των 2.000 αλλοδαπών ατόμων. 

Σύμφωνα με τον Δήμο, παραβιάζονται οι επιταγές του άρθρου 24 του Συντάγματος, καθώς η επίμαχη περιοχή έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη λόγω του ιδιαίτερου φυσικού κάλους και πολιτισμού, όπως επίσης παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Επισημαίνει ότι δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κατά παράβαση των άρθρων 24, 79 και 106 του Συντάγματος, ενώ οι προσβαλλόμενες πράξεις, πάσχουν και από έλλειψη νόμιμης αιτιολογίας.

Ο Δήμος υποστηρίζει ότι οι προσβαλλόμενες πράξεις παραβιάζουν την ευρωπαϊκή οδηγία 85/337 που αφορά την εκτίμηση των επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων δημοσίων και ιδιωτικών έργων στο περιβάλλον.

Tags:
δομή μεταναστών, μεταναστευτικό, Συμβούλιο της Επικρατείας, Λέρος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK