09:36 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στη Λιβύη (88)
0 00
Βρείτε μας

Στις κοινές του δηλώσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την ανησυχία του για την ύπαρξη τουρκικών πλοίων στη Λιβύη, κάνοντας λόγο για «κατάφωρη παραβίαση» όσων συμφωνήθηκαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Η Γαλλία είναι ο κύριος υπεύθυνος για τα προβλήματα στη Λιβύη από την αρχή της κρίσης το 2011, επεσήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι, με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εξέφρασε την ανησυχία του για την ύπαρξη τουρκικών πλοίων στη Λιβύη.

Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Ακσόι επεσήμανε πως «αν η Γαλλία επιθυμεί να συμβάλει στην εγκαθίδρυση ειρήνης στην Λιβύη, θα πρέπει να σταματήσει να στηρίζει τον Χαφτάρ».

Σημείωσε επίσης ότι «με τη στρατιωτική στήριξη χωρών, ανάμεσα στις οποίες και η Γαλλία, οι επιθέσεις του Χαφτάρ στη νόμιμη κυβέρνηση είναι η πιο σοβαρή απειλή για την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Λιβύης.

Τι είπαν Μακρόν και Μητσοτάκης

Κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Μακρόν σημείωσε ότι η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο, όσον αφορά τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Καταδίκασε επίσης τις «προκλήσεις της Τουρκίας», επαναλαμβάνοντας τη θέση του Παρισιού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την «ακυρότητα» των μνημονίων Άγκυρας και Τρίπολης.

Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την ανησυχία του για την ύπαρξη τουρκικών πλοίων στη Λιβύη, κάνοντας λόγο για «κατάφωρη παραβίαση» όσων συμφωνήθηκαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι υπάρχει κοινή καταδίκη της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας τόσο στην Κύπρο, όσο και στη Λιβύη.

«Οποιαδήποτε πολιτική λύση στη Λιβύη, έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την ακύρωση του μνημονίου μεταξύ της Τουρκίας και ενός πολιτικού τμήματος της Λιβύης» συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Έκανε δε, λόγο για ένα άκυρο μνημόνιο, το οποίο δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα, ενώ όσον αφορά τη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας, ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε την άφιξη των γαλλικών ναυτικών δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «εγγυητές της ειρήνης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι συμφώνησαν Μητσοτάκης και Μακρόν

Θέμα:
Οι εξελίξεις στη Λιβύη (88)
Tags:
Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ανατολική Μεσόγειος, Διάσκεψη Βερολίνου για τη Λιβύη, Χαλίφα Χαφτάρ, Λιβύη, Τουρκία, Εμανουέλ Μακρόν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK