19:36 06 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
Τουρκία – Συρία: Η στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» (303)
0 01
Βρείτε μας

Τη Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε τις εξελίξεις στην Ιντλίμπ της Συρίας ως «εκτός ελέγχου» προσθέτοντας ότι εκατομμύρια πρόσφυγες είχαν αρχίσει να κινούνται προς τα τουρκικά σύνορα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι οι συμφωνίες για την Ιντλίμπ στη Συρία και της περιοχής ανατολικά του Ευφράτη δεν λειτουργούν, με αφορμή και τις πρόσφατες επιθέσεις που οδήγησαν στον θάνατο Τούρκων στρατιωτών.

Προειδοποίησε ότι θέλει τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης πίσω από τα τουρκικά παρατηρητήρια έως το τέλος Φεβρουαρίου, σε διαφορετική περίπτωση η χώρα του θα αναλάβει δράση.

«Οι τουρκικές αεροπορικές και χερσαίες στρατιωτικές δυνάμεις θα κινούνται ελεύθερα και θα εξαπολύσουν επιχειρήσεις στην Ιντλίμπ, τη βορειοδυτική Συρία, αν χρειαστεί» τόνισε.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι θα συνεχιστούν οι «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στη βορειοδυτική Συρία» με αποφασιστικότητα. 

«Τίποτα δεν θα είναι ξανά το ίδιο μετά την επίθεση του καθεστώτος Άσαντ στην Ιντλίμπ που σκότωσε Τούρκους στρατιώτες» ανέφερε.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν κατηγόρησε τη Ρωσία για μη τήρηση των δεσμεύσεών της με αφορμή τις επιθέσεις του συριακού κυβερνητικού στρατού, για να λάβει την απάντηση της Μόσχας ότι μένει προσηλωμένη σε αυτές. Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στη συνεργασία με τη Ρωσία τονίζοντας ότι η μόνη προσδοκία του είναι να κατανοήσει τις ευαισθησίες της Τουρκίας. 

Ακόμα τόνισε ότι θα υπάρχει απάντηση σε κάθε επίθεση κατά Τούρκων στρατιωτών ή των συμμάχων τους ανεξάρτητα από πού θα προέρχεται αυτή και χωρίς προειδοποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο η Τουρκία εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη, στη βορειοανατολική Συρία προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Δαμασκού που έκανε λόγο για «απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών που σέβονται την κυριαρχία της Συρίας και την εδαφική ακεραιότητα».

Η στρατιωτική επιχείρηση με την ονομασία «Πηγή Ειρήνης» τερματίστηκε λίγες ημέρες αργότερα, κατόπιν διαδοχικών συμφωνιών με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Η συμφωνία με Μόσχα προβλέπει παρουσία ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας και συνοριοφυλάκων της Δαμασκού προκειμένου να διασφαλιστεί η απομάκρυνση των δυνάμεων της YPG και των όπλων τους σε βάθος «30 χιλιομέτρων μακριά από τα σύνορα» δηλαδή εκτός της ζώνης ασφαλείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα αφήσει αναπάντητες τις επιθέσεις στη Συρία

Αυξήθηκαν οι νεκροί Τούρκοι στρατιώτες από την επίθεση στην Ιντλίμπ

Θέμα:
Τουρκία – Συρία: Η στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» (303)
Tags:
Ιντλίμπ, Τουρκία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Συρία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK