13:15 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (212)
0 12
Βρείτε μας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί με την Ελλάδα - αλλά όχι με την Κύπρο - για την ίση κατανομή του ορυκτού πλούτου της ανατολικής Μεσογείου.

Έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα δηλώνει η Τουρκία, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στα πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.

«Για το ζήτημα της ίσης κατανομής των φυσικών ορυκτών της ανατολικής Μεσογείου, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τον καθένα, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, αλλά εξαιρουμένης της Κύπρου» τόνισε, χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αφήσει νέες αιχμές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αφορμή την επιβολή κυρώσεων σε δύο Τούρκους υπηκόους για τις τουρκικές έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

«Υπάρχουν ορισμένες αρνητικές εξελίξεις με την Ε.Ε., η οποία δυστυχώς δεν είναι αντικειμενική» σημείωσε, με νόημα.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η Άγκυρα έχει θετική προσέγγιση απέναντι σε κάθε προσπάθεια επίλυσης των «ανοιχτών» ζητημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου κλιμακώθηκε σημαντικά στα τέλη Νοεμβρίου, όταν Άγκυρα και Τρίπολη υπέγραψαν μνημόνιο συνεννόησης για τη χάραξη κοινών θαλάσσιων συνόρων.

Η αντίδραση της Αθήνας ήταν έντονη και άμεση, χαρακτηρίζοντας ως «παράνομο» το τουρκολιβυκό μνημόνιο και ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Στο πλευρό της Ελλάδας τάχθηκαν η Κύπρος, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Γαλλία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), ο οποίος αντιμάχεται την – αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ – Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) της Τρίπολης.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι είναι τα χωρικά ύδατα, η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το Αιγαίο

Αποστρατιωτικοποίηση στο Αιγαίο: Ποια νησιά εννοεί η Τουρκία, τι ορίζει η Συνθήκη της Λωζάνης

Θέμα:
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (212)
Tags:
κοίτασμα, εξωτερική πολιτική, Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, Ανατολική Μεσόγειος, Μεσόγειος, Τουρκία, Κύπρος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK