16:46 29 ΜΑΡΤΙΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

«Η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής και ο τέταρτος εμπορικός εταίρος της Αλβανίας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τσαβούσογλου στην επίσκεψή του στην Αλβανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου επισκέφθηκε την Αλβανία στις 11-12 Φεβρουαρίου 2020.

Χτες, ο Τούρκος ΥΠΕΞ εγκαινίασε στα Τίρανα το Κέντρο Βαλκανικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης (UNYT) στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, η οποία υπάγεται στο Ίδρυμα Μααρίφ της Τουρκίας (TMV), ενώ ακόμη συναντήθηκε και με πολίτες και επιχειρηματίες που συμβάλλουν σημαντικά στις σχέσεις Τουρκίας - Αλβανίας, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σήμερα, ο κ. Τσαβούσογλου, με τον εκτελούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας Γκεντ Τσάκαϊ, όπου συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών όσο και οι περιφερειακές εξελίξεις.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η Τουρκία ήταν μια από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να βοηθήσουν τους Αλβανούς την επόμενη ημέρα του φονικού σεισμού και ότι η συνεργασία των δύο χωρών θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερα, χάρη στις συμφωνίες που υπογράφηκαν κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης επίσκεψης, ενώ μετά τη συνάντηση, οι δύο Υπουργοί έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Στη συνέχεια, τον κ. Τσαβούσογλου παρέλαβε ο Γκραμόζ Ρούτσι, πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Αλβανίας και οι δύο άντρες συζήτησαν την ανάπτυξη της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Αλβανίας, και αργότερα συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ιλίρ Μέτα, στον οποίο μετέφερε τους χαιρετισμούς του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τέλος, τον Τσαβούσογλου, υποδέχθηκε επίσης και ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, και κατά τη συνάντηση των δύο αξιωματούχων αξιολογήθηκαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, ιδίως με τη σύσταση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, με τον Τούρκο ΥΠΕΞ να υπογραμμίζει πως η Τουρκία ήταν ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής και ο τέταρτος εμπορικός εταίρος της Αλβανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τσαβούσογλου κατά Ακιντζί: Δεν έχω συνεργαστεί ποτέ με τόσο ανέντιμο πολιτικό

Τσαβούσογλου: «Ναι» στη συνεργασία με την Ελλάδα, «όχι» με την Κύπρο

Tags:
Έντι Ράμα, Τουρκία, Αλβανία, Μεβλούτ Τσαβούσογλου
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK