01:15 09 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στη Λιβύη (103)
0 02
Βρείτε μας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διαβεβαίωσε ότι συνεχίζεται η εκπαίδευση των δυνάμεων της GNA, ενώ τάχθηκε υπέρ της στήριξης του πολιτικού διαλόγου.

Την εκπαίδευση των δυνάμεων της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) της Λιβύης συνεχίζει η Τουρκία, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Έχουμε μία συμφωνία με τη Λιβύη για την εκπαίδευση. Αυτό ακριβώς κάνουμε. Πρόκειται για μία νόμιμη προσπάθεια» δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, ο οποίος βρίσκεται στο Νταβός της Ελβετίας για τις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου, ο Τσαβούσογλου προσέδωσε ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη στήριξης της εκεχειρίας.

«Τώρα έχουμε κατάπαυση του πυρός. Χρειάζεται να τη στηρίξουμε. Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να καταστεί βιώσιμη. Χρειαζόμαστε επιτάχυνση των πολιτικών διαδικασιών για να φθάσουμε σε μία μόνιμη λύση».

Επεσήμανε δε, ότι «θα πρέπει να προετοιμάσουμε τις διαδικασίες για τις εκλογές». «Η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την εκεχειρία και τη στήριξη της πολιτικής διαδικασίας».

Οι παραπάνω τουρκικές δηλώσεις έρχονται δύο ημέρες μετά τη συνεδρίαση του Βερολίνου, όπου υπήρξε συμφωνία για την άμεση κατάπαυση του πυρός, την αυστηροποίηση του εμπάργκο όπλων, αλλά και την αποχή της ξένης εμπλοκής στην εμφύλια σύρραξη.

Την προηγούμενη εβδομάδα, πάντως, η Άγκυρα αποκάλυψε ότι θα παράσχει στήριξη στις δυνάμεις της GNA, στο πλαίσιο της εμφύλιας διαμάχης με τις δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), υπό τον Χαλίφα Χάφταρ.

Άλλωστε, η αφρικανική χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι. Έκτοτε, διοικείται από δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις:

  • Την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) - υπό τον πρόεδρο Φαγέζ αλ Σάρατζ - η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ελέγχει την Τρίπολη και τις δυτικές επαρχίες.
  • Τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) - με έδρα τη Βεγγάζη - ο οποίος ελέγχει περίπου τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας και υποστηρίζεται από το Κοινοβούλιο της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, Άγκυρα και Τρίπολη υπέγραψαν δύο μνημόνια συνεννόησης, τα οποία αφορούσαν τη χάραξη κοινών θαλάσσιων συνόρων και την ενίσχυση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα επόμενα βήματα της Ελλάδας μετά τη Διάσκεψη του Βερολίνου

Εμπάργκο όπλων στη Λιβύη: Ποια είναι η επιχείρηση «Σοφία» που ενδέχεται να συμμετάσχει η Ελλάδα

Επαφές Τουρκίας - Ιταλίας; «Μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες δηλώσεις ο Ερντογάν» η απάντηση της Αθήνας

Θέμα:
Οι εξελίξεις στη Λιβύη (103)
Tags:
Φαγέζ αλ Σάρατζ, LNA, GNA, τουρκικός στρατός, Τουρκικός Στρατός, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Διάσκεψη Βερολίνου για τη Λιβύη, Τουρκία, Λιβύη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK