08:43 04 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (326)
0 0 0
Βρείτε μας

Η Τουρκία δεν έχει στείλει ακόμη στρατό στη Λιβύη, αλλά μόνο στρατιωτικούς συμβούλους, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν έχει στείλει ακόμη στρατό στη Λιβύη, αλλά μόνο στρατιωτικούς συμβούλους.

Ο Τούρκος πρόεδρος, επιστρέφοντας από το Βερολίνο όπου και συμμετείχε την Κυριακή, στη Διάσκεψη για τη Λιβύη, δήλωσε ότι η τουρκική παρουσία στην αφρικανική χώρα έχει αυξήσει τις ελπίδες για ειρήνη.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του Λίβυου στρατάρχη, Χαλίφα Χαφτάρ, στην Ελλάδα, μιλώντας για κίνηση – πρόκλησης απέναντι στην Τουρκία.

«Γιατί ο Μητσοτάκης κάλεσε τον Χαφτάρ στην Ελλάδα; Τον κάλεσε μόνο για να μας προκαλέσει. Ένας ηγέτης (σ.σ. στη Διάσκεψη του Βερολίνου) μου είπε “Ο Μητσοτάκης θέλει να γεφυρώσει την απόσταση μεταξύ σας”», είπε αρχικά ο Ερντογάν, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

«Θέλει να γεφυρώσει το χάσμα και καλεί τον Χαφτάρ στην Ελλάδα;» πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τον συνομιλητή του να πει στον κ. Μητσοτάκη ότι «αυτό που κάνει είναι λάθος, να το διορθώσει και μπορούμε να συζητήσουμε μετά».

«Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά»

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και σε γεωτρήσεις στο Μεσόγειο δηλώνοντας ότι η Ιταλία «είναι σε διαπραγματεύσεις μαζί μας».

«Στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Λιβύη, θα μπορούμε να κάνουμε γεωτρήσεις», πρόσθεσε, σύμφωνα με το NTV, ενώ κατηγόρησε την Κύπρο ότι δεν συνομιλεί με τους Τουρκοκύπριους για το διαμοιρασμό των φυσικών πόρων.

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο και αυτό δίνει άλλες δυνατότητες και μιλώντας για την Ελλάδα είπε:

«Μιλούν για υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη. Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εκεί αφορά μόνο τα χωρικά ύδατα». 

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η Τουρκία είχε ξεκινήσει την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην Τρίπολη.

Μιλώντας για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας έθεσαν τη βάση για κατάπαυση του πυρός μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

Υπενθυμίζεται ότι στη Διάσκεψη του Βερολίνου αποφασίστηκε η κατάπαυση του πυρός, η επιβολή του εμπάργκο στην εισαγωγή όπλων και στην στρατιωτική στήριξη των αντίπαλων πλευρών και η συνέχιση της πολιτικής διαδικασίας.

Τα όσα συμφωνήθηκαν συζητούνται σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Θέμα:
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (326)
Tags:
Διάσκεψη Βερολίνου για τη Λιβύη, Εθνική Συμφωνία της Λιβύης, Λιβύη, Τουρκία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK