20:50 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σχολιάζοντας την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι κάθε σχέδιο που αγνοεί την Τουρκία θα αποτύχει.

Την αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed.

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, τόνισε ότι πρόκειται για μάταιη κίνηση που θα αποτύχει.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed είναι «ένα νέο παράδειγμα μάταιου βήματος στην περιοχή που προσπαθεί να αποκλείσει τη χώρα (σ.σ. την Τουρκία) και την ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’ (sic)».

Ο Ακσόι πρόσθεσε ότι κάθε σχέδιο που αγνοεί τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων για τους φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο δεν θα είναι επιτυχημένο. Υπογράμμισε ότι η Τουρκία φέρνει τον παραπάνω ισχυρισμό στην προσοχή της διεθνούς κοινότητας.

«Ο πιο οικονομικός και ασφαλής δρόμος για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο και η διανομή τους στις καταναλωτικές αγορές στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, είναι η Τουρκία», δήλωσε ο Ακσόι.

«Ωστόσο, το κλείσιμο της πόρτας της συνεργασίας τόσο σε εμάς όσο και στους Τουρκοκύπριους είναι ξεκάθαρη ένδειξη ότι ορισμένες χώρες επιδιώκουν κακούς πολιτικούς λογαριασμούς και όχι συνεργασία», πρόσθεσε ο Τούρκος εκπρόσωπος.

Καταλήγοντας, ο Ακσόι θέλησε να «υπενθυμίσει», όπως είπε, ότι τέτοια σχέδια δεν έχουν μέλλον.

Υπεγράφη η συμφωνία για τον EastMed

Η συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed υπεγράφη σήμερα στο Ζάππειο, στην Αθήνα. Τη συμφωνία υπέγραψαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, παρουσία των ηγετών των τριών χωρών.

Μετά την τελετή, οι κ.κ. Μητσοτάκης, Αναστασιάδης και Νετανιάχου προχώρησαν σε δηλώσεις. Οι τρεις ηγέτες τόνισαν ότι η συμφωνία δεν στρέφεται εναντίον τρίτων χωρών και απηύθυναν πρόσκληση για συμμετοχή, εφόσον γίνεται σεβαστό το Διεθνές Δίκαιο και οι αρχές καλής γειτονίας.

Δίχως να κατονομάζει την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ο αγωγός δεν είναι απειλή για κανέναν. 

«Ο αγωγός EastMed δεν είναι απειλή για κανέναν. Τα τριμερή σχήματα, όπως αυτό, δεν στρέφονται κατά κανενός. Η περιφερειακή συνεργασία είναι ανοιχτή σε όλους υπό μία προϋπόθεση: να σέβονται το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας», διαμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης.

Παρατήρησε εξάλλου ότι η εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, σε συνδυασμό με τις στενές σχέσεις της χώρας με την Αίγυπτο, «αποτελούν εγγύηση ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο που τα τελευταία χρονιά απειλείται από συγκρούσεις, ανακατατάξεις και αδιέξοδους αναθεωρητισμούς».

Tags:
Χαμί Ακσόι, EastMed, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK