13:38 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (2448)
0 0 0
Βρείτε μας

Οι δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης καταγγέλλουν ότι χτες στα 15 κρούσματα προστέθηκαν κάποια του Νοεμβρίου και ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 53.

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τη διερεύνηση των καταγγελιών περί «ξεχασμένων» κρουσμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, διέταξε η Εισαγγελία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Kozanimedia, στην περιοχή θα φτάσει και κλιμάκιο της Αρχής Διαφάνειας του Υπουργείου Υγείας, για το ίδιο ζήτημα.

Προηγήθηκε καταγγελία των δημάρχων της Κοζάνης ότι στη χτεσινή καταγραφή των κρουσμάτων κορονοϊού προστέθηκαν κρούσματα του περασμένου Νοεμβρίου. 

Οι δήμαρχοι της περιοχής ενημερώθηκαν για 15 κρούσματα και στη συνέχεια είδαν τα κρούσματα να αυξάνονται στα 53. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα που μίλησε στο Sputnik, η χτεσινή ανακοίνωση των κρουσμάτων στην περιοχή έδειξε ότι τα κρούσματα ήταν λιγότερα κι ότι προστέθηκαν κρούσματα του περασμένου Νοεμβρίου.

Τι απαντά ο ΕΟΔΥ

Κύκλοι του ΕΟΔΥ ανέφεραν στο Sputnik ότι αν έχει συμβεί η αύξηση κατά περίπου 40 κρούσματα στην Κοζάνη, «ίσως να πρόκειται για κρούσματα που δραστηριοποιούνται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ωστόσο εξακολουθούν να έχουν οικογενειακή μερίδα στη γενέτειρά τους. Έτσι, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, γράφονται στο σύστημα ως θετικά κρούσματα εκεί που έχουν την οικογενειακή τους μερίδα, στην προκειμένη περίπτωση στην Κοζάνη».

Άλλες πηγές πάντως έκαναν λόγο για ενδεχόμενη καθυστέρηση ενημέρωσης της τράπεζας δεδομένων από τα εργαστήρια που διενεργούν τα μοριακά τεστ.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος κληθείς να απαντήσει στις καταγγελίες για ετεροχρονισμένη καταγραφή των κρουσμάτων με τελευταίο παράδειγμα αυτό της Κοζάνης, τόνισε ότι ο ΕΟΔΥ δεν είναι υπεύθυνος για την εισαγωγή των κρουσμάτων στο σύστημα, αλλά παρά μόνο για την καταγραφή τους.

Όπως είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1, η ευθύνη για την ενημέρωση του συστήματος είναι τα εργαστήρια όπου γίνονται τα τεστ και υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις της Επιτροπής των Ειδικών Εμπειρογνωμόνων για τα τοπικά lockdown δεν λαμβάνονται με αποκλειστικό γνώμονα τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά είναι πολύπλευρες.

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (2448)
Tags:
COVID-19, κορονοϊός, Κοζάνη, κρούσματα, ΕΟΔΥ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK