08:31 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, Χάρλεμ Ντέσιρ, - υπεύθυνος για την ελευθερία των ΜΜΕ- καταδίκασε την επίθεση στους δημοσιογράφους του Sputnik στην Άγκυρα, της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, σε tweet του ζήτησε από τις τουρκικές αρχές να διασφαλίσουν την ασφάλεια των ξένων δημοσιογράφων.

«Καταδικάζω τις χθεσινές απειλές και απόπειρα επίθεσεςι εναντίον τριών δημοσιογράφων του Sputnik Τουρκίας στην Τουρκία, έξω από τα σπίτια τους στην Άγκυρα. Επίσης καταδικάζω το γεγονός ότι σύμφωνα με αναφορές συνελήφθησαν σήμερα εξαιτίας ενός άρθρου. Ζητώ από τις τουρκικές αρχές να διασφαλίσουν την ασφάλεια των ξένων ανταποκριτών», έγραψε ο Ντέσιρ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Sputnik απευθύνθηκε στον ΟΗΕ, στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και την Unesco, σε σχέση με την επίθεση στους υπαλλήλους του στην Τουρκία.

«Η επίθεση στους υπαλλήλους του Sputnik Τουρκία και η κράτησή τους από την αστυνομία αποτελεί σοβαρή παραβίαση των δικαιωμάτων τους ως δημοσιογράφους», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Επιβεβαιώνοντας ότι ήταν αδύνατο να έρθουμε σε επαφή με τους τρεις εργαζόμενους του Sputnik Τουρκίας από τότε που απευθύνθηκαν στην αστυνομία, η Μόσχα κάλεσε την Άγκυρα για να επέμβει προκειμένου να επιλύσει την κατάσταση και να εργαστεί για να διαφυλάξει την ασφάλεια των εκπροσώπων του ρωσικού ΜΜΕ στην Τουρκία.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι εχθές το βράδυ του Σαββάτου 29 Φλεβάρη, οργανωμένες ομάδες αγνώστων παραβίασαν τις κατοικίες τριών δημοσιογράφων του πρακτορείου Sputnik στην τουρκική πρωτεύουσα.

Όπως αναφέρουν οι μαρτυρίες των ίδιων των δημοσιογράφων, οι δράστες κατά τις 10.30 το βράδυ του Σαββάτου, προσπάθησαν να σπάσουν τις πόρτες των διαμερισμάτων τους, ενώ φώναζαν εθνικιστικά συνθήματα και παράλληλα εκτόξευαν προσβολές και απειλές. Ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί κατά τη διάρκεια των επιθέσεων.

Μεταξύ άλλων, φώναζαν «Η Τουρκία για τους Τούρκους», «Η μητέρα πατρίδα είναι αδιαίρετη» ενώ αποκαλούσαν τους δημοσιογράφους «προδότες» και «Ρώσους κατασκόπους».

Tags:
συλλήψεις, Άγκυρα, Τουρκία, Sputnik
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK