00:02 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκτίμησε ότι ο αγωγός EastMed διέρχεται από την τουρκική υφαλοκρηπίδα και επομένως, οι εμπλεκόμενες χώρες πρέπει να ρωτήσουν την Άγκυρα.

Στα σχέδια Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου «EastMed» αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος τάχθηκε εκ νέου εναντίον κάθε σχεδίου που «αποκλείει την Άγκυρα».

«Υπάρχει το σχέδιο για τον “EastMed”, το οποίο προβλέπει τη μεταφορά του φυσικού πλούτου στην Ευρώπη και τις διεθνείς αγορές. Αυτός ο αγωγός, όμως, θα περάσει από την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας» τόνισε, χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια «ανοιχτής» συζήτησης στην τουρκική κυβέρνηση.

Επεσήμανε - ως εκ τούτου - ότι «το Ισραήλ και οι άλλες χώρες (σ.σ. Ελλάδα, Κύπρος) θα πρέπει να μιλήσουν με την Τουρκία, καθώς χωρίς την έγκριση μας αυτό το έργο δεν μπορεί να γίνει».

«Η Τουρκία δεν πρέπει να εξαιρεθεί» έσπευσε να επαναλάβει, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Hurriyet».

Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Ιανουαρίου του 2020, οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ υπέγραψαν τη διακρατική συμφωνία για την πρόθεση κατασκευής του φυσικού αερίου «EastMed».

O αγωγός «EastMed» φιλοδοξεί να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου στην Ευρώπη, μέσω της Κύπρου, της Κρήτης, της δυτικής Ελλάδας και της Ιταλίας.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δηλώσει οι εμπλεκόμενες χώρες, το project είναι «ανοιχτό» στη συμμετοχή και άλλων κρατών, με την Ιταλία να έχει ήδη εκφράσει έντονο ενδιαφέρον.

Ο αγωγός «EastMed», σύμφωνα με το προτεινόμενο project, θα εκτείνεται σε μήκος περίπου 1.900 χιλιομέτρων, με δυναμικότητα μεταφοράς 10 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως.

Θα απαρτίζεται δε, από:

  • 165 χλμ, υποθαλάσσιου αγωγού από τη Λεκάνη της Λεβαντίνης (Ισραήλ) μέχρι την Κύπρο.
  • 732 χλμ υποθαλάσσιου αγωγού από την Κύπρο έως την Κρήτη.
  • 421 χλμ. υποθαλάσσιου αγωγού από την Κρήτη μέχρι την Πελοπόννησο.
  • 292 χλμ μέχρι τα παράλια του Πατραϊκού κόλπου
  • 17 χλμ. υποθαλάσσιου αγωγού για τη διάσχιση του Πατραϊκού κόλπου.
  • 245 χλμ για τη διάσχιση της Δυτικής Ελλάδας μέχρι το Φλωροβούνι Θεσπρωτίας.
Tags:
ενέργεια, Κύπρος, Ισραήλ, υφαλοκρηπίδα, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Τουρκία, East Med, EastMed
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK