14:24 06 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0
Βρείτε μας

Οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας και Τουρκίας είχαν κόντρα μέσω Twitter, τη στιγμή που χιλιάδες μετανάστες βρίσκονται στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας.

Διαδικτυακή κόντρα είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας και Τουρκίας, Χάικο Μάας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με φόντο την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες μετανάστες από την πλευρά των τουρκικών συνόρων.

Την κόντρα πυροδότησε ανάρτηση του κ. Μάας, ο οποίος ανέφερε μέσω Twitter ότι η Γερμανία αναγνωρίζει το βάρος το οποίο σηκώνει η Τουρκία. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, η Τουρκία οφείλει να συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας της με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό.

Ο κ. Μάας σημείωσε ότι η Ε.Ε. συμβάλλει στην αξιοπρεπή διαχείριση των προσφύγων και σημείωσε ότι οι μετανάστες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως πιόνια γεωπολιτικών παιχνιδιών.

​Από την πλευρά του, ο κ. Τσαβούσογλου απάντησε με σειρά αναρτήσεών του στον κ. Μάας ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εξαναγκάσει σε παραμονή εκείνους που επιθυμούν να φύγουν και καταλόγισε στην Ευρώπη ότι δεν έχει αναλάβει τις ευθύνες που τις αναλογούν. Κάλεσε, δε, τον κ. Μάας να απευθυνθεί «στους Έλληνες φίλους» του, ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα πως σκοτώνει πρόσφυγες στα σύνορα.

​Ο κ. Τσαβούσογλου καταλόγισε στην Ε.Ε. ότι δεν έχει πληρώσει ούτε τα μισά από τα 6 δισ. ευρώ που υποσχέθηκε στην Άγκυρα για τους Σύρους πρόσφυγες. Συμπλήρωσε, δε, ότι δεν έχει εκπληρωθεί ούτε η υπόσχεση της οικειοθελούς ανθρωπιστικής υποδοχής προσφύγων, ενώ κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση πως αρνείται να υποστηρίξει το σχέδιο ασφαλούς ζώνης της Τουρκίας στη Συρία.

​Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί στην τουρκική πλευρά των συνόρων με την Ελλάδα, επιθυμώντας να περάσουν στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να επικρατεί ένταση στη συνοριακή γραμμή.

Tags:
Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, Τουρκία, Γερμανία, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Χάικο Μάας, σύνορα, Έβρος, Προσφυγικό, μεταναστευτικό