ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Φήμες για σχέδιο πραξικοπήματος στην Τουρκία προκάλεσαν ανησυχία στη γειτονική χώρα,. Πώς ξεκίνησαν, όμως, και πού αποσκοπούν οι σχετικές φήμες;

Φήμες περί ενός νέου πραξικοπήματος κυκλοφόρησαν στην Τουρκία, προκαλώντας ανησυχία. Στο θέμα αναφέρθηκαν μάλιστα και πολιτικοί, όπως ο ηγέτης του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης της Τουρκίας, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αλλά και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP, Ομέρ Τσελίκ.

«Η φήμη για το πραξικόπημα είναι αχαριστία προς τον λαό. Αν υπάρχουν κάποιοι που σχεδιάζουν πραξικόπημα και θέλουν να στρέψουν τα όπλα εναντίον του λαού να ξέρουν πως δεν θα πετύχουν αν δεν χύσουν το αίμα των 82 εκατομμυρίων Τούρκων», δήλωσε ο Μπαχτσελί.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «παίζεται ένα άγριο παιχνίδι στην πλάτη της Τουρκίας».

«Σε μια κατά παραγγελία έκθεση ενός think tank, με χορηγούς το Πεντάγωνο και τη CIA, διατυπώνεται με άθλιο τρόπο το ενδεχόμενο ενός πραξικοπήματος δήθεν εξαιτίας της ανησυχίας που υπάρχει στα μεσαία κλιμάκια των Ενόπλων Δυνάμεων», υπογράμμισε ο ίδιος.

Πώς σχολίασε τις φήμες για πραξικόπημα στην Τουρκία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Την πιστή του κρατικού μηχανισμού στη Δημοκρατία, υπογράμμισε από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ.

«Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα κι έχει αποδείξει πως είναι πιστός στη δημοκρατία», δήλωσε ο Τσελίκ.

«Οι φήμες για ένα νέο πραξικόπημα είναι αβάσιμες και δίχως νόημα. Όλοι οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι είναι πιστοί στο κράτος, έχουν μια αδιάλλακτη στάση σχετικά με τυχόν προσπάθειες πραξικοπήματος. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα στην ατζέντα της Τουρκίας. Όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι πιστός στις δημοκρατικές αρχές».

Πώς ξεκίνησαν οι φήμες για πραξικόπημα στην Τουρκία

Η φημολογία για το νέο πραξικόπημα ξεκίνησε μετά τη δημοσίευση της έκθεσης «The Nationalist Line of Turkey» η οποία εκπονήθηκε από το RAND Corporation που χρηματοδοτείται από το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι μη υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματικοί είναι δυσαρεστημένοι με απολύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις και κατέληγαν στην υπόθεση για ενδεχόμενη προετοιμασία ενός νέου πραξικοπήματος.

Την έκθεση RAND σχολίασαν Τούρκοι ειδικοί μιλώντας στο Sputnik.

Συγκεκριμένα, ο πρώην πρέσβης της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον, Φαρούκ Λογκογλού, χαρακτήρισε το έγγραφο αυτό ως «απαράδεκτο» διότι «ανοιχτά καλεί σε παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας».

«Αυτή η οργάνωση (σ.σ. RAND) έχει σημαντική υποστήριξη από το αμερικανικό κράτος και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των παλαιότερων και πιο επιδραστικών οργανισμών. Πρόσφατη έκθεση τραβά την προσοχή, διότι ζητεί κατά κύριο λόγο τη δημιουργία αντιπολίτευσης στην Τουρκία πιο πιστή στην Ουάσιγκτον. Αυτή είναι μια προσπάθεια για ανοιχτή παρέμβαση στην εγχώρια πολιτική της χώρας. Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο, αφού τα θέματα της τουρκικής εγχώριας πολιτικής, της οικονομίας και των απόψεων της αντιπολίτευσης αφορούν μόνο την ίδια την Τουρκία», υπογράμμισε ο διπλωμάτης.

Tags:
Ντεβλέτ Μπαχτσελί, Ομέρ Τσελίκ, ΗΠΑ, αποτυχημένο πραξικόπημα Τουρκία, πραξικόπημα στην Τουρκία, πραξικόπημα, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK