06:47 09 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 30
Βρείτε μας

Το Sputnik βρέθηκε σε ένα ξεχωριστό εργαστήριο στους Γεωργιανούς Βέροιας όπου ο Αργύρης Μπουρντένας και η οικογένεια του κατασκευάζουν χειροποίητες σέλες τις οποίες πωλούν σε όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό.

Λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Βέροια βρίσκεται το χωριό Γεωργιανοί. Στο ήσυχο και μικρό χωριουδάκι, μια μεγάλη διαφημιστική πινακίδα κάνει τον περαστικό να αναρωτηθεί πότε έφτασε στην… Άγρια Δύση! Η πινακίδα δείχνει άλογα να τρέχουν διαφημίζοντας μια επιχείρηση που κατασκευάζει και πουλά χειροποίητες σέλες και άλλα είδη για το άλογο και τον αναβάτη.

Είναι το εργαστήριο κατασκευής χειροποίητων σελών της οικογένειας Αργύρη Μπουρντένα.

© Sputnik / Φανή Χαρίση
Διαφημιστική πινακίδα της επιχείρησης χειροποίητων σελών στους Γεωργιανούς Βέροιας

Στο κατάστημα, ένα πελώριο «άλογο» κοσμεί τη βιτρίνα και πάνω του είναι κρεμασμένα δερμάτινα επιστήθια, χαλινάρια και άλλα αξεσουάρ που χρησιμοποιούν όσοι κάνουν ιππασία. Δίπλα ακριβώς, μια μαύρη δερμάτινη χειροποίητη σέλα με δεκάδες ασημένια «καρφιά» εντυπωσιάζει και όπως εξήγησε στο Sputnik η σύζυγος του Αργύρη Μπουρντένα, «είναι η σέλα του Ζορό»!

Από μια εξωτερική σκάλα, ο Αργύρης Μπουρντένας μάς οδηγεί στην έκθεση της επιχείρησης του και μας συστήνει όλα τα μέλη της οικογένειας του αφού πλέον οι δύο γιοί του, Στέργιος και Βασίλης έχουν ενεργό ρόλο σε αυτή.

Πελάτες σε Ελλάδα και εξωτερικό

Δεκάδες σέλες φτιαγμένες όλες στο χέρι από τον κ. Μπουρντένα και τα παιδιά του, βρίσκονται παραταγμένες στο κατάστημα. Στο χέρι κατασκευάζουν και άλλα δερμάτινα αξεσουάρ που είναι απαραίτητα για την ιππασία. 

© Sputnik / Φανή Χαρίση
Η σέλα του... Ζορό στο εργαστήριο κατασκευής χειροποίητων σελών της οικογένειας Αργύρη Μπουρντένα

«Βρισκόμαστε στον εκθεσιακό χώρο της επιχείρησης όπου βλέπετε έργα που κάνουμε με τα χέρια μας. Είναι μια δουλειά την οποία την ξεκίνησα από χόμπι, από την αγάπη μου για τα άλογα πριν από 33 χρόνια. Σήμερα έχουμε εξελιχθεί, δεν είναι όπως ξεκίνησα τα πρώτα χρόνια, αλλά το πάθος μας για τα άλογα και τη δουλειά μας, μας βοήθησαν να εξελιχθούμε στο είδος μας, να αποκτήσουμε ένα καλό όνομα στην κατασκευή της σέλας και να έχουμε σήμερα πελάτες σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό» λέει στο Sputnik ο Αργύρης Μπουρντένας. 

© Sputnik / Φανή Χαρίση
Χειροποίητες σέλες για άλογα από τον Αργύρη Μπουρντένα και την οικογένεια του

Λίγα μέτρα πιο πέρα βρίσκεται το εργαστήριο όπου κατασκευάζονται οι χειροποίητες σέλες. Εκεί ο ιδιοκτήτης της μοναδικής αυτής επιχείρησης μάς δείχνει τις μηχανές που έχουν για να ράβουν τα δέρματα, να τα επεξεργάζονται και να ντύνουν τις σέλες με όλα τα αξεσουάρ που μπορεί ένας πελάτης να ζητήσει.

«Εδώ, στο εργαστήριο μας κατασκευάζουμε τις σέλες και οποιαδήποτε άλλο εξάρτημα για το άλογο. Το καλούπι για τις σέλες που κάνουμε είναι από πολυεστέρα. Έχουμε καταλήξει σε συγκεκριμένο σκελετό διότι έχουμε δει ότι είναι πολύ ανατομικός και ελαφρύς και επιπλέον είναι μονοκόμματος. Δηλαδή δεν είναι ενωμένος με βίδες ή σιδεράκια» εξήγησε ο κ. Μπουρντένας που όπως είπε, το καλούπι που μας δείχνει είναι παραγγελία αναβάτη που ζήτησε μεγάλο και πλατύ «κέρατο» δηλαδή το σημείο όπου κατά την ιππασία ακουμπά τα χέρια, κρατώντας τα χαλινάρια.

Στον ίδιο χώρο, εκτός από τις νέες παραγγελίες, γίνονται και επισκευές καθώς πολλοί πελάτες στέλνουν σέλες για επισκευές μιας και η συχνή χρήση προκαλεί φθορές.

Σέλες για παιδιά με ειδικές ανάγκες

Η είσοδος στην επιχείρηση των δύο υιών του, έφερε μεγαλύτερη ανάπτυξη και νέους πελάτες μέσα και από την ιστοσελίδα που δημιούργησαν με τη φίρμα της εταιρείας, Argy’s art.

«Έχω ακολουθήσει τα χνάρια της επιχείρησης από το 1998 και μετά. Κυρίως ασχολούμαι με το οικονομικό κομμάτι της επιχείρησης και την ανάπτυξη της. Αυτό που παρέλαβα από τον πατέρα μου είναι η κατασκευή σελών και άλλων αξεσουάρ και το αναβάθμισα στο εμπόριο και το ηλεκτρονικό εμπόριο. Επίσης έχουμε αναπτύξει το εμπόριο στο εξωτερικό μέσα από συμμετοχή μας σε εκθέσεις» μας αφηγείται ο Στέργιος, γιος του Αργύρη Μπουρντένα.

Στο εργαστήριο, η οικογένεια Μπουρντένα εκτός από τις κλασικές σέλες, κατασκευάζει και σέλες για παιδιά ΑμΕΑ τα οποία μπορούν με τον συνοδό τους να κάνουν θεραπευτική ιππασία.

© Sputnik / Φανή Χαρίση
Το κατάστημα πώλησης των χειροποίητων σελών της οικογένειας Μπουρντένα στους Γεωργιανούς Βέροιας

«Κατασκευάζουμε σέλες για όλες τις ηλικίες από μικρά παιδιά έως μεγάλους και υπέρβαρους. Εμείς κάνουμε σέλες στυλ γουέστερν, το αμερικάνικο στυλ δηλαδή. Επίσης κατασκευάζουμε και ειδικού τύπου σέλες όπως για παράδειγμα σέλα με δύο θέσεις για τον γονέα και το παιδί ή για ένα φυσιοθεραπευτή και ένα παιδί με ειδικές ανάγκες. Αλλά και σέλα που έχει και πλάτη για ένα παιδί που δεν μπορεί να κρατήσει το σώμα του κι έτσι μπορεί κι αυτό το παιδί με τη βοήθεια φυσιοθεραπευτών να κάνει ιππασία» εξηγεί ο κ. Στέργιος Μπουρντένας.

Οι τιμές των χειροποίητων σελών κυμαίνονται από 300 έως 1.500 ευρώ και είναι ενδεικτικό της ποιότητας όταν μια απλή σέλα εμπορίου πωλείται από 90 ευρώ.

Tags:
εργαστήριο, ιππασία, άλογο, Βέροια
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK