02:52 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
Από
Βολιβία - Παραίτηση Έβο Μοράλες (34)
0 0 0
Βρείτε μας

Νωρίτερα, η Wall Street Journal δημοσίευσε μια συνέντευξη του Μοράλες, στην οποία ο ίδιος σημείωσε ότι μια συμμαχία μεταξύ ακροδεξιών εγχώριων αντιπάλων του και των ΗΠΑ θέτει το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επιστροφή του στη Βολιβία.

Ο πρώην Βολιβιανός πρόεδρος Έβο Μοράλες ζήτησε την Τετάρτη την βοήθεια διεθνών μεσολαβητών για την επιστροφή του από το Μεξικό, όπου του χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο, στην Βολιβία.

«Ζητώ από τους διεθνείς διαμεσολαβητές να με βοηθήσουν να επιστρέψω στη χώρα, σκοπεύουμε να διεξάγουμε διάλογο», δήλωσε ο Μοράλες κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην πόλη του Μεξικού.

Στις 20 Οκτωβρίου, ο Μοράλες επικράτησε στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στην χώρα από τον πρώτο γύρο, γεγονός που θα του εξασφάλιζε την τέταρτη προεδρική του θητεία. Ο βασικός του αντίπαλος, ο Κάρλος Μέσα, αρνήθηκε να δεχθεί την ετυμηγορία της κάλπης. Λίγο αργότερα, ξέσπασαν διαμαρτυρίες σε ολόκληρη την Βολιβία με αίτημα την αποχώρηση του προέδρου από την χώρα. Οι βολιβιανές ένοπλες δυνάμεις συμπαρατάχθηκαν με τις εκκλήσεις για αποχώρηση του Μοράλες, ισχυριζόμενες ότι αυτό ήταν απαραίτητο για να εξασφαλιστεί η τάξη στην χώρα. Μετά την παραίτησή του, ο Μοράλες έφυγε για το Μεξικό όπου και του χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο.

Η αντιπολιτευόμενη βουλευτής Τζανίνε Άνιες στη συνέχεια αυτοανακηρύχθηκε προσωρινή πρόεδρος κατά την διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης στο κοινοβούλιο, η οποία μποϊκοταρίστηκε από το σοσιαλιστικό κόμμα του Μοράλες, μη έχοντας έτσι την απαρτία που είναι απαραίτητη για να νομιμοποιήσει την άνοδο της στο αξίωμα. Ωστόσο, το ανώτατο δικαστήριο της Βολιβίας την αναγνώρισε ως προσωρινή πρόεδρο.

Ωστόσο, η αναχώρηση του Μοράλες δεν βοήθησε στη σταθεροποίηση της κατάστασης. Την Παρασκευή, οι παραγωγοί κόκας που υποστήριζαν τον πρώην πρόεδρο, κατέβηκαν στους δρόμους του κεντρικού τμήματος της πόλης Cochabamba για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην προσωρινή πρόεδρο Άνιες. Ο Μοράλες καταδίκασε τα γεγονότα στην Cochabamba ως «σφαγή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Βολιβία θα απελάσει όλους τους διπλωμάτες της Βενεζουέλας

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Μοράλες: «Ο αγώνας για δημοκρατία μας αφορά όλους»

Η νέα κυβέρνηση της Βολιβίας υποστηρίζει ότι υπήρχαν σχέδια δολοφονίας της μεταβατικής προέδρου

Θέμα:
Βολιβία - Παραίτηση Έβο Μοράλες (34)
Tags:
πρόεδρος, παραίτηση, Μεξικό, ΗΠΑ, Τζανίνε Άνιες, Έβο Μοράλες, Βολιβία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK