05:49 01 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 40
Βρείτε μας

Να βιβλιοθήκη, να μάλαμα! Στη Βέροια, η Δημόσια Βιβλιοθήκη δεν σταμάτησε να «καλπάζει» προς όφελος των κατοίκων προσφέροντας γνώση, πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες, ακόμα και περιεχόμενο σε podcast. Εν μέσω lockdown είναι πάλι στην πρώτη γραμμή κάνοντας... ντελίβερι βιβλίων!

Στην οδό Έλλης 8, στο κέντρο της Βέροιας, βρίσκεται ένα… διαμάντι γνώσης, διαδραστικότητας και τεχνολογικής προόδου το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της καθημερινότητας μικρών και μεγάλων!

Πρόκειται για τη δημόσια βιβλιοθήκη που στεγάζεται σε ένα κτίριο 1.900 τετραγωνικών μέτρων και το 60% του πληθυσμού της Βέροιας, ήτοι 35.000 άτομα είναι εγγεγραμμένα μέλη της!

Η μοναδικότητα της συγκεκριμένης βιβλιοθήκης που ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας δεν βρίσκεται μόνο στα 160.000 βιβλία που έχει στα ράφια της, ούτε στους 10.000 δίσκους βινυλίου, ούτε στα tablet και φωτογραφικές μηχανές, ούτε στο club ρομποτικής με 3D εκτυπωτή, ούτε ότι όλα αυτά τα δανείζει στους κατοίκους της πόλης, αλλά στο ότι έχει καταφέρει να δημιουργήσει έναν ζεστό πυρήνα γνώσης και ένα πιστό και αυξανόμενο κοινό που περιλαμβάνει μικρά παιδιά, γονείς, επαγγελματίες, φοιτητές, αλλά και άτομα της τρίτης ηλικίας.

Ντελίβερι βιβλίων

Η βιβλιοθήκη, όπως ανέφερε στο Sputnik η υπεύθυνη επικοινωνίας της Ασπασία Τασιοπούλου, δανείζει κάθε μήνα 12.000-15.000 βιβλία. Τα lockdown δεν πτόησαν τους 12 εργαζόμενους της βιβλιοθήκης που βρήκαν τρόπο -τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη καραντίνα- να στείλουν τα βιβλία στους κατοίκους της περιοχής που λόγω περιορισμών δεν μπορούν να μετακινηθούν. 

© Φωτογραφία : Robert Dawson
Εσωτερικός χώρος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βέροιας

«Στην πρώτη καραντίνα, για έναν μήνα, εταιρεία ταχυμεταφορών έκανε τις διανομές των βιβλίων στα σπίτια, ενώ τώρα μας βοήθησε ένα σούπερ μάρκετ που επίσης έκανε διανομές τροφίμων» είπε η κα Τασιόπουλου για τη διανομή 1.600 βιβλίων μέσα σε λίγες ημέρες.

Όπως ανέφερε, μάλιστα, όταν ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το δεύτερο lockdown, στις αρχές Νοεμβρίου, οι Βεροιώτες έσπευσαν να δανειστούν βιβλία. «Εκείνη τη μέρα δανείσαμε 1.152 βιβλία» θυμάται.

Τι διαβάζουν όμως στην καραντίνα οι κάτοικοι της Βέροιας; «Οι φοιτητές ζήτησαν επιστημονικά βιβλία για τις έρευνες και τις εργασίες τους. Άλλοι δανείστηκαν βιβλία αυτογνωσίας, ψυχολογίας και κοινωνικών επιστημών και φυσικά οι γονείς που πήραν παιδικά βιβλία» εξηγεί η κα Τασιοπούλου, προσθέτοντας ότι η βιβλιοθήκη διαθέτει και κινητές μονάδες. 

Podcast μετά το διεθνές βραβείο του 1.000.000 δολαρίων

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 1952 και, όπως είπε η κα Τασιοπούλου, στεγάστηκε σε ένα μικρό δωματιάκι ώσπου το 1999 στεγάστηκε στο κτίριο των 1.900 τετραγωνικών μέτρων που βρίσκεται σήμερα.

Η πορεία της Δημόσιας Βιβλιοθήκης ήταν τόσο ανοδική που το 2010 πήρε το διεθνές βραβείο «Πρόσβαση στη Μάθηση» από το ίδρυμα «Bill and Melinda Gates», το οποίο συνοδεύτηκε από τη χρηματική δωρεά του 1.000.000 δολαρίων. 

Κινητή μονάδα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βέροιας

«Η δωρεά αφορούσε τη δημιουργία νέων υπηρεσιών στη βιβλιοθήκη» είπε η κα Τασιόπουλου κι έτσι δημιουργήθηκε -μεταξύ άλλων- ένα στούντιο ηχογραφήσεων το οποίο αξιοποιήθηκε δεόντως και σήμερα ηχογραφούνται podcast τα οποία είναι διαθέσιμα στο κοινό μέσα από τη διεύθυνση: http://future.libver.gr/podcasts.

«Τα πρώτα 10 podcast έγιναν από ανθρώπους της πόλης και ηχογραφήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο» ανέφερε, εξηγώντας ότι μεταξύ της παρέας των podcast είναι ένας κτηνοτρόφος, ένας προπονητής ποδοσφαίρου, ένας ιστορικός κι ένας επιχειρηματίας που κατασκευάζει σέλες αλόγου.

Υπαίθριος χώρος ανάγνωσης

Η καραντίνα δεν σταμάτησε τα σχέδια της ομάδας και ήδη δημιουργείται στην αυλή της βιβλιοθήκης -ο μοναδικός, όπως λέει η κα Τασιοπούλου- υπαίθριος χώρος ανάγνωσης μιας και η καλοκαιρία στην Ελλάδα διαρκεί πολλούς μήνες.

«Δεν ισχύει ότι ο κόσμος δεν διαβάζει. Στη Βέροια διαβάζει ο κόσμος και μάλιστα πάρα πολύ» καταλήγει η κα Τασιόπουλου.

Το υπαίθριο αναγνωστήριο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βέροιας

Η βιβλιοθήκη διαθέτει και αίθουσα εκδηλώσεων όπου προ κορονοϊού ο κόσμος συμμετείχε σε σεμινάρια για τις νέες τεχνολογίες (Πώς να χειριστείτε το νέο σας κινητό, tablet, το Instagram και άλλα social media) σε εκδηλώσεις με καλεσμένους συγγραφείς, σεμινάρια ζαχαροπλαστικής και μαγειρικής κ.ά.

Tags:
βιβλία, delivery, podcast, βιβλιοθήκη, Βέροια
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK