ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 23
Βρείτε μας

Η τουρκική αστυνομία μπήκε στα γραφεία του Sputnik Τουρκίας, στην Κωνσταντινούπολη και έθεσε υπό κράτηση τον αρχισυντάκτη.

Τούρκοι αστυνομικοί έφτασαν στα γραφεία του Sputnik στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή και έθεσαν υπό κράτηση τον αρχισυντάκτη του παραρτήματος του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων στην Τουρκία.

Η τουρκική αστυνομία ζήτησε να συναντήσει τους εκπροσώπους του Sputnik.

Όπως ανακοινώθηκε, η τουρκική αστυνομία έθεσε υπό κράτηση τον αρχισυντάκτη του Sputnik της Τουρκίας, Μαχίρ Μποζτέπ (Mahir Boztepe).

«Ο αρχισυντάκτης του Sputnik [Τουρκία] Μαχίρ Μποζτέπ κρατήθηκε από την αστυνομία. Μεταφέρθηκε στο κεντρικό τμήμα ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης», όπως ανακοινώθηκε.

Έρευνα στα γραφεία του Sputnik στην Τουρκία

Η τουρκική αστυνομία προχώρησε σε έρευνες στα γραφεία του Sputnik στην Κωνσταντινούπολη, με εντολή που εκδόθηκε από την εισαγγελία της πόλης. Άγνωστος παραμένει ο λόγος για τις έρευνες.

«Η τουρκική αστυνομία πραγματοποιεί έρευνες στα γραφεία του Sputnik στην Κωνσταντινούπολη. Το ένταλμα εκδόθηκε από τον επικεφαλής της εισαγγελίας στην Κωνσταντινούπολη. Ο λόγος για την έρευνα δεν γνωστοποιήθηκε», ανέφερε ο επικεφαλής του γραφείου Maxim Durnev.

Στο Δικαστικό Μέγαρο της Άγκυρας οι τρεις υπό κράτηση δημοσιογράφοι του Sputnik

Οι τρεις δημοσιογράφοι του Sputnik στην Τουρκία που δέχτηκαν επιθέσεις στα σπίτια τους, το βράδυ του Σαββάτου, οδηγούνται σήμερα στο Δικαστικό Μέγαρο της Άγκυρας.

Οι τρεις υπό κράτηση δημοσιογράφοι μεταφέρθηκαν Δικαστικό Μέγαρο της Άγκυρας, την Κυριακή, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του πρακτορείου από την περιοχή.

Νωρίτερα, η αρχισυντάκτρια των RT και Sputnik, Μαργαρίτα Σιμονιάν, ανέφερε ότι η τουρκική αστυνομία αρνήθηκε ότι οι τρεις δημοσιογράφοι τέθηκαν υπό κράτηση κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Η αστυνομία στην Άγκυρα δηλώνει ότι δεν έχουν τους υπαλλήλους μας. Την ίδια στιγμή, οι τρεις υπάλληλοι έχουν σιγήσει από χτες το βράδυ – απ’ όταν πήγαν στην αστυνομία για να διαμαρτυρηθούν για τους εθνικιστές που προσπάθησαν να εισβάλουν στα διαμερίσματά τους», έγραψε η Σιμονιάν στο Telegram.

Επιθέσεις εναντίον τριών δημοσιογράφων του Sputnik στην Τουρκία

Το βράδυ του Σαββάτου, τρεις υπάλληλοι του Sputnik στην Τουρκία δέχτηκαν επιθέσεις στα σπίτια τους. Οργανωμένες ομάδες προσπάθησαν να σπάσουν τις πόρτες των διαμερισμάτων, φώναζαν εθνικιστικά συνθήματα και εκτόξευαν απειλές.

Νωρίτερα, σήμερα, η αρχισυντάκτρια του πρακτορείου, Μαργαρίτα Σιμονιάν, δήλωσε ότι αγνοούνται τα ίχνη των τριών υπαλλήλων καθώς δεν έχει καταστεί εφικτή η επικοινωνία μαζί τους για 9 ώρες.

«Δεν έχουμε μπορέσει να επικοινωνήσουμε με τους υπαλλήλους μας στην Άγκυρα για 9 ώρες αφότου επικοινώνησαν με την αστυνομία για την αναφορά του περιστατικού από εθνικιστές ταραξίες που επιτέθηκαν στα διαμερίσματά τους», ανέφερε η Σιμονιάν.

Οργή της Σιμονιάν για τις εξελίξεις στο Sputnik στην Τουρκία

Την οργή της εξέφρασε η αρχισυντάκτρια των RT και Sputnik, Μαργαρίτα Σιμονιάν, για όσα έχουν συμβεί στο παράρτημα του πρακτορείου ειδήσεων στην Τουρκία.

«Η αστυνομία ήρθε στα γραφεία μας στην Κωνσταντινούπολη. Ένας ακόμη υπάλληλος συνελήφθη. Τρεις ακόμη κρατούνται από την αστυνομία από χτες στην Άγκυρα, όπου εθνικιστές εισέβαλαν στα διαμερίσματά τους, χτες το βράδυ. Τουρκία, τι είναι αυτό;;;» έγραψε η Μαργαρίτα Σιμονιάν.

Ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζοντας ότι η επίθεση εναντίον δημοσιογράφων και η κράτησή τους από την τουρκική αστυνομία αποτελεί σοβαρή παραβίαση των δικαιωμάτων τους.

Επιβεβαιώνοντας ότι ήταν αδύνατο να έρθουμε σε επαφή με τους τρεις εργαζόμενους του Sputnik Τουρκίας από τότε που απευθύνθηκαν στην αστυνομία, η Μόσχα κάλεσε την Άγκυρα για να επέμβει προκειμένου να επιλύσει την κατάσταση και να εργαστεί για να διαφυλάξει την ασφάλεια των εκπροσώπων του ρωσικού ΜΜΕ στην Τουρκία.

«Οι δημοσιογράφοι απειλήθηκαν με φυσική βία, τους είπαν να σταματήσουν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, βρίσκονται στα χέρια τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας. Η κατάσταση περιπλέκεται από το γεγονός ότι δεν είναι δυνατό να έχουμε επικοινωνία μαζί τους», ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Το Rossiya Segodnya σχεδιάζει προσφυγή στον ΟΗΕ

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Rossiya Segodnya, η μητρική εταιρεία του Sputnik, τονίζοντας ότι σχεδιάζεται προσφυγή στον ΟΗΕ.

«Θεωρούμε ότι πρόκειται για σοβαρή παραβίαση της ελευθερίας του λόγου, δίωξη των ανθρώπων για την ειλικρινή εκτέλεση του έργου τους. Απαιτούμε ασφάλεια και άμεση απελευθέρωση των υπαλλήλων μας», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Rossiya Segodnya.

Το πρακτορείο ειδήσεων διαμήνυσε ότι θα προσφύγει στα Ηνωμένα Έθνη, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και την UNESCO.

Tags:
κράτηση, Μαργαρίτα Σιμονιάν, Sputnik, αστυνομία, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK