12:44 03 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται να αποφάσισε την περικοπή της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης προς την Τουρκία κατά 75%, δηλαδή στα 168 εκατ. ευρώ για το 2020.

Την περικοπή της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης προς την Τουρκία κατά 75% εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο Deutsche Welle.

Συγκεκριμένα, το γερμανικό δημοσίευμα αναφέρει ότι η Άγκυρα, εντός του 2020, θα λάβει μόλις το 25% της προγραμματισμένης χρηματοδότησης – δηλαδή 168 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για χρήματα, τα οποία αποσκοπούν στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας της γειτονικής χώρας.

Με βάση έγγραφο του ύπατου αρμοστή της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, τα 150 εκατ. ευρώ αφορούν βελτιώσεις στη λειτουργία της δημοκρατίας και τα υπόλοιπα 18 εκατ. ευρώ την ανάπτυξη επαρχιακών περιοχών.

Σύμφωνα με τη «Deutsche Welle», η απόφαση περικοπής της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης ελήφθη λόγω των ενεργειών της Τουρκίας στη Μεσόγειο Θάλασσα (σ.σ γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ) και τη Συρία (σ.σ. στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό ποσό που αναμενόταν να λάβει η Τουρκία, στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας, ανερχόταν σε 3,5 δισ. ευρώ για το διάστημα 2014 – 2020. Ωστόσο, το συγκεκριμένο ποσό έχει ήδη περιοριστεί κατά 1,2 δισ. ευρώ, λόγω του «παγώματος» των ενταξιακών διαπραγματεύσεών.

Την ίδια ώρα, βέβαια, το ποσό που αφορά τη μεταναστευτική συμφωνία Βρυξελλών – Άγκυρας (σ.σ. του 2016) παραμένει αμετάβλητο στα συμφωνηθέντα επίπεδα. Κι αυτό, παρά τις κατηγορίες της τουρκικής κυβέρνησης περί αθέτησης των οικονομικών δεσμεύσεων της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ερντογάν: Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει νέες απειλές αν πέσει η κυβέρνηση της Λιβύης

Σαμαράς: Η προσφυγή στη Χάγη ενθαρρύνει, δεν αποτρέπει την επιθετικότητα της Τουρκίας

Tags:
ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ευρωπαϊκά κονδύλια, κονδύλια, περικοπές, χρηματοδότηση, Τουρκία, Ζοζέπ Μπορέλ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Ένωση
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK