06:00 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (313)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα.

Η Τουρκία προχωρά στην αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, όπως δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας στην Άγκυρα, όπως μετέδωσε το Reuters.

Η ανακοίνωση Ερντογάν για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη έρχεται μετά τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα διπλωματικά και στρατιωτικά μέσα για να διασφαλίσει τη σταθερότητα στον νότο, συμπεριλαμβανόμενης της Λιβύης.

Η συμφωνία της Τουρκίας υπεγράφη με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) του Φαγέζ αλ Σάρατζ που ελέγχει μόνο ένα τμήμα της χώρας και μάχεται με τις δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) και με τον επικεφαλής Χαλίφα Χαφτάρ.

Η Λιβύη είναι βυθισμένη σε έναν μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο από το 2011 και τον θάνατο του Καντάφι. Σε εξέλιξη είναι προσπάθειες να σταματήσει η αιματοχυσία στη Λιβύη με τη συνάντηση μεταξύ Σάρατζ και Χαφτάρ στη Μόσχα και τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, την προσεχή Κυριακή.

Ο Ερντογάν προανήγγειλε χορήγηση αδειών για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο με βάση τη συμφωνία με τη Λιβύη

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε, επίσης, επίσης ότι θα προχωρήσει το 2020 στη χορήγηση αδειών για ερευνητικές δραστηριότητες και γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο επικαλούμενος τη συμφωνία με τη Λιβύη και συγκεκριμένα το μνημόνιο μεταξύ των δύο χωρών για τη χάραξη θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis («Ορούτς Ρέις») θα ξεκινήσει σεισμικές έρευνες.

Παράλληλα, κατά τη σημερινή του ομιλία, ο Ερντογάν εξέπεμψε μήνυμα ανύψωσης της Τουρκίας για το 2020, σημειώνοντας ότι η χώρα θα προστατεύσει τα δικαιώματά της, ειδικά στη Μεσόγειο.

«Μέσω της ενίσχυσης της παραγωγής, των εξαγωγών και του ποσοστού απασχόλησης και προστασίας των δικαιωμάτων μας στο διεθνές μέτωπο, ιδίως στην περιοχή της Μεσογείου, ανοίγουμε τις πόρτες μιας νέας περιόδου ανόδου», δήλωσε ο Ερντογάν.

 

Θέμα:
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (313)
Tags:
στρατεύματα, στρατός, Λιβύη, Τουρκία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK