05:15 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 10
Βρείτε μας

Αιφνιδιασμένοι και αντίθετοι στην επέκταση δομής δομής φιλοξενίας μεταναστών στον Έβρο, είναι κάτοικοι και φορείς της περιοχής που κάνουν λόγο για «νέα δομή» για 1.500 αλλοδαπούς.

Απόλυτα αιφνιδιασμένοι και κάθετα αντίθετοι δηλώνουν φορείς και κάτοικοι στον Έβρο στην απόφαση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου να επεκτείνει τις υπάρχουσες δομές φιλοξενίας μεταναστών στο Φυλάκιο Έβρου για επιπλέον 1.500 άτομα.

Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Φυλάκιο Έβρου λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2013 και η δυναμικότητά του είναι 282 ατόμων, ενώ μπορεί να φιλοξενεί και ασυνόδευτα ανήλικα. Δίπλα σε αυτό βρίσκεται και λειτουργεί και Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ).

Η προκήρυξη του υπουργείου που ζητά προσφορές την επέκταση του ΚΥΤ σε μια διπλανή έκταση, όπως είπε ο ίδιος ο υπουργός, Νότης Μηταράκης, σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τους βουλευτές του νομού, τον Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο και τον Δήμαρχο Ορεστιάδας και πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωση Δήμων της περιοχής Βασίλη Μαυρίδη, αφορά σε μια κλειστή και ελεγχόμενη δομή η οποία θα δημιουργηθεί σε μια έκταση 72 στρεμμάτων.

Θα περιλαμβάνει οικίσκους διαμονής για έως 750 άτομα, συν τις υφιστάμενες θέσεις φιλοξενίας (282 άτομα), θα έχει καταστήματα, χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας, απασχόληση παιδιών, χώρους υγιεινής και άθλησης, ενώ θα δημιουργηθεί και δίκτυο ύδρευσης, αποχέτευσης και μονάδα βιολογικού καθαρισμού. Παράλληλα, θα αυξηθεί η δυναμική φιλοξενίας στο ΠΡΟΚΕΚΑ στις 750 θέσεις, ενώ οι εργασίες κατασκευής, όπως είπε ο κ. Μηταράκης, θα ξεκινήσουν και θα ολοκληρωθούν εντός του 2021. Επίσης ανέφερε ότι δεν θα μεταφέρονται στη συγκεκριμένη δομή μετανάστες από άλλες περιοχές.

Δήμαρχος Ορεστιάδας: Δεν περιμέναμε τέτοια απόφαση με βάση τα στοιχεία

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη, που μίλησε στο Sputnik, το έργο είναι περιττό καθώς τα στοιχεία που διαθέτει το ίδιο το αρμόδιο υπουργείο δείχνουν μεγάλη μείωση μεταναστευτικών ροών.

«Δεν περιμέναμε ότι θα παρθεί μια τέτοια απόφαση για δημιουργία νέας δομής επειδή τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν τεράστια μείωση της ροής μεταναστών. Υπάρχει μείωση 62% το 2020 σε σχέση με το 2019. Ένα επιχείρημα που προτάσσει ο κ. Μηταράκης είναι ότι κάθε Οκτώβριο, κάθε έτος, εισέρχονται 1.000 μετανάστες και πως θα διαχειριστεί το θέμα, θέλοντας χώρο στον νομό για να τους κρατήσει. Τους υπόλοιπους μήνες, η ροή είναι 400 άτομα κάθε μήνα. Άρα με τη δυναμικότητα του ΚΥΤ στο Φυλάκιο και το ΠΡΟΚΕΚΑ στα 525 άτομα, μπορούν να φιλοξενηθούν και δεν υπάρχει θέμα δημιουργίας νέας δομής. Εξάλλου, όπως μας ενημέρωσε ο υπουργός, 24 ημέρες θα κρατούνται εκεί τα άτομα μετά θα φεύγουν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρίδης.

Ο Δήμαρχος Ορεστιάδας και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επισημαίνει ότι η δημιουργία μιας τόσο μεγάλης δομής στην περιοχή είναι ανακόλουθη των υπόλοιπων έργων και δράσεων που πραγματοποιούνται στα σύνορα.

«Εδώ ρίχνουν 60 εκατομμύρια ευρώ για να γίνει ο νέος φράχτης, το σύστημα θερμικής παρακολούθησης και η ενίσχυση του υφιστάμενου. Έχουν προσληφθεί 400 νέοι συνοριοφύλακες και θα προσληφθούν άλλοι 600, κάνουν προσλήψεις στην Υπηρεσία Ασύλου για να διεκπεραιώνονται γρήγορα οι αιτήσεις. Άρα όλα αυτά μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το 2021 θα μειωθεί κι άλλο η μεταναστευτική ροή στον Έβρο. Άρα γιατί να κάνεις μια τέτοια επένδυση;» διερωτάται ο κ. Μαυρίδης.

Μάλιστα ως εναλλακτική στην αυξημένη ροή μεταναστών που καταγράφεται κάθε Οκτώβριο, ο κ. Μαυρίδης πρότεινε «να μετατραπεί όλος ο υφιστάμενος χώρος στο Φυλάκιο σε ΠΡΟΚΕΚΑ που μπορεί να εξυπηρετήσει 700 άτομα, αφού όπως είπε ο κ. Μηταράκης, από το ΚΥΤ θα μεταφέρει τους μετανάστες στις 32 δομές που υπάρχουν στην ενδοχώρα».

Ο δήμαρχος, πάντως, συμφωνεί να γίνουν τα έργα βελτίωσης στις δύο υφιστάμενες δομές και κυρίως ο βιολογικός καθαρισμός για τον οποίο ο δήμος έχει ετοιμάσει και μελέτες.

«Από τη μια κάνουμε φράχτη κι από την άλλη δομή φιλοξενίας»

Αντίθετος στη δημιουργία μιας τέτοιας δομής είναι ο πρόεδρος του Συλλόγου Αινήσιο Δέλτα Έβρου Χάρης Παπαδάκης, όπως δήλωσε στο Sputnik.

Οι ψαράδες-μέλη του Συλλόγου είχαν «πρωταγωνιστήσει» στα γεγονότα του περσινού Μαρτίου οπότε και χιλιάδες μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα στον Έβρο και να εισέλθουν στην χώρα, πραγματοποιώντας «περιπολίες» στο ποτάμι και στην περιοχή βοηθώντας σημαντικά το έργο των δυνάμεων ασφαλείας.

«Αιφνιδιαστήκαμε με αυτή την απόφαση του υπουργείου γιατί 29 Δεκεμβρίου δημοσιεύτηκε η προκήρυξη για τη νέα δομή. Το έργο το βάφτισαν "επέκταση του ήδη υφιστάμενου ΚΥΤ" και λέω ότι εκ του πονηρού το βάφτισαν "επέκταση" γιατί ουσιαστικά υπάρχει η δημιουργία μιας καινούριας δομής φιλοξενίας η οποία θα γίνει σε 72.000 τετραγωνικά μέτρα, με όριο φιλοξενίας 1.500 ατόμων. Άρα δεν πρόκειται επέκταση, αλλά για νέα δομή. Το έκαναν εκ του πονηρού γιατί αν έλεγαν ότι κάνουμε νέα δομή θα έπρεπε να υπάρχει ΚΥΑ, όπως λέει ο νόμος 4375/2016, να υπάρχουν περιβαλλοντικές μελέτες και άλλα πράγματα που θέλουν να τα αποφύγουν και να κινήσουν μια διαδικασία "fast track" έτσι ώστε μέσα σε 3-4 μήνες η δομή να έχει ανοίξει και να φιλοξενήσει άτομα» τόνισε ο κ. Παπαδάκης προσθέτοντας ότι οι προσφορές που ζητούνται για το έργο είναι 30.000.000 ευρώ.

Ανέφερε ότι δεν έγινε καμία ενημέρωση και διαβούλευση του υπουργείου με τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής προσθέτοντας ότι «εμείς τρέχαμε τον περασμένο Μάρτιο να αποτρέψουμε την μαζική εισροή των μεταναστών. Ποιος ο λόγος να δίνονται εκατομμύρια για να κατασκευάζονται φράχτες όταν τους κάνουμε τώρα μια δομή φιλοξενίας;»

«Είναι αντιφατικά αυτά. Από τη μία πάμε και κάνουμε έργα και φράχτη για να αποτρέψουμε να εισέρχονται μετανάστες κι από την άλλη τους κάνουμε δομή φιλοξενίας. Είναι σαν να τους λέμε "μπείτε κι ελάτε στη δομή"» υποστήριξε ο κ. Παπαδάκης θέτοντας το εξής ερώτημα: «Αν ξεκινήσει μια παρόμοια περίπτωση όπως τον περασμένο Μάρτιο με τους μετανάστες που ήταν στα σύνορα και έχουμε και μια εξέγερση εκ των έσω, πόσο μειώνεται η δυναμικότητα της άμυνας σε αυτή την περίπτωση;»

Ο κ. Παπαδάκης θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει αντίδραση από τους φορείς και τους βουλευτές του νομού και κυρίως να υπάρξει προσφυγή στο ΣτΕ για να ακυρωθεί η κατασκευή της νέας δομής.

Tags:
μεταναστευτικό, πρόσφυγας, πρόσφυγες, μετανάστες, σύνορα, Έβρος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK